farby Napisano 4 Luty 2007 Autor Napisano 4 Luty 2007 Czy ktos ma historie tego pulku lub jakies zdjecia? Szukam przez net informacji ale malo jest na ich temat a zdjec to wogole nie ma.Moze ktos tez ma jakies zdjecie portretowe? Ciekawi mnie jak wyglada mundur. Cytuj
Czesiek Napisano 4 Luty 2007 Napisano 4 Luty 2007 WitamJeśli się nie mylę mundury podhalańczyków były standardowe dla wszystkich pułków podhalańskich a swoją drogą kupiłem ostatnio w EMPIK-u za 6 zł zeszycik (format jak zeszyt 16 kartkowy) pt: 3 PUłK STRZELCóW PODHALAńSKICH" z serii ZARYS HISTORII WOJENNEJ PUłKóW POLSKICH W KAMPANII WRZEśNIOWEJ. Na ostatniej stronie są rysunki żołnierzy w mundurach. Myśle, że warto też zajrzeć na stronę militariacieszyn tam możesz skontaktować się z grupą odtwarzającą 4PSP a oni Ci podadzą wszystkie szczegóły. Cytuj
Tomala Napisano 15 Marzec 2007 Napisano 15 Marzec 2007 Witam!Zgadzam się, że bardzo trudno znaleźć coś na temat tego pułku w necie. Inne są dużo lepiej opisane. O ile historia jego dokonań w czasie wojny obronnej 1939 jest dość dobrze opisana przez pana W. Mosia w jego książkach. Tak historia jego formowania we Francji, powrót i przejmowanie Pomorza oraz walki w 1920 to biała plama. Udział 21 Dywizji Górskiej w której skład wchodził 3PSP w wojnie bolszewickiej to kawał pięknej historii naszego oręża. Szczerze powiem że mam bardzo osobisty stosunek do tego pułku ponieważ członkowie mojej rodziny walczyli w szeregach tej jednostki w obu wojnach i zdobywali najwyższe odznaczenia. Dlatego też skrzętnie zbieram wszelkie wiadomości i wspomnienia byłych żołnierzy albo ich rodzin.Pozdrawiam Tomek Ramz Cytuj
formoza58 Napisano 7 Grudzień 2016 Napisano 7 Grudzień 2016 Poczet sztandarowy pułku w drugiej połowie lat trzydziestych. Cytuj
formoza58 Napisano 11 Grudzień 2016 Napisano 11 Grudzień 2016 Kompania wysokogórska pułku w marszu... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi