Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktos ma historie tego pulku lub jakies zdjecia? Szukam przez net informacji ale malo jest na ich temat a zdjec to wogole nie ma.

Moze ktos tez ma jakies zdjecie portretowe? Ciekawi mnie jak wyglada mundur.
  • Odpowiedzi 330
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Witam
Jeśli się nie mylę mundury podhalańczyków były standardowe dla wszystkich pułków podhalańskich a swoją drogą kupiłem ostatnio w EMPIK-u za 6 zł zeszycik (format jak zeszyt 16 kartkowy) pt: 3 PUłK STRZELCóW PODHALAńSKICH" z serii ZARYS HISTORII WOJENNEJ PUłKóW POLSKICH W KAMPANII WRZEśNIOWEJ. Na ostatniej stronie są rysunki żołnierzy w mundurach. Myśle, że warto też zajrzeć na stronę militariacieszyn tam możesz skontaktować się z grupą odtwarzającą 4PSP a oni Ci podadzą wszystkie szczegóły.
  • 1 month later...
Napisano
Witam!
Zgadzam się, że bardzo trudno znaleźć coś na temat tego pułku w necie. Inne są dużo lepiej opisane. O ile historia jego dokonań w czasie wojny obronnej 1939 jest dość dobrze opisana przez pana W. Mosia w jego książkach. Tak historia jego formowania we Francji, powrót i przejmowanie Pomorza oraz walki w 1920 to biała plama. Udział 21 Dywizji Górskiej w której skład wchodził 3PSP w wojnie bolszewickiej to kawał pięknej historii naszego oręża. Szczerze powiem że mam bardzo osobisty stosunek do tego pułku ponieważ członkowie mojej rodziny walczyli w szeregach tej jednostki w obu wojnach i zdobywali najwyższe odznaczenia. Dlatego też skrzętnie zbieram wszelkie wiadomości i wspomnienia byłych żołnierzy albo ich rodzin.
Pozdrawiam Tomek Ramz
  • 5 years later...
  • 4 years later...