Raned Napisano 28 Październik 2003 Autor Napisano 28 Październik 2003 Wybierając się na wykopki w najbliższych dniach, zabierzmy ze sobą znicz czy dwa i zapalmy na opuszczonych cmentarzach, grobach bohaterów, jeńców wojennych i nieszczęsnych najeźdźców spoczywających w naszej ziemi.
kaliber Napisano 28 Październik 2003 Napisano 28 Październik 2003 Swietny pomysł napewno tak zrobie.W koncu niektorzy w lesie zostali na zawsze.
bjar_1 Napisano 28 Październik 2003 Napisano 28 Październik 2003 I nie myślmy o0 tym po której stronie walczyli...
Gość Napisano 28 Październik 2003 Napisano 28 Październik 2003 Ja jak co roku zapale swieczki na grobie kpt. Mieczyslawa Medweckiego w podkrakowskich Balicach. Musze pochwalic lokalne wladze. Grobowiec jest odnowiony jakies 2 lata temu, wyglada przyzwoicie. Obok leza inni piloci, Polak i Czech. Ladnie ze strony potomnych ze nigdy tam zapalonych zniczy nie brak.
miggi1 Napisano 28 Październik 2003 Napisano 28 Październik 2003 Witam ja również już od kilku dobrych lat palę znicze na cmentarzu wojennym w Przemyślu leżą tam żołnierze armi Austro-Węgierskiej Polacy Ukraincy Niemcy Rosjanie. Wychodzę z założenia że jeżeli znajduję łuskę z Mosina Mannlichera bądź Mausera to pocisk z tej łuski mógł zabić tam pochowanych. Podczas wykopków czasami natrafiam na przeróżne rzeczy związane z codziennym bytem tych żołnierzy i myślę sobie wykopałem puszkę po konserwie w okopie, trzymam ją w ręku w ten sam sposób co żołnierz 88 lat temu to dlaczego nie mam zapalić mu świeczki na jego mogile" Każdy z prawdziwych poszukiwaczy który nie tylko kopie żelaztwo" ale i czasami rozważa te durne wojenne losy powinien zapalić znicz jeśli ni na cmentarzu to chociażby w okopie.jeżeli tylko mi się uda zrobię parę fotek z tego cmentarzapozdrawiam miggi1
1AIR1 Napisano 28 Październik 2003 Napisano 28 Październik 2003 Zawsze palę znicze na cmentarzu w Radzyminie.Są tam wszyscy - żołnierze z 1920 , 1939,okupacja, AK. I tam też spoczywają moi bliscy.
beaviso Napisano 28 Październik 2003 Napisano 28 Październik 2003 Mieszkam przy płocie cmentarza-pomnika w Gdańsku, gdzie spoczywa ok. 14'000 ofiar Stutthofu (wielu narodowości).Ponadto znajduje się tam kwatera, na którą przeniesiono odnalezione kilkaset metrów dalej prochy Pocztowców, a także groby 3-4 Westerplatczyków: Budera (+1957), Czywila, Rasińskiego i NN (miał być to Dulęba, ale podobno ktoś go widział po wrześniu).Nie muszę dodawać, że _zawsze_ pali się tam co roku mnóstwo świeczek...pozdrawiam,M.
kaliber Napisano 28 Październik 2003 Napisano 28 Październik 2003 Ja do tej pory zapalem znicze na takim cmentarzu zołnierzy z Wrzesnia(Bzura) który znjaduje sie w miejscowosci Granica w puszczy kampnoskiej.Bardzo mi sie tam zawsze podobalo bo panuje tam jaks taka straszna cisza i spokuj zupelnie inaczej niz na innych cmentarzach.Zawsze jak tam jestem to probuje sobie wyobrazic amte dni".pzdr
milbas Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 Świetny pomysł. NA pewno tak zrobię.PozdrawiamMILBAS
PATRON Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 Do poldi : nie mam GG, mam tylko Tlen , na tlenie występuję jako GRANADA - pisane wielkimi literamiPZDR PATRON
danieloff Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 Takie gesty są elementem naszej poszukiwawczej kultury, nie chodzi przecież o samo wykopywanie żelastwa". Czytajac takie posty naprawdę jestem dumny będąc jednym z Was, koledzy po szpadlu". Tak trzymać!
bjar_1 Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 Ja od kilku lat regularnie palę znicze na grobie dziewięciu żołnierzy z 77pp z Lidy ,pochowani są oni na cmentarzu parafialnym w Smogorzowie koło Przysuchy.
maxikasek Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 mała prośba. Zapalcie znicze pod pomnikami lub na cmentarzach ale nie w lesie. Wprawdzie jest już mokro, ale zdarzało mi się gasić las w zimie. Pozdro.
SZZ Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 Cieszę się że pamiętacie o tych, o których tak niewielu już pamięta. Ja również staram się o nich pamiętać i w dzień zaduszny wieczorem zapalam znicze. Pozdrawiam wszystkich odczuwających podobnie,SZZ
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.