Skocz do zawartości

Totenkopf pod Białymstokiem ?

e g z e k u t o r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam, tak jak w tytule słyszałem,

ze pod Białymstokiem w 1944 r toczyła walki z rosjanami dywizja? Totenkopf ? czy moze jej część.

jeśli cos wiecie prosze odpiszcie !

a moze znacie dalszy jej szlak odwrotu spod Białegostoku na zachód ?

z góry dzieki.
Napisano
Krzysztof, trza egzekutorowi wyjasnić :-)

Dywizja walczyła w rejonie Grodna od połowy lipca, potem przeszła pod Siedlce. Tam nastąpiło jej scalenie. Z Siedlec 31 lipca wycofała się za rzekę Liwiec, a 9 sierpnia przeszła pod Warszawę. W rejonie Warszawy do grudnia 1944.

Krzysztof, wiedzę, że znów działasz na forach!
Napisano
witam,
Ślady walki tej dywizji zostały odkryte za Sokółką, lub Dąbrową Białostocką, czyli niezbyt blisko Białegostoku. Dywizja ta tam przechodziła i mocno dostała od Armii Czerwonej - słyszałem pogłoski o odkryciu gdzieś w tych okolicach pozostałości wraku działa samobieżnego (naprawdę same resztki) z tablicą rejestracyjną ze znakiem dywizji Totenkopf. Ale mnie hitlerowskie śmieci nie interesują. Nie wiem czy to prawda, piszę co słyszałem.
Yasioo
Napisano
Nie za bardzo było co odkrywać. O działaniach Totenkopfa było wiadomo już od dawna.

Generalnie Totenkopf walczył pod Grodnem, a następnie, w ramach wycofywania się, kontratakiem odzyskał Sokółkę (utraconą w wyniku nieporozumienia pomiędzy 50. DP, a 12. DPanc).

Jeśli chodzi o straty, to nie potrafię powiedzieć dokładnie z pamięci.

Pozdrawiam
Krzysiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie