Gandalf de Grey Napisano 14 Styczeń 2004 Autor Napisano 14 Styczeń 2004 Salve,Serdeczne dzieki za odpowiedz Danielof. Wsumie to kazde zdjecie pomaga nam klamerkowiczom (ze tak sie wyraze)na dokladne poznanie typow klamer.A to,ze nie lubie slowa slyszalem - to chyba zawodowe moje zboczenie - po prostu lubie konkrety - Od jakiegos czasu jest jakas misterious klamra z lancami i choragwiami. Ale ona jest tylko chyba w sferach marzen, ze taka byla!Jesli chodzi o klamry wspomniane przez Twarozka - to prezentuje zdjecie (z Allegro) lekarza carskiego. Prosze popatrzec jaka tam jest klamra... zabandazowna.Pozdrawiam i czekam na wiecej fotek.Gandalf de Grey
Gandalf de Grey Napisano 8 Marzec 2004 Autor Napisano 8 Marzec 2004 Salve,Taka mi ostatnio uciekla sprzed nosa. Ale mimo wszystko dziele sie z klamerkowcami aby w razie czego wiedzieli czego szukac.Miedzyczasie duzo pytalem o ta tajemnicza klamre z lancami i choragwiami. NIKT takiej nie wiedzial i nie slyszal!!!Dlatego staje sie niewiernym Tomaszem albo Gandalfem i mowie wprost - dopoki nie zobacze nie uwierze!PozdrawiamGandalf de Grey
boczkas Napisano 9 Marzec 2004 Napisano 9 Marzec 2004 WitamCzy możesz pokazać drugą stronę tej klamryPozdrawiamBoczkas
feeder Napisano 9 Marzec 2004 Napisano 9 Marzec 2004 WitamW ostatnią sobotę na rynku widziałem klamrę, której nie mogę zidentyfikować. Wykonana z mosiądzu, wyższa niż szersza, widnieje na niej orzeł (jedyna głowa patrzy na swoje prawe skrzydło) z koroną nad głową. Na klatce piersiowej rzeczony ptak posiada coś w formie krzyża, czy miecza (tyle że to niby ostrze jest bruzdkowane jak lotki strzały). Czy ktoś z Was może na podstawie powyższego opisu zidentyfikować klamerkę?PozdrawiamFeeder
Frozzer Napisano 9 Marzec 2004 Napisano 9 Marzec 2004 to klamra hiszpanska, czesto blednie nazywana jako polska
Gandalf de Grey Napisano 10 Marzec 2004 Autor Napisano 10 Marzec 2004 Salve,Boczkas, sorry ale zapomnialem zachowac tylu obrazka.... psiakrew!Odnosnie hiszpanskiej - ja mam nawet z pomalowanym krzyzem na czerwono... ale to nie do tego dzialu.Czy ktos ma klamry carskie ale aleksandrowskie (czyli nie mikolajowskie)? - koledzy klamerkowicze dzielcie sie obrazkami.PozdrawiamGandalf de Grey
Mathew Napisano 24 Kwiecień 2004 Napisano 24 Kwiecień 2004 No i stałem się szczęśliwym posiadaczem carskiej klamry
Mathew Napisano 25 Kwiecień 2004 Napisano 25 Kwiecień 2004 Tak się zastanawiam co oznaczają te godła na skrzydłach ? Z pewnością największe na środku to godło Litwy czyli Pogoń. Na kolejnym widze orła , czyżby polski ? Dalej jakieś dwa gołębie, kogut ? Ktoś się orientuje ?
MEKO Napisano 25 Kwiecień 2004 Napisano 25 Kwiecień 2004 A to co może być panowie jeśli jesteście w temacie Carskiej Rosji
Mathew Napisano 25 Kwiecień 2004 Napisano 25 Kwiecień 2004 Trochę szukałem po necie, przeglądałem posty na forum ale nic na ten temat nie znalazłem. Na nastepnej fotce na dolnej tarczy chyba widać szympansa. Co do reszty nie jestem pewien.
vonadamski Napisano 25 Kwiecień 2004 Napisano 25 Kwiecień 2004 Witam!!!Tutaj moja klamerka. Nic nadzwyczajnego ale sie pochwale :)
vonadamski Napisano 25 Kwiecień 2004 Napisano 25 Kwiecień 2004 Jako ze nie interesowalem sie I Wojna do tego roku to takie znaleziska sa dla mnie bardzo cenne. Musze powiedziec ze pomalu zapelniam gablotke :)Z powazaniem vonadamski
vonadamski Napisano 25 Kwiecień 2004 Napisano 25 Kwiecień 2004 i moze jeszcze guzik. Przejechany przez czolg chyba bo nie wyobrazam sobie aby na ziemi w polu co innego moglo tak go zgniesc.Slyszalem ze to niby kolejarskie. Ale co ma kotwica do kolejarstwa??? Chyba ze zegluga rzeczna (jakas:) na wisle.Z powazaniem vonadamski
mietek Napisano 25 Kwiecień 2004 Napisano 25 Kwiecień 2004 Godła na orle oznaczają poszczególne gubernie (czy jak wtedy zwały się województwa).
Gandalf de Grey Napisano 26 Kwiecień 2004 Autor Napisano 26 Kwiecień 2004 Salve,Ciesze sie, ze klamry carskie znowu ozyly.Odnosnie herbow na skrzydlach - to sa godla podbitych panstw. Prosze zauwazyc, ze jest tam polski orzel, litewska pogon, sw michal bialorusi itd.Ostatnio na Allegro pojawily sie klamry ze znaczkami producentow. Jesli kros moglby rowniez i takie zdjecia zameszczac bylo bylo by wspaniale!Z wyrazami szacunku,Gandalf de Grey
Natan Napisano 9 Maj 2004 Napisano 9 Maj 2004 Witam , cieszę się że do tak ciekawego tematu jak klamry carskie mogę i swoją dorzucić. Klamra piechoty - porównywałem moją z dwoma innymi i wydaje mi się że produkcja tych klamer nie była znormalizowana tzn, wymiary różnią się nieznacznie. Macie jakieś doświadczenia w tej materii?Natan
Gandalf de Grey Napisano 13 Maj 2004 Autor Napisano 13 Maj 2004 Salve,Na ebayu znalazlem taka oto klamre. Jako, ze jej jeszcze nie bylo dolaczam do kolekcji na foru. Skrot moze byc zapadno- wostocznoje zelaznyje dorogi - czyli niby zachodznio-wschodnie koleje zelazne.PozdrawiamGandalf de Grey
Jaro5 Napisano 24 Maj 2004 Napisano 24 Maj 2004 WitamW związku z tematem klamer carskich mam pytanko.Otóz wczoraj znalazłem klamrę carską stalową.Jest mniejsza od radycyjnych" mosieżnych i najprawdopodobniej bez wizerunku orła (jeszcze jej nie czyściłem).Czy spotkaliscie sie z takimi klamrami??(bo ja po raz pierwszy).PozdrawiamJutro postaram się zamieścic zdjęcia.
danieloff Napisano 24 Maj 2004 Napisano 24 Maj 2004 to moze być klamra zastępcza, raczej nie będzie miała orła pod rdzą
Mathew Napisano 4 Czerwiec 2004 Napisano 4 Czerwiec 2004 WitamPo raz pierwszy widzę klamrę z podwójną szlufką. Czego to ludzie nie wymyślą.pozdroMathew
2A Napisano 14 Czerwiec 2004 Napisano 14 Czerwiec 2004 Miło mi powitać Kolegów. Klamerka artylerii, starszego Aleksandrowskiego wzoru. Podaję bez obrazy fascynujące bicie producenta z tyłu przy zaczepie na wezwanie Gandalfa Szarego. Czy mamy pomysły kto się tak wyrażał i w jakim mieście :)
Gandalf de Grey Napisano 14 Czerwiec 2004 Autor Napisano 14 Czerwiec 2004 Salve,Do 2A. Z calym szacunkiem nie wydaje mi sie aby to byl aleksandrowski orzel. To jest mikolajowski. Aleksandrowskie jak kolega Twarozek zauwazyl byly bardziej plaskie a mikolajowskie so wpisane w kolko. Dlatego tez to jest z pewnoscia mikolajowski.A to ze bicia producenta sa ciekawe to insza sprawa.PozdrawiamGandalf de Grey
2A Napisano 14 Czerwiec 2004 Napisano 14 Czerwiec 2004 Otóż własnie ! Także zastanawiałem się nad tym orłem Aleksandrowski czy Mikołajewski jest to aby, ale w końcu znalazłem klamrę o takim samym rysunku a piechotną i jest on ozciągnęty" na boki raczej. Tu natomiast rysunek skrócił się poprzez dużą centralną fałdę" i perspektywę fotografi ( troszkę z boku wykonana)i orzeł w tym momencie daje się wpisać w okrąg. Natomiast nie jestem do końca przekonany,iż Aleksandrowskie są szersze w każdym przypadku i nie dadzą się mniej lub bardziej udanym okrągiem zakreślić. Mam inne, które na pewno są z przed Mikołaja cara jeśli myślimy o chronologi powstawania klamer w ten sposób a orły nie są tak szerokie. Tutaj puszki" są w dość starym stylu, że się tak wyrażę o i tak starej klamrze natomiast te z orłami w okręgach" siedzą na czymś bardziej wyrafinowanym :) W tym momencie dochodzę pomału do wniosku, że badania nad klamrą carską są stanowczo ciekawe :) i jeszcze wiele przed nami odkryć. Postram się podać zdjęcia wielkiej klamry stalowej a mosiądzowanej, jaka ostatnio się pojawiła.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.