Skocz do zawartości

Słowacja miało być chodzenie z wyrywką a znalazłem w szufladzie ks.Tiso

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tydzień temu byłem jak zwykle w Bieszczadach i Na Słowacji u nas było trochę śniegu a na Słowacji jak to na Słowacji śniegu już nie było –ale z potaknie ze znajomym Słowakiem skończyło się w piwiarni –jak ja nie lubię tego ich Sarisa !I na następny dzien nie nadawałem się do niczego i nie wyszedłem nigdzie z wyrywką –ale żeby mnie pocieszyć pozwolił mi troche pogrzebać u nie go po szufladach -pozdro

Napisano

w 1944 roku od pięciu lat nie istnieje już Czechosłowacja . A Republika Słowacka walczy przy boku Hitlera to dlaczego na Banknocie pisze -Republika Czechosłowacka w 1944 roku !!????-pozdro

Napisano

Ach i jeszcze jedno jadąc z powrotem na Woli Michowej odkryłem –Żubra !!!!! He He tak –chyba wypuszczony z hodowli na wolność ale jakoś woli chłopskie gospodarstwa stał 2 metry od drogi a gospodarze odganiali psy -pozdro

Napisano
Mimo że nie nadawałeś się do niczego, to jednak a.... nie zabił w Tobie żyłki poszukiwacza, skoro takie fanty wygrzebałeś. Chyba jednak tego Sarisa było za mało? A gdyby tak jeszcze jedną buteleczkę, to może byś coś jeszcze fajniejszego znalazł?
Gratulacje!
Pozdrowienia
Szczepciu
Napisano
szczepciu Ale mi obiecał pare tematów mam się tam pojawić w kwietniu jest już wyczulony na takie fanty dla mnie bo wie że mnie to kręci-coś mówił o mundurze- jakim –na razie nie chce zapeszać -pozdro
Napisano
teraz mi tak zaświtało odnośnie tego banknotu że może go wydawano w trakcie powstania na Słowacji lub później- temat numizmatyczny nie jest u mnie mocny -pozdro
Napisano
Banknot 20 koron, podobnie jak banknoty dla Polski z datą 1944, został zaprojektowany przez radzieckich artystów i wydrukowany w moskiewskiej drukarni GOZNAK".
W obiegu na terenach wyzwolonych był krótko od 23.3.1945 do 31.10.1945.
Napisano
50 Koron z ks. prezydentem Tiso, srebro,
VERNÍ SEBE - SVORNE NAPRED
Wierni sobie - zjednoczeni dla przyszłości
13 marca 1939 Tiso spotyka się z Hitlerem w Berlinie , zapada decyzja o ogłoszeniu secesji Słowacji, święto narodowe...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie