Skocz do zawartości

Niby łuseczka a cieszy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Noooo! :]
Spokojnie, kiedys też się cieszyłem z polskich łuseczek - teraz cieszyłbym się gdybym niektórych z nich nie musiał juz wykopywać ;)
No ale wszystko przed tobą...
Napisano
Ale jeśli przez kilka godzin kopania w zamarzniętej glebie wychodzi wiaderko łusek niemieckich, ppsz, mosinów, nie mówiąc już o fragmentach pierścieni wiodących wielkości paznokcia to taka łuska jest prawdziwą perełką :-))).

Pozdrawiam
Napisano
Ja też wykopałem pare polskich łusek mauser i pomiętam jeki byłem wtedy z tego dumny . A teraz to marze o łusce od kbk ppanc UR wz. 37. Może ktoś z was chłopaki wie gdzie takie często wyskakuja ????

pozdro adek1990
Napisano
Ja daleko na poszukiwanie nie musiałem iść. Na podwórku znalazłem nabój do Mauser'a a zaraz obok tylko główkę od pocisku także do Mauser'a
Napisano
Zborap: ten pocisk co lezy na fotce razem z zapalka obok, prawdopodobnie jest od jednego z pierwszych mauserow. Dokladnie nie wiem jaki model ale musze przyznac ze bardzo pozytywny trafiles fancik:)

Pozdrawiam T.
Napisano
Nabój 8,15x46R jest nabojem typowo myśliwskim i był używany do strzelań na drobniejszą zwierzynę. Nawet nie wiem czy jest w użyciu do tej pory.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie