Skocz do zawartości

Ośrodki Hitler-Jugend w Polsce

bonzo74

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
miejscowość Wodzierady pod Łodzią, stoją tam 3 czy 4 małe drewniane domki stanowiące kiedyś wiekszą część takich domków w których przyspasabiano młode dziewczęta jako gospodynie domowe

W Cieszynie od połowy 1940 roku do końca 1944 stacjonowała 672 chorągiew. Koszary znadowały się budynku klasztoru oo. Bonifratrów. W kościele mieszczącym się obok klasztoru urządzono kino.

Dodatkowa ciekawostka to fakt, że w Cieszynie znajdował się ośrodek szkolenia kandydatów na przyszłych oficerów i dowódców Werwolfu. Cieszyn był jednym z pięciu ośrodków. Pozostałe znajdowały się we Wrocławiu, Nysie, Hanowerze i Altbecku. W Cieszynie na ten ośrodek wykorzystano budynki dzisieszej fili Uniwersytetu Śląskiego.

Wszystkim zainteresowanym tematyką HJ polecam ten dokument:

http://downloads.sturmpanzer.net/WWMF/Hitler_Jugend_(The_Hitler_Youth_Organization).pdf

opracowany w 1944 zawiera opis struktur, zwyczajów, setki nazwisk, metody szkoleniowe etc.

Sporo zdjęć i wykaz ośrodków HJ znajdziesz w bardzo ciekawej ksiażce: Wrocławska Architektura spod znaku swastyki. Może troche przekręciłem tytuł (jestem poza moją biblioteką) Sporo ośrodków jeszcze stoi np w Pobiednej czy na Izerze.

W miejscowosci Bodzanów koło Płocka istniał dość spory ośrodek tego typu. do Dzis zachowaly sie 3 baraki wyższej kadry i strzelnica. a reszta to teren prywatny z wysokim Płotem i groźnymi psami:D

Co do schroniska w Cisownicy to było to tak:
pierwotnie była to zbudowana w latach 1930-31 willa cieszyńskiego kupca Klischa. W czasie okupacji Hitlerjugend m.in. z ośrodka w Cieszynie wykorzystywało ten budynek jako schronisko , gdyż znajdowało się ono i z resztą znajduje się do dziś przy szlaku prowadzącym z Goleszowa i Dzięgielowa w stronę pasma górskiego Wielka Czantoria - Stożek.
Co do obecności Hitlerjugend na terenie Beskidu Śląskiego to często różne grupy HJ przebywały w schroniskach w ramach wycieczek, spotkań, zgromadzeń etc.
W tym miejscu warto wspomnieć też o organizacji Beskidenverein http://pl.wikipedia.org/wiki/Beskidenverein

Na zdjęciu z 1938 r. nyscy młodzi gniewni się podpisali . Z tego co mogę dostrzec to widać tam V/23 .
Jakieś 3 metry od tego napisu kilka lat temu kopnąłem sportową odznakę hajotów .
Pozdr

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
fajna stronaka z ośrodkami JH, znalazłem taki u siebie w Lublińcu woj.śląskim.National politische Erziehungsanstalten. Lubliniec - Loben NPEA Loben (Ost-) Oberschlesien założona 01.04.1941 Sprachheilschule - szkoła ucząca Ślązaków poprawnego języka niemieckiego... resztę tam znajdziecie

• 3 months later...
Szkoła Hitlerjugend była również w miejscowości Jeziorowskie w gminie Kruklanki, do niedawna budynek szkoły był pensjonatem dzis jest na sprzedaz foto: http://www.realty-poland.com/zdjecia/225/b/jeziorowskie.jpg

• 1 month later...
Witam
Ma ktoś może jakieś informacje na temat szkół Hitlerjugend w Mrągowie / Sensburgu. Wiem, że jedna szkoła znajdowała się tam gdzie aktualnie jest liceum ogólnokształcące jest nawet zdjęcie w internecie, ale słyszałem, że było tego więcej, więc pytanie do Was. Podobno szkoła Hitlerjugend była też w budynku na ul Królewieckiej gdzie teraz jest przedszkole. Pozdrawiam

• 3 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie