Rumburak Napisano 6 Marzec 2007 Autor Napisano 6 Marzec 2007 Nawet do pięciu lat więzienia może grozić niemieckiemu historykowi i antykwariuszowi, który usiłował bez pozwolenia wywieźć z Polski książki i biuletyny z lat 1881-1952. Jak poinformował rzecznik Lubuskiego Oddziału Straży Granicznej Mariusz Skrzyński, Niemca zatrzymano w pociągu relacji Warszaw - Berlin minionej nocy. Podczas odprawy granicznej w Kunowicach funkcjonariusze Straży Granicznej w bagażu podróżnym obywatela Niemiec znaleźli 36 wydawnictw. Część z nich w języku niemieckim i angielskim, pozostałe - w polskim. Na kilku książkach widniały pieczęcie biblioteki z Łodzi.
gryfit Napisano 8 Marzec 2007 Napisano 8 Marzec 2007 Temu panu powinni dobrać się zdrowo do skóry ale jak zwykle sąd ze względu na niską szkodliwość czynu uzna winnym ale odstąpi od wymierzenia kary. Jedyne pocieszające że fanty pozostaną w kraju, tylko jak długo> do następnego razu, czy do stycznia i wejścia do Schengen.
MK Napisano 8 Marzec 2007 Napisano 8 Marzec 2007 Każdego to może spotkać, bilon z 1949 i książka z 1957 roku to już zabytki! Uwaga, co zabieracie ze sobą za granicę;)
grba Napisano 8 Marzec 2007 Napisano 8 Marzec 2007 Mam w domu ksiązki z bibliotecznymi pieczęciami, np. ze Lwowa lub wycofane z bibliotek. Niedawno miejscowy specjalista od recyklingu przyniósł pudełko z książkami, które miały pieczęć mejscowej biblioteki. Zapakowałem do samochodu i oddałem właścicielowi. Ukradziono je a raty" w latach osiemdziesiątych...
jacenty2004 Napisano 8 Marzec 2007 Napisano 8 Marzec 2007 To pewnie zaraz przyjedzie do Ciebie policja i zrobią przeszukanie czy czasem nie zostawiłeś dla siebie białych kruków.Znajdą łuskę i już mamy zamiast społecznika potencjalnego terrorystę :)
grba Napisano 8 Marzec 2007 Napisano 8 Marzec 2007 Społecznik to teraz w Polsce obelga. Margaret Thatcher powiedziała ie istnieje taka rzecz jak społeczeństwo";)
jacenty2004 Napisano 8 Marzec 2007 Napisano 8 Marzec 2007 A co się będziemy 8 marca jakiejś baby słuchać ?!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.