Skocz do zawartości
  • 0

od jakiej to broni magazynek

janek_toruń

Pytanie

• Odpowiedzi 74
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A czy to nie bedzie jakis powojenny ruski sprzet.jezeli sie dobrze orientuje to niedaleko walu pomorskiego jest chyba borne sulinowo.A jezeli tak to moglo to by byc miejsce jego pochodzenia. (pewnie sie myle ale tylko taka mysl przyszla mi do glowy) .pzdr
Napisano
Panie Michalczewski, a jakie ma wymiary magazynek od Browninga ? A jaki kształt, czy na pewno prosty, czy tylko może sprawia takie wrażenie gdy wystaje z broni ? Wie Pan jaką długośc ma pocisk cal 15 mm, a wie pan że dwa pudełka zapałek to dopiero 10 cm ?
Napisano
Kolego Michalczewski, kiknij z góry na magazynek, to zrozumiesz dlaczego pocisk,cal. 15 mm jest za duży, i szybko skumasz jaki oriętacyjny jest kaliber tej broni.
Napisano
Witam!
Wydaje mi się, że jednak jest to magazynek jednorzędowy (vide: kształt donośnika widoczny na jednej z fotek), brak jest tutaj występu, który wymuszałby ułożenie naboi w szachownicę (np. jak w Mauserze). Gdybyśmy znali wysokość donośnika (albo gdyby sie dało wprost zmierzyć głębokość komory magazynka po wciśnięciu do oporu donośnika), to można byłoby określić jaką pojemność miał, skoro wiemy, że średnica łuski wynosiła ok. 20 mm. Moim zdaniem nie było to więcej niż 8 (raczej 7) sztuk nabojów kalibru 7,92X94. Nabój ten pochodzi od wielkokalibrowego 13 mm - powstał przez zredukowanie szyjki łuski do kalibru 7,92 z zachowaniem średnicy zewnętrznej większej jej części, stąd te 20 mm średnicy sugerujące nabój wielkokalibrowy. Całkowita długość tego naboju wynosiła ok. 118 mm (tzn. 94 mm + wystająca część pocisku Mausera), co pasuje tutaj jak ulał (opieram się na informacjach ze strony http://www.geocities.com/Augusta/8172/panzerfaust6.htm ) . Pozostaje tylko dopasować do niego broń ;-))).
Pozdrawiam,
Władek
Napisano
w tym cały problem bo jakiś łoś wyrył przedemną rusznice, a ja poszukałem dokładniej i był magazynek i dwójnóg,

zaraz jdę zrobić fotki, co do tej rusznicy to wyprodukowano w fazie prototypowej podobno 2000 szt. i trafiło to do chłopaków z SS,

ok skończyłem własnie robotę jade pomierzyć i fotki porobić, RZETELNIE ,
Napisano
Jotes, spokojnie, łuski butelkowe miewają jeszcze szyjki, z Twojego wyliczenia wynika jedynie, że łuska nie mogła przekraczać 75 mm do części stożkowej - nie określa to długości całej łuski.
8 x 55 mm wyczytałem w książce, nie sprzeczam się, zajrzę do Kochańskiego :-)
Napisano
Co jest Panowie specjaliści, nie wiecie od jakiej broni to magazynek ???
Napisano
To jest dwojnog od 7,92 mm MSS 41(magazynek toze)
Znalazlem fote w Encyklopedie der Infanteriewaffen 1918-45,niestety nie mam skanera :(.

Pzdr.
sten
Napisano

i od dołu zgodnie z prośbą, może to pomoże, mam jeszcze gdzieś stupki które są prawdopodobnie od kompletu, jutro wrzucę, pozdr,

jej jaka zagadka

pozdrawiam
janek

damy rade co panowie :)

Napisano
witam serdecznie,
bardzo miło jak tu sobie gaworzymy , dzięki

jest to niewątpliwie magazynek jednorzędowy,

Włodziu na tej stronie jest o rusznicy z czeskiej zbrojovki PzB 244 kaliber 13mm - stawiam na to całki czas

jutro zrobię dokładne pomiary i nowe fotki i jeszcze fotkę dwójnogu, to było obok siebie,
pozdr
janek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie