dp123 Napisano 25 Luty 2007 Autor Share Napisano 25 Luty 2007 mam pytanko jak bez inwazyjnie wyczyścić klamerkę carską(mosiądz) za każde sugestje z góry dziękujeps. kwasek cytrynowy odpada ponieważ nie radzi sobie z tymi zabrudzeniam" w dużej mierze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 25 Luty 2007 Share Napisano 25 Luty 2007 Jaki stan? Z cego chcesz czyścic? Daj foto.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 26 Luty 2007 Share Napisano 26 Luty 2007 Witam, ja odmoczyłem w sodce, a potem szczoteczką mosiężną i delikatnie skrobakiem.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 1 Marzec 2007 Share Napisano 1 Marzec 2007 Szczotka mosiężna, mydło i działania pod bieżącą wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
e g z e k u t o r Napisano 1 Marzec 2007 Share Napisano 1 Marzec 2007 witaj, taka klamre czysciłem szczotka drucianą z miekkiego drutu na wiertarce. efekt jest lux, nie mozna za mocno, bo zaciera szczegóły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ja20 Napisano 3 Marzec 2007 Share Napisano 3 Marzec 2007 jest taka specjalna wata która może do mosiądzu nie słyży tylko do drewna ale mosiądz ładnie czyści.ja łuski z mosiądzu najpierw szmatką z fosolem prezecierałem potem tą watą.tylko z fosolem trzeba uważać bo się różowe badziewie robi które ciężko potem usunąć.watke taką można kupić w sklepach stolarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 3 Marzec 2007 Share Napisano 3 Marzec 2007 Egzekutora chyba trzeba zbanować na tym forum... bo doradzanie czyszczenia fantów szczotką drucianą czy papierem ściernym... nie wiem czy to miał być żart czy naprawdę tak czyścisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 4 Marzec 2007 Share Napisano 4 Marzec 2007 Ja tak czyszcze ale tylko te fanty które idą później do szpachlowania (pokroju wykopki hełmów):DNatomiast szczotka druciana czy papier scierny na mosiężnej klamrze czy innym tego typu detalu to brzmi jak kastracja tępym sierpem ; o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
e g z e k u t o r Napisano 4 Marzec 2007 Share Napisano 4 Marzec 2007 tamtej carskiej juz nie mam, ta jest wykopana w lesie i czyszczona miękką szczotką drucianą na wiertarce, efekt jak widać.oczywiscie rodzaj czyściwa zalezy od stanu przedmiotu- kwasy pożerają cynk z mosiądzu i pozostają miedziane plamy !- odkamieniacze, fosole, kwaski, zasady nie wchodzą w gre([{ ekstra efekt daje specjalna sztywna brązowa gąbka/czyściwo do miedzi przed spawaniem i lutowaniem , do nabycia w sklepach hydraulicznych itp. ]}) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
e g z e k u t o r Napisano 4 Marzec 2007 Share Napisano 4 Marzec 2007 to ta gąbka,jeśli chodzi o papier scierny, to numer 1000 -5000 tzw wodny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
e g z e k u t o r Napisano 4 Marzec 2007 Share Napisano 4 Marzec 2007 gąbka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 4 Marzec 2007 Share Napisano 4 Marzec 2007 To nie gąbka tylko włóknina. Mosiądz miedz czy inne alu rysuje. Bardzo przydatne do stali po elektrolizie (zresztą nie tylko).Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
281 Napisano 5 Marzec 2007 Share Napisano 5 Marzec 2007 Witam!Spróbuj namoczyć w occie z odrobiną soli.Cały proces trzeba co jakiś czas powtarzać,mam na myśli wymianę roztworu.Każdorazowo przy wymianie roztworu przeczyść szczoteczka taką domową miękką,pod bieżącą wodą.Jest to proces długo trwały bo około miesiąca przy nim zleci(zależy jaki stan).Pozdrawiam 281! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 5 Marzec 2007 Share Napisano 5 Marzec 2007 Taaa... ocet i sól odbarwią mosiądz. Do zmiękczania i rozpuszczania syfów dobre jest moczenie w oliwce.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 5 Marzec 2007 Share Napisano 5 Marzec 2007 Kiedyś w ramach eksperymentu kupiłem carską klamerkę po kąpieli octowej. Nic z tym się nieda zrobić!!! Przebarwienia pomimo niedoczyszczenia są tak głębokie że pomimo zpolerowania prawie całkowitego przetłoczenia pozostają.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.