Skocz do zawartości

Klamry Rosji Carskiej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Salve,

Serdeczne dzieki za odpowiedz Danielof. Wsumie to kazde zdjecie pomaga nam klamerkowiczom (ze tak sie wyraze)na dokladne poznanie typow klamer.
A to,ze nie lubie slowa slyszalem - to chyba zawodowe moje zboczenie - po prostu lubie konkrety - Od jakiegos czasu jest jakas misterious klamra z lancami i choragwiami. Ale ona jest tylko chyba w sferach marzen, ze taka byla!
Jesli chodzi o klamry wspomniane przez Twarozka - to prezentuje zdjecie (z Allegro) lekarza carskiego. Prosze popatrzec jaka tam jest klamra... zabandazowna.

Pozdrawiam i czekam na wiecej fotek.

Gandalf de Grey

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 231
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Salve,

Taka mi ostatnio uciekla sprzed nosa. Ale mimo wszystko dziele sie z klamerkowcami aby w razie czego wiedzieli czego szukac.
Miedzyczasie duzo pytalem o ta tajemnicza klamre z lancami i choragwiami. NIKT takiej nie wiedzial i nie slyszal!!!
Dlatego staje sie niewiernym Tomaszem albo Gandalfem i mowie wprost - dopoki nie zobacze nie uwierze!

Pozdrawiam

Gandalf de Grey

Napisano
Witam
W ostatnią sobotę na rynku widziałem klamrę, której nie mogę zidentyfikować.
Wykonana z mosiądzu, wyższa niż szersza, widnieje na niej orzeł (jedyna głowa patrzy na swoje prawe skrzydło) z koroną nad głową. Na klatce piersiowej rzeczony ptak posiada coś w formie krzyża, czy miecza (tyle że to niby ostrze jest bruzdkowane jak lotki strzały).
Czy ktoś z Was może na podstawie powyższego opisu zidentyfikować klamerkę?
Pozdrawiam
Feeder
Napisano
Salve,

Boczkas, sorry ale zapomnialem zachowac tylu obrazka.... psiakrew!
Odnosnie hiszpanskiej - ja mam nawet z pomalowanym krzyzem na czerwono... ale to nie do tego dzialu.

Czy ktos ma klamry carskie ale aleksandrowskie (czyli nie mikolajowskie)? - koledzy klamerkowicze dzielcie sie obrazkami.

Pozdrawiam

Gandalf de Grey
  • 1 month later...
Napisano

Tak się zastanawiam co oznaczają te godła na skrzydłach ? Z pewnością największe na środku to godło Litwy czyli Pogoń. Na kolejnym widze orła , czyżby polski ? Dalej jakieś dwa gołębie, kogut ?
Ktoś się orientuje ?

Napisano

Trochę szukałem po necie, przeglądałem posty na forum ale nic na ten temat nie znalazłem.

Na nastepnej fotce na dolnej tarczy chyba widać szympansa. Co do reszty nie jestem pewien.

Napisano

i moze jeszcze guzik. Przejechany przez czolg chyba bo nie wyobrazam sobie aby na ziemi w polu co innego moglo tak go zgniesc.

Slyszalem ze to niby kolejarskie. Ale co ma kotwica do kolejarstwa??? Chyba ze zegluga rzeczna (jakas:) na wisle.

Z powazaniem vonadamski

Napisano
Salve,

Ciesze sie, ze klamry carskie znowu ozyly.
Odnosnie herbow na skrzydlach - to sa godla podbitych panstw. Prosze zauwazyc, ze jest tam polski orzel, litewska pogon, sw michal bialorusi itd.

Ostatnio na Allegro pojawily sie klamry ze znaczkami producentow. Jesli kros moglby rowniez i takie zdjecia zameszczac bylo bylo by wspaniale!

Z wyrazami szacunku,

Gandalf de Grey
  • 2 weeks later...
Napisano

Witam , cieszę się że do tak ciekawego tematu jak klamry carskie mogę i swoją dorzucić. Klamra piechoty - porównywałem moją z dwoma innymi i wydaje mi się że produkcja tych klamer nie była znormalizowana tzn, wymiary różnią się nieznacznie. Macie jakieś doświadczenia w tej materii?
Natan

Napisano

Salve,

Na ebayu znalazlem taka oto klamre. Jako, ze jej jeszcze nie bylo dolaczam do kolekcji na foru. Skrot moze byc zapadno- wostocznoje zelaznyje dorogi - czyli niby zachodznio-wschodnie koleje zelazne.

Pozdrawiam
Gandalf de Grey

• 2 weeks later...
Napisano
Witam
W związku z tematem klamer carskich mam pytanko.
Otóz wczoraj znalazłem klamrę carską stalową.Jest mniejsza od radycyjnych" mosieżnych i najprawdopodobniej bez wizerunku orła (jeszcze jej nie czyściłem).Czy spotkaliscie sie z takimi klamrami??(bo ja po raz pierwszy).
Pozdrawiam
Jutro postaram się zamieścic zdjęcia.
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Miło mi powitać Kolegów. Klamerka artylerii, starszego Aleksandrowskiego wzoru. Podaję bez obrazy fascynujące bicie producenta z tyłu przy zaczepie na wezwanie Gandalfa Szarego. Czy mamy pomysły kto się tak wyrażał i w jakim mieście :)

Napisano
Salve,

Do 2A. Z calym szacunkiem nie wydaje mi sie aby to byl aleksandrowski orzel. To jest mikolajowski. Aleksandrowskie jak kolega Twarozek zauwazyl byly bardziej plaskie a mikolajowskie so wpisane w kolko. Dlatego tez to jest z pewnoscia mikolajowski.
A to ze bicia producenta sa ciekawe to insza sprawa.

Pozdrawiam

Gandalf de Grey
Napisano
Otóż własnie ! Także zastanawiałem się nad tym orłem Aleksandrowski czy Mikołajewski jest to aby, ale w końcu znalazłem klamrę o takim samym rysunku a piechotną i jest on ozciągnęty" na boki raczej. Tu natomiast rysunek skrócił się poprzez dużą centralną fałdę" i perspektywę fotografi ( troszkę z boku wykonana)i orzeł w tym momencie daje się wpisać w okrąg. Natomiast nie jestem do końca przekonany,iż Aleksandrowskie są szersze w każdym przypadku i nie dadzą się mniej lub bardziej udanym okrągiem zakreślić. Mam inne, które na pewno są z przed Mikołaja cara jeśli myślimy o chronologi powstawania klamer w ten sposób a orły nie są tak szerokie. Tutaj puszki" są w dość starym stylu, że się tak wyrażę o i tak starej klamrze natomiast te z orłami w okręgach" siedzą na czymś bardziej wyrafinowanym :)
W tym momencie dochodzę pomału do wniosku, że badania nad klamrą carską są stanowczo ciekawe :) i jeszcze wiele przed nami odkryć. Postram się podać zdjęcia wielkiej klamry stalowej a mosiądzowanej, jaka ostatnio się pojawiła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie