Skocz do zawartości

Kangurka WH w kamo Splintern. Która?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym się poradzić serdecznych kolegów jaką kangurkę w kamuflażu Splintern najbardziej się opłaca zakupić. Planujemy od dość dawna kupić maskowanie dla naszej GRH, ale wszystkie kangurki jakie widzieliśmy nie spełniaja naszych wymagań. Materiał od frankowskiego nie cieszy się poważaniem wśród rekonstruktorów, zresztą rozmiary jego kangurek nie są na pewno uniwersalne i ciezko jest coś dobrać. Zakup planowaliśmy zrobić na ostatnim MWB w Łodzi, lecz inne kangurki jakie mieli sprzedawcy, były albo za ciemne, albo nie tak zszyte, nie takie jakie być powinny.

Ceny kangurek wszędzie są mniej więcej takie same, ok. 250 zł.

W związku z tym proszę o sugestię, gdzie najlepiej zgłosić się po DOBRE kangurki Splintern?

Pozdrawiam
klOki

Witam

Mam kangurkę Splintertarn i nie żałuje. Kolor jest całkiem inny niż na zdjęciach z allegro i jego strony. Szwy wcale nie pękają przy większym wysiłku i ogólnie sprawuje się dobrze.

To foto wyżej to moje :]

Tak czy siak ani desen kamuflarzu, ani wykonanie mnie nie przekonuje, szczególnie że jest sygnowane frankoskym, a to juz źle rokuje (tym bardziej ze sturm sprzedaje je w podobnej cenie, tez nie ideał ale i tak lepiej!)

Pozatym po franku mam dalej rewolucje żołądkowe jak widziałem jego prawie polskie mundur 19, 36, 36 drelich uszyty chyba z ortalionu i boska kopie battledressa za jedyne 350 zł która ma za małe i koślawe kieszenie i w ogóle jest tragiczna od wykonania na materiale kończąc (robienie kopii kurtek BD jest w ogole dziwne...szczególnie w tej cenie)

Miałem kiedyś z firmy Mundury Historyczne" spodnie z tego materiału i pomijając wzór i wykonanie kamuflażu, nie podobała mi się zdecydowanie jego faktura.
Najlepszej jakości przedmiot jaki widziałem zakupiony w firmie M-H" to saperki kompanii reprezentacyjne Bundeswehry ;) Ale oczywiście żartuję i na pewno w ich ofercie można znaleźć jeszcze wiele innych ciekawych rzeczy.

Może tu: www.partyzant.pl, miałem jego panterki w ręku, warte grzechu"
Miałem się nie wypowiadać na temat Partyzanta bo zaraz ktoś powie, że mam w tym jakiś interes ale jeśli jeździmy" po wszystkich to czemu nie po Partyzancie.
Partyzant sprowadza rzeczy z bardzo dalekiego wschodu i nie wiem czemu tak się z tym kryje twierdząc, że szyje wszystko sam.
Oferta producenta od którego kupuje mundurki jest imponująca. Jest tam wszystko niestety jakość moim zdaniem dyskwalifikuje te produkty z poważnej rekonstrukcji historycznej Do lasu nadają się jak najbardziej.
Wzory maskujące SS bardzo odbiegają od oryginału. Zresztą sam Partyzant ładnie pisze kolory zgodne z oryginałem" nic nie pisze o wzorze.

Tu jest przykładowy platan 1.
Zielony wzór, który powinien być wzorem eichenlaub na z nim niewiele wspólnego.
Porównajcie też to zdjęcie z następnym pokazującym przód.

Wzór platanowy powtarz się co ok 80 cm.
Co ciekawe wzór to wycinek kawałka prawej i lewej strony oryginalnego wzoru złączone razem. Popatrzcie gdzie są numery wzoru, prawie na środku a powinny być na zewnętrznych rogach.

Jesienna strona ma ten sam wzór co letnia.
Również inne wzory odbiegają znacznie od oryginalnych.
Na pewno są osoby, którym nie będzie to przeszkadzało, tym bardziej, że z 5 metrów tych wad nie widać a ceny u Partyzanta są czasami bardzo promocyjne. Jednak dla osób, które potrafią przyczepić się do niewłaściwego koloru podpinki w bluzie mundurowej (a z tego co zauważyłem jest ich tu kilka) bluzy te chyba sięnie nadają.

• 2 weeks later...
Witam.

Proszę o opinie w sprawie tej kangurki:

http://www.allegro.pl/item168812416_bluza_kangurka_wh_kamuflaz_splinter_rozm_ii_.html

Jak pisze sprzedawca sprowadzana z zachodu.

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam
kloki

Lepsze nie tylko kolorystycznie, ale jakościowo i wzorem. Po prostu Militaria1944, czyli ekstraklasa (nie mylić z ideałem). I do takich produktów powinni wszyscy dążyć (czyli ciułać pieniądze i kupować), a nie pytać nieustannie czy od Frania są OK? Bravo acer :-) !!!

Jak skończe składać replike MG i dokupie pare innych bzdetów to sie przymierzam do tego smocka z militaria 44, szkoda mi teraz wywalac 200 zl na Sturma i pozniej to wymieniac (franka nie biore pod uwage bo to by było przykre ;p) a akurat tarnjacke nie jest mi niezbedne, natomiast chce miec conajmniej dobre ; )

No dobrze, mamy przed sobą 2 kangurki - Sturma i militaria1944. Na pierwszy rzut oka widac juz roznice w dlugosci. Ta z militaria1944 jest dluzsza od pasa w dol, niz ta ze Sturma. Skad te roznice? Ktora firma ma racje?

Prosze o opinie.

Kloki, znajdz oryginalne zdjecia i sprawdz, nie bedziesz mial wątpliwości.

A ściągacz powinien być nisko, poniżej pasa, kieszenie na wysokości pasa czyli tak jak to jest u Sturma.
Trudno powiedzieć czy ściągacz w bluzie Militariów jest za wysoko czy nie, bluza jest najprawdopodobniej podciągnięta do góry. Generalnie Militaria nie wypuszczają śmieci.

Myślę jednak, że ściągacz nie powinien być dla ciebie takim problemem bo bluza Sturma, nawet jeśli ma lepiej wszyty ściągacz to delikatnie mówiąc dziadostwo. Dziwię się, że Sturm firmuje takie dziwadło. To najprostrza droga aby popsuć sobie niezłą reputację.

A nic nie myślę bo czegoś takiego mie ma :)
Jeśli masz na myśli Rauchtarn to powiem szczerze, że ten sprzedawany przez Partyzanta widziałem tylko na zdjęciach. Przynajmniej na zdjęciach, jest to najwierniejszy wzór w jego ofercie. TZN. dębowy podkład jest zły (tak jak w pozostałych wzorach) ale to co najbardziej rzuca się w oczy czyli czarny nadruk wydaje się poprawny.

O kroju, samym druku itp. nie pisze bo to każdy może porównać.

Generalnie pytania o wschodnie mundurki, szczególnie kamo jest stratą czasu. Raz, dokładnie raz zaproponowano mi bluzy maskujące z HK, które powaliły mnie na kolana. Kosztowały sporo bo 100 USD za sztukę plus przesyłka ale nie ustępowały ani ATF ani 1944M. Prawdę mówiąc mógłbym przysiąc, że były to panterki właśnie z ATF. Ale to było raz i więcej się nie pojawiły więc była to albo jakaś ściema albo kitajec robiący dla ATF zrobił jakiś lewy interes.
W większości przypadków wschodnie produkty wypadają blado i nie są akceptowane w poważnej rekonstrukcji.

• 4 weeks later...

A co Szanowni Koledzy sądzą o tym? Nabyć ją można poprzez
http://www.zeugwart.de/shopE/ . Cena nie jest najniższa - 157 Ojro z wysyłka do Polski. Interesuje mnie czy idzie za nia jakość. Zetknał sie ktoś z ich produktami?
Pozdrawiam serdecznie

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie