janek_toruń Napisano 25 Październik 2003 Autor Napisano 25 Październik 2003 wykopany na wale pomorskim, cos mi pachnie czeską produkcją, brak bić,
pono0 Napisano 25 Październik 2003 Napisano 25 Październik 2003 a nie jest to czasem magazynek od Browning 7.92 mm wz.28
janek_toruń Napisano 28 Październik 2003 Autor Napisano 28 Październik 2003 a może czeska zbrojovka Brno PzB 244 kaliber 13mm ?tylko jak to wygladało ,szukam fotki pozdrjanek
bjar_1 Napisano 25 Październik 2003 Napisano 25 Październik 2003 Nie ,nie jest to magazynek od Browninga wz.28bjar_1
bjar_1 Napisano 27 Październik 2003 Napisano 27 Październik 2003 Maxikasek! Magazynek do UR-a" to coś takiego ,wymiary mogą trochę się różnić.pzdrbjar_1
Gość Napisano 27 Październik 2003 Napisano 27 Październik 2003 Był prosty i skrzydełka obejmowały mniej więcej połowę naboju. I mieścił mniej naboi niż ten na fotce.Pozdrawiam
maxikasek Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Chyba to to. Breda 38 kaliber 12,7mm. Wkm montowany w pojazdach pancernych.
maxikasek Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 A to nabój do tej broni. 12,7x81SR mm.
kaliber Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 na zdjeciach ten magazynek wyglada troche inaczej ale podobny.
Grzesio Napisano 27 Październik 2003 Napisano 27 Październik 2003 Spokojnie, 7,92 mm PzB 38 i 39 w ogóle nie miały magazynków.7,92 mm PzB M SS 41 była konstrukcji szwajcarskiej (Solothurn), używana w niewielkiej liczbie w Afryce i na Ostfroncie - ciekawa broń w układzie bullpup, magazynek dołączany był z lewej strony z boku, nieco ukośnie w dół - cokolwiek podobnie jak trzydziestonabojowy magazynek w amerykańskim M249 minimi (poza układem bullpup oczywiście).Był to sześcionabojowy magazynek łukowy (std naboje do szkopskiej rusznicy 7,92 x 94 mm), kształtem bardzo podobny do tego tutaj, niestety na fotce, którą mam, niespecjalnie widać jego szczegóły, ze skanowaniem mogą być problemy - na razie mam tylko fotkę rusznicy bez magazynka :-(.Masz może fotkę denka tego magazynka?PzdrGrzesiu
Gość Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Jest to Breda 37. Kolega podał prawdopodobnie szerokość magazynka łącznie z zatrzaskami (wystającymi poza obrys magazynka po cm z każdej strony). Moje pudełka od zapałek mają 5,3 cm, stąd długość przekroju poprzecznego magazynku nie ma więcej jak 10,6 mm, a to istotna różnica. Za nie poprawnie zrobionym pomiarem przemawia też fakt, że gdyby pociski miały by szerokość przy kryzie ok. 20 mm, to na do pudełka magazynku nie weszło by ich więcej jak 10, to stanowczo za mało nawet dla rkm-u. Pocisk Bredy ma szerokość u kryzy 12,42 mm, biorąc pod uwagę podaną wysokość magazynku 182 mm i uwzględniając zakrzywienie magazynku, zmieściło by się w nim prawidłowo 20 szt naboi 8 x 59 mm -Breda. Trudno o naboje wielkokalibrowe o długości poniżej tego wymiaru 10,6 mm (porównując z pudełkiem zapałek). Popularna amunicja cal 12,7 Browning ma dł 138 mm; radziecki M30/38 cal 12,7 dł 145 mm; radziecki M41/44 cal 14,5 dł 155, dla wszystkich innych większych kalibrów ma oczywiście nabój dłuższy. Rozważając tezę z punktu widzenia konstrukcyjnego, to tak małe magazynki, były generalnie stosowane do rkm-ów. Ciężkie karabiny maszynowe (amunicja o kal. >10 mm) ze względu na ciężar, były stosowane głównie jako broń pokładowa (samoloty pojazdy panc.) lub forteczna, rzadziej jako defensywna broń polowa. Ze względu na związania ckm ze stanowiskiem, ogniowym, broń ta jest prawie zawsze zasilana z taśm, rzadziej skrzynek amunicyjnych. Jest oczywistym że np. broń pokładowa samolotu nie będzie zasilana z magazynku z 20 nabojami. Natomiast art. małokalibrowa plot i owszem. Jednak aby tu osiągnąć pożądany pułap trzeba więcej prochu, czyli większego pocisku np. o cal 40 mm. Właśnie ze względu na ciężar pocisków i spory ładunek pirotechniczny, w broń artyleryjskiej plot używa się kaset amunicyjnych, a tylko w wypadków małych kalib. np. 20 mm sporadycznie taśmy w karabinach plot (które szybko wychodziły z użycia ze względu na małą donośność).Analiza budowy magazynka pozwala stwierdzić na podstawie jego asymetrii, że jest to magazynek dostawiany z lewego boku broni. Magazynki dostawiane w płaszczyźnie pionowej, z góry czy dołu są symetryczne w przekroju poprzecznym. Charakterystyczna asymetria przekroju pozwala przypuszczać, że poza wyżej okazanym magazynkiem, broń mogła być zasilana z tabliczkowych kaset amunicyjnych. Tak jak Breda, gdzie na kasecie wkładanej poziomo znajdowało się 20 szt amunicji. W miejscu charakterystycznego schodka z jednej strony magazynku, wchodził do komory nabojowej suwak kasety. Takie zasilanie miała właśnie Breda, plus dodatkowo jeszcze z taśm parcianych amunicyjnych.. Nabój do Bredy był cal 8 x 59 mm , a nie jak zauważył kolega Grzesio 8 x 50 mm (istnieją takie ale to inna amunicja Label, Mannlicher). Nie wiem aktualnie czy była możliwość stosowania zamiennie obu amunicji, jednak charakterystyczny wycięty kształt owalnego pocisku w przykrywce magazynku wydaje się to potwierdzać. PS: Dla chętnych przemierzyć magazynek , podaje orientacyjne wymiary naboju 8 mm Breda; szerokość przy kryzie ~12,4 mm, szerokość zew, na końcu łuski ~9 mm, długość łuski ~60 mm , długość naboju ~ 81 mm. Wymiaru pudełka zapałek nie podaje.
Gość Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Bo to Breda wz 37 z poziomym magazynkiem , a nie wz 38
janek_toruń Napisano 7 Listopad 2003 Autor Napisano 7 Listopad 2003 Dzięki Włodkowej uprzejmości. Cacko co nie.
Gość Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Maxikasek. To co pokazałaś na zdjęciu, to Breda 1938, karabin o kal. 7,35. Natomiast to co pokazałeś jako nabój od niego to amunicja specjalna od działka samolotowego Bredy 12,7 m, wprowadzone do użytku w 1942.
Grzesio Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Hmmm, siedzę teraz w pracy, więc ani xiąg, ani inszych podobnych gadgetów nie mam pod ręką, ale kilka spostrzeżeń mi się nasuwa. Nie twierdzę, że to na pewno nie Breda, obstaję przy PzB M SS 41, ale po prostu nic lepszego nie przychodziło mi do głowy.Czy zasilanie 8 mm Bredy m.37 z magazynka pudełkowego to fakt, czy przypuszczenie? Zasilana była z ładowników, w których z powrotem umieszczane były wystrzelone łuski - czy więc w ogóle mogła być zasilana z magazynków, tzn. jak wyrzucane byłyby wtedy łuski?Jeśli nawet magazynek miałby jedynie te swoje 10,6 cm długości, to na oko jest nadal jakieś, lekko licząc, 1,5 cm dłuższy od całego naboju 8 mm x 59 Breda (rzeczywiście, 55 mm było błędem w książce, w której sprawdzałem) - kwestia długości naboju była tu już podnoszona, zresztą bez dokładnych wymiarów wnętrza magazynka, nie ma tu moim zdaniem w tej chwili o co kopii kruszyć, ale trzeba to mieć na uwadze. Wartoby znać szerokość szczęk magazynka - to pozwoliłoby ustalić, czy dany nabój w ogóle byłby się w nim w stane utrzymać.PzdrGrzesiu
Gość Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 Witam!Janku - jeżeli chodzi Ci o coś" czechosłowackiego to raczej w kalibrze 12 mm(a nie 13 mm), bo nad takim pracowali. W tym wypadku jednak to nie pasuje, bo łuska takiego kalibru miała długość aż 165 mm (tj. 12X165). NT - swój wywód opierałem na zdjęciu gdzie jest pokazana linijka. Jeżeli założyć, że magazynek jest asymetryczny, a nie, że brakuje mu jednej szczęki (np. żuchwy ;-)) to naboje można było wkładać do niego z góry i jednocześnie pod kątem, co moim zdaniem wcale nie dyskwalifikuje wiadomego naboju.A poza tym Janek mógłby jeszcze raz udać się w teren i znaleźć wreszcie jakąś pasującą do tego magazynka łuskę (oczywiście 7,92X94 ;-))! Pozdrawiam,Władek
sten Napisano 1 Listopad 2003 Napisano 1 Listopad 2003 Wladek ma racje M SS 41 jest produkcji Czeskiej w Ksiazce OSTATNI ROK WAFFEN SS,jest zdjecie M ss41i powiekszenie nr.broni (14SS41) obok jest znaczek Zbrojovka Brno(waffenwerke Brünn).Wyglada na to ze w Encyklopedie Deutscher waffen Gander i Chamberlein byka strzelili:)Pzdr.sten
bjar_1 Napisano 1 Listopad 2003 Napisano 1 Listopad 2003 Czyli Janek miał rację ,mówiąc ,że pachnie to czeską produkcją... Ma chłopaczyna nos !!bjar_1pzdr
maxikasek Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Sorki ale takie info trafiłem na stronie internetowej, Nie pamiętam już adresu. I tak były podpisane fotki. Jeśli powieliłem błąd to sorry.
sten Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 TNT czy jestes pewny co do kalibru Bredy 38? Z tego co wiem to Breda 38 miala kal.8mmPzdr.sten
Grzesio Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 Bez urazy NT, ale czegoś tu nie rozumiem. Jakim cudem nabój do niemieckiej rusznicy może mieć ponad 134,6 mm długości? Przykro mi, ale nie uwierzę, że pocisk kalibru 8 mm mógł wystawać ponad 4 cm poza łuskę - musiałby mieć długośc, lekko licząc, 6 kalibrów, a to już trochę dużo, i to już nawet nie tyle na pocisk karabinowy, ale i w ogóle na pocisk stabilizowany obrotowo.Jeśli 94 mm to wysokość łuski, to przyłożywszy linijkę do zdjęcia naboju 7,92 mm x 94 otrzymuję po przeliczeniu długość całkowitą naboju rzędu 117 mm, długość części (umownie - cylindrycznej) łuski do zwężenia ok 67 mm i istotnie maksymalną średnicę łuski cca 20,5 mm.
Gość Napisano 26 Październik 2003 Napisano 26 Październik 2003 Baja-r, a czemu nie od Browninga 1928 ???
Gość Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Podaje za Encyklopedią broni palnej (Ciepliński Wożniak) str 33. Pod pozycją Breda wz 1930 zapisano : odmianę tego karabinu przystosowaną do amunicji kal. 7,35 oznaczono jako Breda wz 1938. Ponizej zdjecie taj , broni podpisane jako Breda wz 1938 identyczne jak załączone powyzej przez kolegę.
Pytanie
janek_toruń
wykopany na wale pomorskim, cos mi pachnie czeską produkcją, brak bić,
74 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.