janek_toruń Napisano 25 Październik 2003 Autor Napisano 25 Październik 2003 wykopany na wale pomorskim, cos mi pachnie czeską produkcją, brak bić,
michalczewski Napisano 26 Październik 2003 Napisano 26 Październik 2003 Msi no poza zupelnie innym ksztaltem i zupelnie innym rozmiarem jest bardzo podobny :))). ps.moze to cos posrednirgo np. 15mm?
kaliber Napisano 28 Październik 2003 Napisano 28 Październik 2003 A czy to nie bedzie jakis powojenny ruski sprzet.jezeli sie dobrze orientuje to niedaleko walu pomorskiego jest chyba borne sulinowo.A jezeli tak to moglo to by byc miejsce jego pochodzenia. (pewnie sie myle ale tylko taka mysl przyszla mi do glowy) .pzdr
bjar_1 Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 Nabój 7,92 x 94 mm ma jakieś 117-118 mm długości.pzdrbjar_1
Gość Napisano 26 Październik 2003 Napisano 26 Październik 2003 Panie Michalczewski, a jakie ma wymiary magazynek od Browninga ? A jaki kształt, czy na pewno prosty, czy tylko może sprawia takie wrażenie gdy wystaje z broni ? Wie Pan jaką długośc ma pocisk cal 15 mm, a wie pan że dwa pudełka zapałek to dopiero 10 cm ?
Gość Napisano 26 Październik 2003 Napisano 26 Październik 2003 Kolego Michalczewski, kiknij z góry na magazynek, to zrozumiesz dlaczego pocisk,cal. 15 mm jest za duży, i szybko skumasz jaki oriętacyjny jest kaliber tej broni.
Gość Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Witam!Wydaje mi się, że jednak jest to magazynek jednorzędowy (vide: kształt donośnika widoczny na jednej z fotek), brak jest tutaj występu, który wymuszałby ułożenie naboi w szachownicę (np. jak w Mauserze). Gdybyśmy znali wysokość donośnika (albo gdyby sie dało wprost zmierzyć głębokość komory magazynka po wciśnięciu do oporu donośnika), to można byłoby określić jaką pojemność miał, skoro wiemy, że średnica łuski wynosiła ok. 20 mm. Moim zdaniem nie było to więcej niż 8 (raczej 7) sztuk nabojów kalibru 7,92X94. Nabój ten pochodzi od wielkokalibrowego 13 mm - powstał przez zredukowanie szyjki łuski do kalibru 7,92 z zachowaniem średnicy zewnętrznej większej jej części, stąd te 20 mm średnicy sugerujące nabój wielkokalibrowy. Całkowita długość tego naboju wynosiła ok. 118 mm (tzn. 94 mm + wystająca część pocisku Mausera), co pasuje tutaj jak ulał (opieram się na informacjach ze strony http://www.geocities.com/Augusta/8172/panzerfaust6.htm ) . Pozostaje tylko dopasować do niego broń ;-))).Pozdrawiam,Władek
bjar_1 Napisano 26 Październik 2003 Napisano 26 Październik 2003 msi - magazynek do rkm wz.28 wygląda tak :bjar_1
janek_toruń Napisano 28 Październik 2003 Autor Napisano 28 Październik 2003 na pewno nie, to były pozycje niemieckie, nie ruskie koszary, i w dodatku musiała tam walczyć jednostka ss,pozdrawiamjanek
janek_toruń Napisano 31 Październik 2003 Autor Napisano 31 Październik 2003 w tym cały problem bo jakiś łoś wyrył przedemną rusznice, a ja poszukałem dokładniej i był magazynek i dwójnóg,zaraz jdę zrobić fotki, co do tej rusznicy to wyprodukowano w fazie prototypowej podobno 2000 szt. i trafiło to do chłopaków z SS,ok skończyłem własnie robotę jade pomierzyć i fotki porobić, RZETELNIE ,
Grzesio Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 Jotes, spokojnie, łuski butelkowe miewają jeszcze szyjki, z Twojego wyliczenia wynika jedynie, że łuska nie mogła przekraczać 75 mm do części stożkowej - nie określa to długości całej łuski.8 x 55 mm wyczytałem w książce, nie sprzeczam się, zajrzę do Kochańskiego :-)
janek_toruń Napisano 31 Październik 2003 Autor Napisano 31 Październik 2003 oczywiście mogże ten dwójnóg jest od czegoś innego, ale w terenie z jednego dołkapozdr
janek_toruń Napisano 31 Październik 2003 Autor Napisano 31 Październik 2003 chyba teraz będzie dobrze co nie,pozdrjanek
Gość Napisano 28 Październik 2003 Napisano 28 Październik 2003 Co jest Panowie specjaliści, nie wiecie od jakiej broni to magazynek ???
sten Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 To jest dwojnog od 7,92 mm MSS 41(magazynek toze)Znalazlem fote w Encyklopedie der Infanteriewaffen 1918-45,niestety nie mam skanera :(.Pzdr.sten
janek_toruń Napisano 31 Październik 2003 Autor Napisano 31 Październik 2003 cholera a myślałem że mam kawałek czegoś prototypowego,pozdr:)
janek_toruń Napisano 28 Październik 2003 Autor Napisano 28 Październik 2003 wymiary pocisku z dokładnością (max - 2 mm, tzn na pewno pocisk nie jest większy tylko troszkę mniejszy)plus wymiary magazynka,pozdrjanek
janek_toruń Napisano 28 Październik 2003 Autor Napisano 28 Październik 2003 i od dołu zgodnie z prośbą, może to pomoże, mam jeszcze gdzieś stupki które są prawdopodobnie od kompletu, jutro wrzucę, pozdr,jej jaka zagadka pozdrawiam janekdamy rade co panowie :)
Maku 73 Napisano 28 Październik 2003 Napisano 28 Październik 2003 a może to od brytyjskiego boys'a kalibru ca. 13,7 - 14 mm?
janek_toruń Napisano 30 Październik 2003 Autor Napisano 30 Październik 2003 witam serdecznie,bardzo miło jak tu sobie gaworzymy , dziękijest to niewątpliwie magazynek jednorzędowy,Włodziu na tej stronie jest o rusznicy z czeskiej zbrojovki PzB 244 kaliber 13mm - stawiam na to całki czas jutro zrobię dokładne pomiary i nowe fotki i jeszcze fotkę dwójnogu, to było obok siebie,pozdrjanek
Grzesio Napisano 28 Październik 2003 Napisano 28 Październik 2003 Myślałem o tym, ale Boys miał magazynek pudełkowy, a nie łukowy, poza tem, nie wiem jakie były wymiary naboju. Jak na razie obstaję przy swoim :-D
Pytanie
janek_toruń
wykopany na wale pomorskim, cos mi pachnie czeską produkcją, brak bić,
74 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.