M98k Napisano 14 Luty 2007 Autor Share Napisano 14 Luty 2007 Witam, czy bawił sie ktoś w przerubkę munduru LWP (ale nie KBW) na potrzeby rekonstrukcji polskiego września?? Wiem że jest troche przerubek ale ja lubie się bawić maszyną do szycia i dla mnie problemu nie bedzie :) Proszę tylko o odpowiedź czy można taki mundur wogóle przerobić na kurtkę wz36 i oczywiście jak??Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi M98k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Towarzysz Iwan Napisano 14 Luty 2007 Share Napisano 14 Luty 2007 http://www.wrzesien39.pl/uiw/piechota/IMG_0119.JPGJa używałem takiej swego czasu. Trzeba zrobić sporo - przede wszystkim kompletny kołnierz ze stójką, brakujące guziki itp. Kurtka z foto nie jest zresztą dokończona na tip-top - brakuje np. haków. Szczerze mówiąc, to ma sens tylko, jeśli lubisz się bawić w szycie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M98k Napisano 14 Luty 2007 Autor Share Napisano 14 Luty 2007 No właśnie lubie sie bawić w szycie, przeróbki itp itd :) Nie che kupować KBW skoro mam dostęp do LWP, wystarczy tylko (albo aż) przerobić :) Jeśli byłaby możliwośc to proszę podać listę przeróbek jakich należy dokonać.Napewno guziki i kołnierz, ale zastanawiałem się nad kieszeniami, bo LWP ma nieco zaokrąglone rogi a wz36 są raczej kanciaste. Ale co jeszcze?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meleskul Napisano 14 Luty 2007 Share Napisano 14 Luty 2007 Trzeba się będzie chyba ograniczyć do przeróbek widocznych z zewnątrz. Bo całkowite przeróbki musiałyby objąć wymianę podszewki także.A z tych widocznych z zewnątrz, oprócz kolnierza i guzików- rozcięcia i zakładki mankietów- rozciecia i zakładki wzdluż szwów na plecach, na krawędzi kurtki- kształt kieszeni, hm bywały i nieco zaokrąglone kieszenie przed wojną, zresztą dokładny kształt i tak wymagałby porównania z warunkami technicznymi, nie da się na oko- przesunąć" szwy naramienne na plecy nieco- wszyć haki podtrzymujące pas główny.Daj adres, to wyślę ci skany warunków technicznych kurtki, one są mądrzejsze ode mnie.;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 14 Luty 2007 Share Napisano 14 Luty 2007 Witam!O jakiej kurtce LWP mówisz? Daj jakieś foto...Ostatnio dość często dostaję informacje, że niektózy biegają w naprawdę ciekawych i RZADKICH mundurach LWP przy rekonstrukcjach. Ostatnio jeden pajac chciał przerobić kościuszkowską kurtkę na przedwojenną! TO WOŁA O POMSTĘ DO NIEBA! Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meleskul Napisano 14 Luty 2007 Share Napisano 14 Luty 2007 domyślam się, że chodzi o zwykłą handlowo dostępną kurtkę LWP z wykładanymi klapami. Bo jeśli idzie o przeróbki zabytku, to guzik, a nie warunki tech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek78przemysl Napisano 15 Luty 2007 Share Napisano 15 Luty 2007 Łukasz ma rację. Załaduj tu jakieś fotki kolego, z tą bluzą LWP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M98k Napisano 15 Luty 2007 Autor Share Napisano 15 Luty 2007 oto i zdjęcie... i mój mail m98k@op.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 15 Luty 2007 Share Napisano 15 Luty 2007 Wygląda to na mundur podchorążego. Od biedy wystarczy wymiana kołnierza. Ten typ munduru mam już ozporki" z tyłu i na mankietach i po takiej przeróbce ma już 7 guzików.Trudniejsze do poprawienia są podwójne obszycia i trochę krzywa poła klapy. Widziałem kiedys taki przerobiony - takie trochę inne KBW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 15 Luty 2007 Share Napisano 15 Luty 2007 Wygląda to na mundur podchorążego. " - a to nie jest przypadkiem mundur Służby Leśnej?PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 15 Luty 2007 Share Napisano 15 Luty 2007 M98k - moim zdaniem szkoda pracy. Żeby to przerobić do standardów z wymagań mundurowych czeka Cię piekielna masa pracy, a efekt i tak będzie mizerny z prostego powodu że to nie jest sukno. Chyba lepiej poszukać innej opcji. Widziałem że chyba Hero wyprzedaje na allegro drelichy LWP. Przeróbka tego jest o wiele bliższa oryginałowi. Te drelichy LWP które w domysle miałbyć drelichami wojennymi, są niemal idealnymi kopiami drelichów wz.48 - siedmioguzikowe jak w 1939 (a nie 6 jak wojenne), podstawowa roznica to sukienne naramienniki, które mozna szybko wypruć i wszyć inne. Do tego minimalne roznice w kroju - niezauwazalne wrecz gdy sie to porówna z KBW czy tym co prezentujesz.Przerabianie KBW i tego typu kurtek współczesnych moim zdaniem jest bezcelowe. Kiedyś nie było innej opcji więc można było się tak bawić. Teraz gdy rynek się mocno rozróśł lepiej wydać te parę złotych więcej niż kupować kurtke za pol ceny, placic za przerobke i materiały i po pol roku dochodzić do wniosku że to wszystko do bani. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M98k Napisano 15 Luty 2007 Autor Share Napisano 15 Luty 2007 bolas mówisz wydać trochę więcej kasy ale ja w tym przypadku kasy nie wydaje, bo te kurtki mam za free, za materiał tez nie płace bo mam no i za przeróbke nic bo sam wszystko robie :)A co do pytania Hindusa czy to jest mundur służby leśnej to odpowiadam że to mundur wojskowy zaadaptowany na potrzeby leśniczego.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 15 Luty 2007 Share Napisano 15 Luty 2007 Bolas daj namiar na tę aukcje z drelichami bo nie widzepozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 15 Luty 2007 Share Napisano 15 Luty 2007 Sprzedaje je ktoś z Poznania (stąd pomysł że to Hero). Wrzucam w ramach poglądowych info - co by mi nikt nie walił kartek za reklamy:myślę o tego typu kurtkachkurtka mundurowa wz.36 drelich (numer 164772971)"Łatwe do przerobienia na 1939, a na pewno po przerobce jest o wiele bliższe oryginałowi niż KBW czy jakies inne cuda. Oczywiście jeżeli ktoś ma KBW i tego typu kurtki za friko to na pewno to drożej - ale efekt chyba warty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 15 Luty 2007 Share Napisano 15 Luty 2007 Boluś ale to jest kurtka P.Frankowskiego/Mundury historyczne/i czy aby napewno ja trzeba przerabiać?pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 15 Luty 2007 Share Napisano 15 Luty 2007 Boluś ?Kurtka sprzedawana na tej aukcji to dokładnie to o czym myślałem - drelich 7 guzikow i sukienne pagony". Czyli coś co chyba miało być wojennym LWP, a robiono na podstawie kurteczki drelichowej wz.48. 7 guzikow i drelich to jak znalazł na 1939. Sukienne pagony" nie. Wiec mozna je zmienić, a to na pewno o wiele mniej pracy niż magiczne sztuczki z KBW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M98k Napisano 16 Luty 2007 Autor Share Napisano 16 Luty 2007 ja się chyba jednak troszkę pobawie z ta kurtką LWP i zobacze co z tego wyjdzie :)Pozdrawiam M98k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.