Widd Napisano 21 Luty 2007 Autor Napisano 21 Luty 2007 Mam pytanie do zorientowanych. 1. Gdzie w Warszawie w 1939 walczył 3. Samodzielny Batalion Piechoty z Rembertowa, zaopatrzony w PM Mors?2. Czy poprawna nazwa tej jednostki to Batalion, czy Baon, bo różnie znajdywałem?
Badylarz Napisano 21 Luty 2007 Napisano 21 Luty 2007 WitamTak na szybko, bo nie mam dostępu do materiałów.3 Batalion Strzelców (albo Strzelecki, bo nie pamiętam) mobilizował kilka jednostek. Jednostka o nazwie 3 BStrz walczyła razem z Mazowiecką Brygadą Kawalerii. Oprócz tego w Rembertowie mobilizował się 10 BStrz (zwany również 103 BStrz), jak i również batalion przeznaczony do 39 DPrez. Do końca nie wiadomo, która z tych jednostek używała we wrzesniu 1939 roku PM Mors. Pistolety maszynowe dostał bowiem do testowania 3 BStrz owszem, ale pokojowy.PozdrowieniaBadylarz
Widd Napisano 21 Luty 2007 Autor Napisano 21 Luty 2007 Według źródeł PM Mors miał 3.BStrz z Mazowieckiej BK oraz kompania sztabowa 39 DPrez. Czy używano określenia Samodzielny"? Czy tylko 3. Batalion Strzelców?Gdzie ta jednostka walczyła w Warszawie?
pnz59 Napisano 22 Luty 2007 Napisano 22 Luty 2007 Nazwa 3 batalion strzelców"Baon jest skrótem jak powszechnie wiadomo!Zgodnie z planem (patrz Płachty mobilizacyjne piechoty w CAW) mobilizował 3 bs i 10 bs. Pierwszy faktycznie działał w składzie Mazowieckiej BK z zachowanych relacji nic nie wiadomo o używaniu przez niego Morsów. 10 bs walczył m.in.pod Mińskiem Maz. w czasie uderzenia Grupy Kawalerii gen.Andersa. Jedyna potwierdzona informacja o Morsach jest w relacji o walach 39 DPrez. W skrócie tyle. Więcej szczegółów jak się ukaże (o ile bo jakoś cienko ostatnio to idzie) moja monografia o 3 bs.P.Z.
beryl Napisano 22 Luty 2007 Napisano 22 Luty 2007 Poczytaj sobie książkę pt. ardzewiała śmierć" M. Sawczyca. Niełatwo ją zdobyć ale znajdziesz coś o poszukiwaniach Morsa.
Widd Napisano 22 Luty 2007 Autor Napisano 22 Luty 2007 Wiecie, wystarczy otworzyć Polskie konstrukcje broni strzeleckiej" - Z.Gwóźdź i P.Zarzycki - zresztą znana pozycja.Tam przy Morsie stoi jak cytuje:S.121 Tuż przed wybuchem wojny w 1939 r. pm otrzymała Komisja Doświadczalna przy Centrum Wyszkolenia Piechoty w Rembertowie. Przed ogłoszeniem mobilizacji, na rozkaz komendanta CWPiech. gen. B.Olbrychta, część Morsów wydano 3. Samodzielnemu Baonowi Piechoty z Rembertowa, a część otrzymała kompania sztabowaa 39. DPrez. (...) 3/ SBP. pod dowództwem ppłk. M. Wiereńskiego, wchodzący w skład Mazowieckiej BK, znajdował się od 28.08.1939 r. na graniczy z Prusami Wschodnimi w rejonie Chorzeli, gdzie stoczył pierwszą walkę. Dalej szlak bojowy 3. SBP prowadził przez Przasnysz, walki nad Narwią, prawobrzeżna Mazowsze i obronę Warszawy"Morsa moze nie być we wspomnieniach, ale taki rozkaz według autorów wydano.
Widd Napisano 22 Luty 2007 Autor Napisano 22 Luty 2007 Ponieważ buduje dioramę z walk o Warszawę, to szukam rejonu/ulic na których jednostka ta walczyła. Od podstaw zbudowałem Morsa w skali 1:35, dlatego zależy mi na tej jednostce :)
stifz Napisano 22 Luty 2007 Napisano 22 Luty 2007 Witam.3 Baon Strzelców stacjonował od 15 wrzesnia w rej. Dworca Wileńskiego w Warszawie.stifz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.