Skocz do zawartości

Biżuteria z wykopków.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pokażcie jakie pierścionki, sygnety, kolczyki, broszki, łańcuszki, diademy... udało Wam się znaleźć. Opiszcie choć krótko znaleziska .
Osobiście znalazłem tylko dwa ruskie pierścionki(gwiazda z sierpem i młotem przy próbie 583).
Tylko tak żeby gorączki złota nie dostać;-)))
Pozdro.
Napisano

.. może na początek mały sygnet (polny) chyba miedziany, niewiadomego pochodzenia i wieku. Nikt do dziś nie potrafi mi go określić"...

Napisano

..i drugi mały krzyżyk z tegoż samego pola...
z biżuterii narazie tylko tyle. Ale zawsze takie drobiazgi cieszą :)

Napisano

Takie drobiazgi, złotego nic. W sumie metal nie ma znaczenia. Stalowy grot bardziej cieszy niż współczesny srebrny pierścionek. A gdybym znalazł coś naprawdę ciekawego to wiedziałbym o tym tylko ja. Takie mamy realia w kraju.

Napisano

Wykopana w lesie w miejscu zatrzymania niemieckiego kontrataku pancernego w okolicach Lubania. Niestety po pierwszej radosci okazało sie ze nie wszystko złoto co się świeci ale zasiliła kolekcje.

Napisano

..i nikt mi nie był w stanie powiedzieć z jakiego okresu TA brosza lub kto ją nosił ?? Jak narazie to moja jedyna bizuteria której pochodzenia nie znam. Wykonana z miedzi, znaleziona na polu.Z drugiej strony widoczne miejsce mocowania spinki oraz odkształcenie wzdłużne po uderzeniu czymś w rodzaju szabli lub miecza. W pobliżu stacjonował obóz wojsk napoleońskich. Miała miejsce również potyczka Polsko - Szwedzka. Jestem skłonny łączyć ten przedmiot z tymi wydarzeniami. Ciekaw jestem jak Wy koledzy uważacie.

+++++++++Pozdro+++++++++++

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie