Mi.Der Napisano 27 Październik 2003 Share Napisano 27 Październik 2003 ...a które masz? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman Napisano 1 Listopad 2003 Share Napisano 1 Listopad 2003 A ty też posiadasz jakies fotki tego pociagu sprawa sie juz rozwiazała zyjom jeszcze ludzie którzy widzieli ten pociag wiec jak cos masz to daj odp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Styczeń 2004 Share Napisano 24 Styczeń 2004 Według moich informacji pociąg został zniszczony w Aninie, a nie jak twierdzi uparcie kolega w Pogorzeli.Czy możesz to jakoś udowowdnić?Relacje świadków to trochę mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duncam Napisano 25 Styczeń 2004 Share Napisano 25 Styczeń 2004 Według moich danych 28 lipca w Aninie nie było jeszcze Rosjan. 29 lipca zdobyli Otwock, pod Anin doszli 30-31 lipca. Były to czołgi 16. KPanc 2. APanc (zna ktoś może numerację brygad 16. KPanc?) Podobno pociąg zniszczono w Otwocku a nie w Aninie.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman Napisano 26 Styczeń 2004 Share Napisano 26 Styczeń 2004 Moze dla nie których relacje świadków to za mało a gadzety z pociagu to drugie w konicu takich ( małych ) kawałeczków gosc sobie nie przywóz z Anina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Styczeń 2004 Share Napisano 26 Styczeń 2004 Proszę o konkrety.Pisałeś wcześniej,że są jakieś dokumenty AK na to,że pociąg trafiony był w pogorzeli.Podobno jakieś zdjęcia?Szczerze w to wątpię,że posiadasz coś takiego.Mój mail: werwolf@interia.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Styczeń 2004 Share Napisano 26 Styczeń 2004 Podałem błędnie maila.Przepraszam.Oto prawidłowy:werwolf1@interia.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duncam Napisano 26 Styczeń 2004 Share Napisano 26 Styczeń 2004 Werwolf - 28 lipca radzieckie czołgi 16. KPanc gen. Dubowoja nie mogły zniszczyć pociągu w Aninie. Były tam dopiero dwa, trzy dni później i zostały wyparte z Anina już 5 sierpnia przez 70 pp z niemieckiej 73. DP. W muzeum otwockim faktycznie jest (było) zdjęcie zniszczonego w Otwocku/Pogorzeli Warszawskiej pociągu pancernego. Potwierdzają to relacje świadków. Gdyby pociąg zniszczono w Aninie, Niemcy zabraliby go po 5 sierpnia do naprawy. Anin zdobyła ponownie polska 1. DP dopiero 10 wrzesnia 1944.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Styczeń 2004 Share Napisano 27 Styczeń 2004 Może i masz rację z tym Aninem,ale w dalszym ciągu nie ma pewności co do Pogorzeli Warszawskiej.Zdjęcie pociągu widziałem w jakiejś Otwockiej gazecie,ale mogło ono być zrobione wszędzie.To żaden dowód.Relacje świadków to znaczy kogo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duncam Napisano 27 Styczeń 2004 Share Napisano 27 Styczeń 2004 Świadkowie - mieszkańcy Otwocka, w tym jeden emerytowany milicjant (oczywiście milicjantem został po wojnie). Do tego Sawicki w książce Front wschodni a Powstanie Warszawskie" napisał, że pociąg zniszczono w Otwocku. Problem w tym, że dzisiejszy Otwock mały nie jest. Mamy Świder, Otwock właściwy, a pod miastem Pogorzel. Gdzie to dokładnie było, trudno powiedzieć, ale na pewno w tym rejonie.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ka222 Napisano 27 Styczeń 2004 Share Napisano 27 Styczeń 2004 witam...czesto chodzilismy całą paczką z drużyny do Pogożeli,gdzie stał pancerny pociąg niemiecki rozbity doszczętnie przez czołgi sowieckie.Odkrecalismy w nim pociski z dzial 75mm, a z luski wycigalismy woreczki z kolorowymi laskami prochu..."wspomnienia mjra w st spocz.Feliksa MaskajdowskiegoWięc chyba PogożelPzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Styczeń 2004 Share Napisano 30 Styczeń 2004 Do ka222.Z jakiej książki bądż gazety pochodzi ten cytat?Do Szamana.I gdzie są te zdjęcia i dokumenty AK?Widzę,że lubisz rzucać puste hasła bez poparcia.Czekam na odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman Napisano 30 Styczeń 2004 Share Napisano 30 Styczeń 2004 Witam DO kolegi W... zdjecia i dokumety oraz relacje swiatków ma w domu bo som moje !!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Styczeń 2004 Share Napisano 30 Styczeń 2004 Nie wiedzialem,ze sa wsrod nas kombatanci.W jakiej jednostce Pan walczyl Panie Szamanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ka222 Napisano 30 Styczeń 2004 Share Napisano 30 Styczeń 2004 do werwolfa:gazeta otwocka nr.6-2002do w i szamana-jestescie z okolic Celestnwa?Jezeli tak to milo poznac sasiadow,moze gg?pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Styczeń 2004 Share Napisano 30 Styczeń 2004 Do Szamana.Jak masz te zdjęcia i dokumenty to prześlij mi na e-mail:werwolf1@interia.pl.Zobowiazuję się,że nigdzie ich nie wykorzystam.Słowo honoru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Werwolf1 Napisano 1 Luty 2004 Share Napisano 1 Luty 2004 Wśród nas są mitomani.Szaman skoro posiadasz jakieś dowody to je przedstaw,a nie ciągle tylko piszesz,że je masz.Chyba,że ich nie posiadasz.Żądam dowodów,a nie czczej gadaniny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 1 Luty 2004 Share Napisano 1 Luty 2004 Stawiam na Pogorzel CHOC WARTO by sprawdzic skad te wiadomosci o Aninie? MOZE Ruscy zniszczyli lub uszkodzili tam inny pociag pancerny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Werwolf1 Napisano 1 Luty 2004 Share Napisano 1 Luty 2004 Następny specjalista od Pogorzeli.Dlaczego akurat tam,a nie gdzieś bliżej Otwocka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 1 Luty 2004 Share Napisano 1 Luty 2004 MOZE BYC SRODBOROW OTWOCK BYM WYKLUCZAŁ NO CHYBA ZE KTOS WYSADZIŁ WIADUKTY KOLEJOWE PRZED STACJA WTEDY TEZA Z GAZET OTWOCKICH MOGŁA BY BYC SŁUSZNA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Werwolf1 Napisano 1 Luty 2004 Share Napisano 1 Luty 2004 Nie krzycz tak.Jaka teza z gazet otwockich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 1 Luty 2004 Share Napisano 1 Luty 2004 jac nie krzyczałem ja mam taki głos i troche nie dosłysze t(to przez pocisk pociągu pancernego nr 74 :) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 1 Luty 2004 Share Napisano 1 Luty 2004 Co do tezy to ktoras z gazet sugerowała ze pociag wysadzili sami niemcy bo był za szeroki aby przejechac przez stacje Otwock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Werwolf1 Napisano 1 Luty 2004 Share Napisano 1 Luty 2004 Czytałem i zgadzam się z tym.Według mnie jest to bardzo prawdopodobne.Upadłaby więc teza o zniszczeniu pociągu przez czołgi radzieckie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praktiker Napisano 1 Luty 2004 Share Napisano 1 Luty 2004 TA teza jest lipna na starym planie Otwocka w monografii miasta zaznaczono kilka bocznic dzieki ktorym mozna ominac perony stacji poza tym ten sam pociag przejechal na pd pod Otwock a wrocic nie mogl bo byl za szeroki w otwocku sa dwa wiadukty jeden na pewno przetrwał wojne-stalowy drugi jest powojenny ale z tego co wiem nie byl zniszczony podczas wojny pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.