Louis Napisano 8 Luty 2007 Autor Share Napisano 8 Luty 2007 Cieszy, bo moja pierwsza z orłem i z 39r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Luty 2007 Share Napisano 8 Luty 2007 Noooo! :]Spokojnie, kiedys też się cieszyłem z polskich łuseczek - teraz cieszyłbym się gdybym niektórych z nich nie musiał juz wykopywać ;)No ale wszystko przed tobą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Louis Napisano 8 Luty 2007 Autor Share Napisano 8 Luty 2007 Ale jeśli przez kilka godzin kopania w zamarzniętej glebie wychodzi wiaderko łusek niemieckich, ppsz, mosinów, nie mówiąc już o fragmentach pierścieni wiodących wielkości paznokcia to taka łuska jest prawdziwą perełką :-))).Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matrix14xxx Napisano 8 Luty 2007 Share Napisano 8 Luty 2007 To zależy w jakiej okolicy znalazłeś.Teren walk z 1939r.są dość powszechne ale pod Wrocławiem też się spotyka,choć rzadko.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rycerz7 Napisano 8 Luty 2007 Share Napisano 8 Luty 2007 Ja taką łuseczke znalazłem w nysie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k-szela Napisano 8 Luty 2007 Share Napisano 8 Luty 2007 Na opolszczyżnie w miejscach wlak z 1945 wychodzą dość często z łuskami czeskimi i niemieckimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Louis Napisano 8 Luty 2007 Autor Share Napisano 8 Luty 2007 A ta wyszła na niemieckich pozycjach z 1944r. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igor Grożny Napisano 8 Luty 2007 Share Napisano 8 Luty 2007 Louis ja też kopie w NYSIE i ta łuseczka dość czesto tam wyskakuje, a dlatego ze w Nysie była jednostka wojskowa. Darz grunt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek1990 Napisano 8 Luty 2007 Share Napisano 8 Luty 2007 Ja też wykopałem pare polskich łusek mauser i pomiętam jeki byłem wtedy z tego dumny . A teraz to marze o łusce od kbk ppanc UR wz. 37. Może ktoś z was chłopaki wie gdzie takie często wyskakuja ???? pozdro adek1990 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk6 Napisano 8 Luty 2007 Share Napisano 8 Luty 2007 No tak łuseczka. A co jak trafisz na gniazdo ckm-u z '39 roku... Modlisz się w duchu zeby w końcu sie skończyły... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zborap Napisano 8 Luty 2007 Share Napisano 8 Luty 2007 To prawda, wtedy można kopać i kopać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zborap Napisano 8 Luty 2007 Share Napisano 8 Luty 2007 Ale na takim stanowisku mogą być różne ciekawe rzeczy, np taki nabój nie wiadomo od czego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Luty 2007 Share Napisano 8 Luty 2007 Adek ,nie 'kbk ppanc UR wz. 37' ,tylko : kb i wzór 35 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zborap Napisano 8 Luty 2007 Share Napisano 8 Luty 2007 A to jego denko z oznaczeniami 8,15x46 NORN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaku Napisano 8 Luty 2007 Share Napisano 8 Luty 2007 http://www.sammlermunition.de/rws_patronen.htmObejrzyj tą stronke zborap, jest tam ten nabój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matejaszko Napisano 8 Luty 2007 Share Napisano 8 Luty 2007 Ja daleko na poszukiwanie nie musiałem iść. Na podwórku znalazłem nabój do Mauser'a a zaraz obok tylko główkę od pocisku także do Mauser'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zborap Napisano 9 Luty 2007 Share Napisano 9 Luty 2007 Podziękowania zaku- znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislaw1 Napisano 13 Luty 2007 Share Napisano 13 Luty 2007 Zborap: ten pocisk co lezy na fotce razem z zapalka obok, prawdopodobnie jest od jednego z pierwszych mauserow. Dokladnie nie wiem jaki model ale musze przyznac ze bardzo pozytywny trafiles fancik:)Pozdrawiam T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 13 Luty 2007 Share Napisano 13 Luty 2007 Nabój 8,15x46R jest nabojem typowo myśliwskim i był używany do strzelań na drobniejszą zwierzynę. Nawet nie wiem czy jest w użyciu do tej pory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.