karpik Napisano 24 Luty 2007 Autor Napisano 24 Luty 2007 Pokażcie jakie pierścionki, sygnety, kolczyki, broszki, łańcuszki, diademy... udało Wam się znaleźć. Opiszcie choć krótko znaleziska . Osobiście znalazłem tylko dwa ruskie pierścionki(gwiazda z sierpem i młotem przy próbie 583). Tylko tak żeby gorączki złota nie dostać;-)))Pozdro.
dareQ Napisano 24 Luty 2007 Napisano 24 Luty 2007 .. może na początek mały sygnet (polny) chyba miedziany, niewiadomego pochodzenia i wieku. Nikt do dziś nie potrafi mi go określić"...
dareQ Napisano 24 Luty 2007 Napisano 24 Luty 2007 ..no i coś z biżuterii patriotycznej.. z urwaną zawieszką..
dareQ Napisano 24 Luty 2007 Napisano 24 Luty 2007 ..i drugi mały krzyżyk z tegoż samego pola...z biżuterii narazie tylko tyle. Ale zawsze takie drobiazgi cieszą :)
fraktal Napisano 24 Luty 2007 Napisano 24 Luty 2007 Takie drobiazgi, złotego nic. W sumie metal nie ma znaczenia. Stalowy grot bardziej cieszy niż współczesny srebrny pierścionek. A gdybym znalazł coś naprawdę ciekawego to wiedziałbym o tym tylko ja. Takie mamy realia w kraju.
tr Napisano 24 Luty 2007 Napisano 24 Luty 2007 no to masz zloto:) Ma carskie proby, podobno tatarski?ale nie jestem pewien.
mgieta Napisano 25 Luty 2007 Napisano 25 Luty 2007 Wykopana w lesie w miejscu zatrzymania niemieckiego kontrataku pancernego w okolicach Lubania. Niestety po pierwszej radosci okazało sie ze nie wszystko złoto co się świeci ale zasiliła kolekcje.
Menzo Napisano 25 Luty 2007 Napisano 25 Luty 2007 ..i nikt mi nie był w stanie powiedzieć z jakiego okresu TA brosza lub kto ją nosił ?? Jak narazie to moja jedyna bizuteria której pochodzenia nie znam. Wykonana z miedzi, znaleziona na polu.Z drugiej strony widoczne miejsce mocowania spinki oraz odkształcenie wzdłużne po uderzeniu czymś w rodzaju szabli lub miecza. W pobliżu stacjonował obóz wojsk napoleońskich. Miała miejsce również potyczka Polsko - Szwedzka. Jestem skłonny łączyć ten przedmiot z tymi wydarzeniami. Ciekaw jestem jak Wy koledzy uważacie. +++++++++Pozdro+++++++++++
danieloff Napisano 26 Luty 2007 Napisano 26 Luty 2007 Srebrny pierścionek z pola w okolicach Warszawy, ma próby srebra - głowa kobiety, oczka nie znalazłem.
danieloff Napisano 26 Luty 2007 Napisano 26 Luty 2007 Bransoletka z plaży - wakacje nad Bałtykiem 2006:-)
danieloff Napisano 26 Luty 2007 Napisano 26 Luty 2007 I coś z pruskich pierwszowojennych pozycji - bizuteria okopowa.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.