Skocz do zawartości
  • 0

karabin

wojpo7

Pytanie

Napisano

Witam. ostatnio znalazłem coś takiego jednak nie potrafię go zidentyfikować. Nie pasuje na typowego Mausera ani na mosina. Nie wiem co to za karabn.Spust ma dość dziwny oraz długość lufy. w części jest jeszcze w drewnie.proszę o pomoc na maila lub inne.

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wygląda na to że bączek jest zbyt blisko wylotu lufy nawet jak na gdańszczaka, czy polaka- czyli musiał zostać mechanicznie przesunięty (uszkodzenie łoża), nie widzę także charakterystycznego dla nich kożlika (choć mógł odpaść). Polski karabinek 98 PWU miał długość żelaza (od wylotu lufy do osady łoża) 81 cm długości.
Pozdrawiam
Napisano
To w tej chwili nie wiem komu wierzyć. ja się na karabinach nie znam - jedni mówią tak, drudzy tak. Rozumiem ,że trudno go zidentyfikować z uwagi na jego stan jednak nadal nie wiem co to za model. napewno Mauser. pozdrawiam i dzieki wszystkim.
Napisano
Niezla zagwostka, poniewaz 33-40 mial oslone muszki z wygietej blachy, ten ma muszke jak w standardowym 98k, baczek do paska tez jak w 98k, nie jak w 33-40 wezszy i skrecany od dolu sruba. Wszystko z wyjatkiem dlugosci wskazuje na 98k
Napisano

Witam. ostatnio znalazłem coś takiego jednak nie potrafię go zidentyfikować. Nie pasuje na typowego Mausera ani na mosina. Nie wiem co to za karabn.Spust ma dość dziwny oraz długość lufy. w części jest jeszcze w drewnie.proszę o pomoc na maila lub inne.

Napisano
Mam jeszcze pytanie. oglądałem kilka mauserów ale żaden nie miał tak krótkiej lufy tzn pomiedzy ostatnia klamrą a czubkiem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie