Skocz do zawartości

hełm M18 w służbie WH i SS po 1939...

e g z e k u t o r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam, ciekawią mnie losy hełmów typu M16 M18 z I wojny uzywane przez wojska niemieckie podczas II wojny.

na filmie o Hubalu Niemcy biegali w takich hełmach,

ciekawe, jakie formacje uzywały ich po 39 roku?

moze macie w swoich kolekcjach hełmy z I wojny z kalką wehrmachtu, policji lub SS ?
Napisano
Ja mam taki hełm wyorany na polu gdzieś pod Biała Podlaską. Nie sadze aby pochodził z I Wojny. Nie wiem jak wygladała sytuacja w 1920, w końcu nasi przejeli sporo tych hełmów. co do 1939 to napewno były w linni w oddziałach telefonistów, kawalerii, motocyklistów... kiedyś pojawiło się trochę fotek. A filmami to się nie sugeruj...w amerykańskiej Saharze z 1943r DAK smiga właśnie w takich garczkach.
Napisano
Straż Graniczna i Policja Państwowa chyba też używała rogaczy. Tylko miały bodajże metalowego orła państwowego z przymocowanego przodu.
Napisano
Nie wiedzialem ze w WP uzywano M18. wz 16 niemieckie i wz 17 austro-wegierskie owszem ale wz 18 to dla mnie nowosc. Czy ktos ma moze zdjecia?
Napisano
Wg artykulu o helmach policyjnych, to austro-wegierskie byly klasyfikowane wspolnie z niemieckimi M16. Czyli w ramach M16 byly tez austro-wegierskie w WP.

Zas po w armii niemieckiej to jak sie trafialo tak wydawali, tez i M16.
Napisano
10 BK Zmotoryzowanej wchodziła w skład armii Kraków.
Walczyła w okolicach Nowego Tagu.
Co do hełmów chodziło mi o niemieckie M16 i austriackie M17 w tej jednostce.

Pozdro klucha 72
Napisano
http://odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum16/16stka_1.jpg
http://odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum16/szestnastka2.jpg
trącony odłamkiem gdzies w Polsce...
Napisano
Nie upieram sie ale mnie to wyglada na Austriaka (czyli wz 17) ale tez nie calkiem. Moze prod Wegierska? W kazdym razie na pewno nie M18 - ten mial wyciecia na uszy i byl przeznaczony dla telefinistow itp. Jak pamiec dopisze to podrzuce fotke Niemca w 1939.
Napisano
Z J.Kijak (1995) Helmy policji panstwowej II RP" Archeologia wojskowa",1/95 str 36-41

podstawowymi helmami bojowymi PP byly helmy stalowe nimieckie wz16 i wz18 oraz austriackie wz17 przy czym odmian tych nie rozrozniano nazywajac je ze wzgledu na identyczna sylwetke "helmami niemieckimi\"

W latach 30-tych niszczace sie szybko podpinki helmow niemieckich zastapiono podpinkami skorzanymi od polskich helmow wz 31.

Wg Kijaka, jeden z dokumentow mowil ze helmy moga byc przekazane policji w ilosci 10200 sztuk. (Zapewne z wojska)
Napisano

Nie moglem na szybko nic znalezc lepszego - od lewej do prawej 1) wz 16, 2) wz 17 i 3) wz 18 (Drury I, Embleton G. German Stormtrooper 1914-1918. Oxford: Osprey Publishing, 1995). Nie chce sie z tak eminentnym znawca jak sp Jacek Kijak sprzeczac, ale na moj gust wz 18 rozni sie sylwetka dosc widoczne od poprzednikow!

Napisano

A tu znane zdjecie (Krzywania J, Adamczyk M, Zabko-Potopowicz J. Wehrmacht w Kampanii Wrzesniowej. Warszawa: Feniks Editions, 1991). Czlonek obslugi dzialka piechoty LeIG 18 podczas kampanii.

Napisano
Zwykły m18 to co innego niż m18 z wycięciami (dla tegelgrafistów" lub kawaleryjski"). A hełm egzekutora to zwykły m16.
Napisano
Kiedy ze wlasnie (w kazdym razie wg moich (jedynych) zrodel angielskich) wszystkie M18 mialy miec wyciecia. Nie mialo to jak sie okazuje wiele wspolnego z teletechnika a chodzilo o zmniejszenia podatnosci delikwenta noszacego helm na przedziurawienie bebenkow usznych od podmuchu wybuchu. Ale absolutnie sie nie upieram.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie