Skocz do zawartości
  • 0

Butla tlenowa

general1006

Pytanie

Napisano

Witam ostatnio wykopałem taką butle tlenową firmy DRAGER.
Butla w 90% pełna, W dołku były też pozostałości po masce gazowej. Pytanie czy butla może pochodzić z jakiegoś samolotu i czy jest coś warta ?? A może ktoś ma fotki pilotów z takimi butlami :-)
pozdr.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
Znalazłem kiedyś na zamojszczyźnie dwie butle, razem. Jedna właśnie taka z napisem DRAGER", druga o identycznych rozmiarach i sygnaturze POCISK". Ktoś sugerował, że mogły byc na wyposażeniu tankietek. Też były po tlenie.
pozdrawiam, grec
Napisano

Witam ostatnio wykopałem taką butle tlenową firmy DRAGER.
Butla w 90% pełna, W dołku były też pozostałości po masce gazowej. Pytanie czy butla może pochodzić z jakiegoś samolotu i czy jest coś warta ?? A może ktoś ma fotki pilotów z takimi butlami :-)
pozdr.

Napisano
Moze byc tez jakis aparat tlenowy, ewakuacyjny, strazacki, poszukaj na stronie producenta bo jest do dzis.

Zas jesli pelna (pod cisnieniem) to uwazaj, bo poprostu moze wybuchnac jesli sa scianki oslabione.
Napisano
Czy powietrze czy tlen to bedzie mozna rozpoznac po rodzaju gwintu, ale juz nie pamietam ktory byl ktory.
Tlen to tymbardziej problematyczne.
Napisano
Witam najlepiej jest się pozbyć tego gazu z butli . Bo jak by walła to bedzie niezła rozpierducha .Jesli to jest tlen to jeszcze bardziej butla jest niebezpieczna.
Napisano
Powoli. Tyle wytrzymała to nic jej nagle nie będzie. W mieszkaniu jej trzymać nie musisz. Słyszałem kiedyś o naukowcach badających powietrze sprzed lat (skład, głównie chyba CO2). Poszukiwali i skupowali w tym celu stare powietrze zamknięte np. w klepsydrach, szklanych kulach itp. Nie o pieniądze chodzi, ale o to, by nie zniszczyć czegoś wyjątkowego.
Napisano
typowa butla strazacka wyprodukowana przez Dräger Werk Lübeck
Mysle ze jesli napiszesz ze cos takiego wykopales po 60 latach z ziemi i jest sprawne,to Dräger Werk chetnie sie tym zainteresuje.
Mozesz spokojnie pisac po polsku tutaj pracuje w Dräger Werk,u sporo ludzi pochodzacych z Polski ,napewno przetulmacza
Pozdrowienia z Lübeck,i
Napisano
Butlę tlenową tej samej firmy,podobną gabarytowo znajdziesz w Muzeum Śląskim w Katowicach. Do butli zamontowano reduktor na którym jest napis WP.SAN. Stąd wniosek, że był to standardowy element wyposażenia jendnostki sanitarnej, szpitala polowego. Być może taki jest rodowód butli, którą odnalazłeś.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie