Skocz do zawartości
  • 0

ekshumacja do kogo się zgłosić?

zielaa

Pytanie

Napisano

witam pod koniec grudnia znalazłem w lesie nieśmiertelnik a poniżej kości żołnierza gasmaske i nosidło luf od MG z lufą w środku.Do kogo najlepiej się z tym zgłosić PCK czy lepiej jakiegoś Niemieckiego ośrodka? Proszę o namiary i może ktoś napisze jak taka ekshumacja wygląda to ciekawy temat dziękuje i pozdrawiam wszystkich forumowiczów ODKRYWCY.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No to miałby w 1944 roku 57 lat... 1887 to numer żołnierza, podczas II wojny Niemcy stosowali kodowany zapis na identyfikatorach, zawierający skrótowiec jednostki,numer żołnierza, oraz grupę krwi (z reguły na odwrocie). Blacha przedstawiona w tym wątku jest typowym przykładem identyfikatora niemieckiego. Przy okazji szkoleniowy" to Ausblidung" nie zaś Abildung", ale to chyba była literówka...
Pozdrawiam
Napisano

witam pod koniec grudnia znalazłem w lesie nieśmiertelnik a poniżej kości żołnierza gasmaske i nosidło luf od MG z lufą w środku.Do kogo najlepiej się z tym zgłosić PCK czy lepiej jakiegoś Niemieckiego ośrodka? Proszę o namiary i może ktoś napisze jak taka ekshumacja wygląda to ciekawy temat dziękuje i pozdrawiam wszystkich forumowiczów ODKRYWCY.

Napisano
Jeżeli nadal jesteś zainteresowany ekshumacją to prześlij mi maila z namiarem a podam ci telefon do człowieka który zajmje się tym oficjalnie.
Lesnik68
Napisano
Znalezione niemieckie nieśmiertelniki (ich zdjęcia) można odsyłać (pisząc po polsku) do:

Volksbund Deutsche Kriegsgraberfursorge
Werner Hilpert Strasse 2
34112 Kassel
Deutschland (Niemcy)

Fundacja Pamięć":
ul. Miedziana 3a/2
00-814 Warszawa
tel. (022) 654-21-61
e-mail: fundacja@pamiec.ikp.pl

W sprawie tabliczek tożsamości żołnierzy niemieckich można również zwrócic się do Archiwum w Berlinie:

Deutche Dienstelle fur die Benachrichtigung der nachsten Angehorigen von Gefallenen der ehemahligen Deutschen Wermacht
Eichborndamn 179
13403 Berlin
Deutschland
Napisano
Jeszcze raz proszę o maila z twoim adresem,mogę ci pomóc , znam człowieka , który zajmuje się ekshumacją z ramieni fundacji Pojednanie . Bardzo kontaktowy człowiek , można uczestniczyć w samej ekshumacji i wiele się dowiedzieć.
Napisano
Kp.-Kompanie
Gr.-Grenadier
E.-ersatz
Btl.-Batalion
Specjaliści od blaszek pewnie Ci zaraz zidentyfikują bo te litery A" trochę mieszają ale ja mam inną sprawę:
Jak dla mnie numer żołnierza to nie 188 tylko 188(?) i wydaje mi się że widzę 1887. Akurat jest to nisłychanie ważne dlatego jak to widzisz Kolego na żywo to czym prędzej staraj się odczytać. Po pewnym czasie aluminium się rozpadnie i już nigdy nikt się nie dowie kto to był :(
Pozadrawiam
H.
Napisano
niestety u góry numer jest nieczytelny na obu blaszkach są dziury po numerze 188 pewnie było coś dalej ale nie ma szans na odczytanie tego nr ale być może jest to nr 1887
Napisano
dziękuje wszystkim szczególnie panu leśniczemu :) zglosiłem sprawe do fundaci pamięć ekshumacje rozpoczynają się na wiosne także cierpliwie czekam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie