1AIR1 Napisano 3 Listopad 2003 Autor Napisano 3 Listopad 2003 Bez komentarza.....http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3250604109&category=15504http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=3249724939http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3249725137&category=15504
Monsun Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Zdjęcie bardzo ciekawe. Szczególnie duże wrażenie wywarło na mnie zdjęcie z drugiego linku - zabici polscy żołnierze.Napis pod zdjęciem brzmi: Vor wenigen Minuten noch poln. Feuerstellung".Tłumaczenie: Jeszcze przed kilkoma minutami było to polskie stanowisko ogniowe". Mam nadzieję, że nasi też ubili tam trochę tych su...kotów.PozdrawiamMarcin
bartekl23 Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Ostatni link. Czy ja dobrze widzę, czy ten niemiecki żołnierz na druim zdjęciu ma bagnet polski?
Mathew Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Drugie zdjęcie z drugiego linku. Niepokoi mnie brak karabinów przy polskich żołnierzach, które teoretycznie powinny leżeć na przedpiersiu... A szwabisko trzyma w łapie chyba pistolet... Czy na tym ebayu są też zdjęcia z niemieckimi jeńcami i poległymi ? Chętnie bym sobie popatrzył.PozdrawiamMathew
Gość Napisano 5 Listopad 2003 Napisano 5 Listopad 2003 Raczej nie, bo pochwa typowo niemiecka - kulka.Pozdrawiam
bartekl23 Napisano 5 Listopad 2003 Napisano 5 Listopad 2003 Też to zauważyłem, ale bardzo przypomina polski...
bolas Napisano 5 Listopad 2003 Napisano 5 Listopad 2003 ha ... co do bagnetu - tez zwrociłem na to uwagę i wydaje mi sie ze ma polski bagnet w niemieckiej pochwie - a co do braku kb/kbk przy poległych - brón zbierają zwyciężcy" (zeby nie wpadła w nieporzadane łapy) - a poległych pogrzebią albo jeńcy albo wieśniaki albo iech se leża ..." - ale widać że przy jednym leżą jakies małe przedmioty - chyba łódki z ammo ... super zdjęcie - chyba jedno z fajnieszych jakie widziałem ...
bartekl23 Napisano 5 Listopad 2003 Napisano 5 Listopad 2003 Co do pochowanych: drugi link pierwsze zdjęcie. Niemieccy żołnierze niosą dwa krzyże. Dalej inni jakiegoś zabitego. Może to Polak?
Gość Napisano 5 Listopad 2003 Napisano 5 Listopad 2003 na pewno to Polak, a niemcy po prostu chcą go pochować zgodnie z honorem niemieckiego żołnierza....Więcej o honorze niemieckiego żołnierza można znaleść na stronce http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/zbrodnie_wh_ss.htmsuper zdjęcia - hmm, dla Polaka te zdjęcia są okrutne i rodzą ból, smutek ect. Więc kto jest autorem takiej opinii???
polsmol Napisano 6 Listopad 2003 Napisano 6 Listopad 2003 Te zdjęcia są obiektywnie piękne" bo w pełni wyrażają dramatyzm tamtych dni. I nie chodzi tu o gloryfikowanie niemców. Poprostu człowiek który robił te zdjęcia miał talent i wychwycił najbardziej dramatyczne momenty w niepowtarzalny sposób.
RASTCOM Napisano 6 Listopad 2003 Napisano 6 Listopad 2003 jak dla mnie 3 link i trzecie zdjęcię są za piękne wszystcy uśmiechnięci i szczęśliwi włoncznie z jeńcami podejrzewam że na pełnym zdjęciu gdzieś w odali stoję niemieckie ciężkie karabiny niemieckie , chyba że to jest pamiątkowe zdjęcie volksdoutchy z żołnierzami rzeszy pozdrawiam
beaviso Napisano 7 Listopad 2003 Napisano 7 Listopad 2003 Kolego Mathew - wszędzie widzi Pan spisek? Dodatkowo: szwabisko", w łapie", chętnie popatrzyłbym na zdjęcia z niemieckimi poległymi". W wątku Obrona Katowic w 1939" też zareagował Pan alergicznie na kwestię zmiany spojrzenia na obronę wieży. A może po prostu Niemcy nie mieli zamiaru tracić ludzi, więc fuknęli parę razy w wieżę z armaty i przegonili harcerzy...? Każdy by uciekł.Ja nie wiem, czy to jakieś kompleksy, czy co?Zdjęcia - może fajne" jest faktycznie niefortunnym stwierdzeniem - ale bardzo wartościowe w swym tragiźmie. A że Niemcy fotografowali poległych Polaków... Pan fotografowałbyś Niemców! Więc co w tym dziwnego?Dla polepszenia nastroju - rycina.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.