Skocz do zawartości
  • 0

zrzutowisko

traper6

Pytanie

Napisano
Zdjęć brak bo nie ma sensu.Swego czasu trafiono na zrzutowisko artyleryjskie gdzie były tysiące sztuk pocisków kal.20-240 mm (bez łusek).Wszystko było bez zapalników i były to same puste skorupy,bądż wypełnione smołą.Wszystko niemieckie.Ponadto trafiały same głowice do pancerschreka ze smołą,jak też miny klasy S z kulkami w środku,ale bez ładunku.POLICJA I SAPERZY UPRZĄTNELI TEREN.Czy ktoś mi może udzielić informacji co to była za amunicja i do czego służyła.Czyżby puste skorupy miały być użyte jako nosiciele broni chemicznej,a te wypełnione smołą do badania balistyki i trajektori lotu ? Lokalizacja Dolny Śląsk ok.25 km. od zakładów Kruppa.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ta smoła" to pewnie wypalony trotyl. Musiało się tam nieźle jarać. Po prostu pewnie zapalniki wydmuchało, reszta wybuchła. Były też odłamki ?
Innego wytłumaczenia nie mam.
Pozdrawiam, grec
Napisano
Odłamków nie było,a zapalniki były w innym zrzutowisku oddalonym ok.1 km(panowie w mundurkach też się tym zajeli). Wiem jak wyglądu niedopalony i przepalony trotyl.To była smoła.Gdyby tak jak mówisz zapalniki wydmuchało to w skorupach by były uszkodzone gwinty,a tam gwinty to były (żylety).Miejsce zrzutowiska to stare koryto pewnej rzeczki,a więc bagno.Więc jak by to mieli podpalić ? Zapakować kilka lub kilkanaście ton złomu na tratwy ?
Napisano
Ta amunicja była uzywana do przestrzeliwania i testowania nowych dział produkowanych w zakładach Kruppa i była uzywana na pobliskim poligonie.
Napisano
Tak też myślałem że to służyło do testowania nowych armat,albo były testowane nowe typy pocisków bo były tam takie wynalazki które pierwszy raz widziałem na oczy.Np kal.70-80 mm z zamontowaną metalową żerdzią o długości ok.1 m. Natomiast smoła to był wypełniacz" aby pocisk miał odpowiednią (prawidłową) wagę.Ale z 70% zrzutowiska to były puste skorupy i wiele z nich miało wkręcone ebonitowe zaślepki.Do czego miały im służyć te puste skorupy ? Może ktoś zna zupełnie inne wytłumaczenie ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie