hun97 Napisano 24 Październik 2003 Autor Share Napisano 24 Październik 2003 witam!Poszukuje informacji na temat niemieckiego pociagu pancernego nr 75 i lokalizacji gdzie zostal zniszczony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 25 Październik 2003 Share Napisano 25 Październik 2003 Panzerzug Nr.75Przekazany wojsku w dniu 15 kwietnia 1944 roku. W gotowości bojowej od dnia 15 lipca 1944 roku. Działał w rejonach operacyjnych GA Środek" ,oraz póżniej GA Wisła".Następnie skierowany na Bałkany. Po odwołaniu z Bałkanów (poczatek lutego 1945 roku) ochraniał kwaterę główną z Zossen i Wunsdorf.W dniu 5 marca 1945 roku po odcięciu od własnych oddziałów został zniszczony.info-H. i W.Trojca Panzerzuge" cz. 1pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 25 Październik 2003 Share Napisano 25 Październik 2003 Aha ,w wagonach artyleryjskich zdobyczne armaty 7,62 cm FK 295/1 (r) i zdobyczne polskie haubice 10 cm FH 14/19 (p).bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 25 Październik 2003 Share Napisano 25 Październik 2003 Raczej miał 4 feldhaubice 105mm, bo był to już pociąg typu BP-44, a nie BP-42. Zresztą, o ile w tej chwili pamietam, pociągi BP-42 miay tylko armaty 75mm (czy nawet rosyjskie 76mm), bez haubic 100mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 25 Październik 2003 Share Napisano 25 Październik 2003 Mi.Der ,częściowo masz rację. Pociagi typu BP-44 były wyposażone w niemieckie 10,5 cm leFH 18 ,ale według tej publikacji dla tego pociągu (podobnie jak do Panzerzug Nr.73 i Nr.74) zabrakło niemieckich haubic i wyposażono go w zdobyczne radzieckie armaty i ex-polskie haubice wz.14/19. W Panzerzug Nr.79 zamiast haubic 10,5 cm zamontowano ciężkie moździerze 12 cm sGrW.Pierwszym pociagiem zbudowanym dokładnie według standardu BP-44 był Panzerzug Nr.76.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 25 Październik 2003 Share Napisano 25 Październik 2003 Natomiast pociagi BP-42 miały w uzbrojeniu albo ex-radzieckie 7,62 cm FK 295/1 (r) albo ex-polskie 7,5 cm FK 02/26 (p) albo właśnie ex-polskie haubice 10 cm FH 14/19 (p) - czyli co mieli pod ręką.bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 25 Październik 2003 Share Napisano 25 Październik 2003 Może masz rację, chociaż lepiej by to było sprawdzić w Sawodnym, niż w broszurce Trojcy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman Napisano 25 Październik 2003 Share Napisano 25 Październik 2003 Chodzi albo o 75 albo o 65 ten który zniszczony został pod Pogorzelom Warszaskom Pozdrawiam Krzysztof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gusiulek19 Napisano 25 Październik 2003 Share Napisano 25 Październik 2003 CHODZI MI O POCIAG TYPU BP44 JEDEN Z TRZECH SFORMOWANYCH W REMBERTOWIE WALCZYŁ NA PRZEDMOSCIU WARSZAWSKIM ALE MAM PODANE DWIE MIEJSCOWOSCI W KTÓRYCH MOGŁ BYC ZNISZCZONY ANIN I POGORZEL WARSZAWSKA 28 LIPCA 1944. RELACJE SĄ ZGODNE PODAJAC PRZYCZYNE UTRATY POCIAGU-RADZIECKIE CZOŁGI.MOZE KTOS POMOZE MI ROZWIKŁAĆ ZAGADKE TYCH ROZBIERZNOSCI. POZDRAWIAM I DZIEKUJE ZA INFORMACJE JUZ PRZESŁANE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman Napisano 25 Październik 2003 Share Napisano 25 Październik 2003 nie maci wody Pogorzel i tyle popytaj mieszkanicow pokarzom ci gdzie stał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gusiulek19 Napisano 25 Październik 2003 Share Napisano 25 Październik 2003 SZAMAN BĄK CIE UGRYZŁ CZY CO? A NIE PAMIETASZ TUNELU MIEDZY SCHRONAMI U NAS?LUB TRZECIEGO BUNKRA PEŁNEGO CZOŁGÓW" NIE MAM ZBYT WIELKIEGO ZAUFANIA DO NASZYCH TUBYLCÓW BO PARTYZANCI TEZ SIE W CUDOWNY SPOSÓB ROZMNOZYLI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gusiulek19 Napisano 25 Październik 2003 Share Napisano 25 Październik 2003 SZAMAN TY TEZ SIE MNOZYSZ WSZEDZIE CIE PEŁNO:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman Napisano 25 Październik 2003 Share Napisano 25 Październik 2003 awiec nie wierzysz faktom idzi do muzełum ziemi Otwockie i spytaj sie z kad majom tom fodkie na odwrocie jest podpisana czego nie ma w ksiazce o twojm miesicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gusiulek19 Napisano 25 Październik 2003 Share Napisano 25 Październik 2003 A TY TO JUZ Z OTWOCKA JESTES?WCZORAJ BYŁES Z CELESTYNOWA. IDE NA PIWO CZESC SZAMANIE::::::::) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 25 Październik 2003 Share Napisano 25 Październik 2003 Był jeden pociąg pancerny typu BP-44 zniszczony w Aninie.Był to Panzerzug Nr.74 zniszczony właśnie przez radzieckie czołgi dnia 28 lipca 1944 roku. w gotowości bojowej od 15 lipca 1944 roku - długo sobie nie powalczył...A może macie jakieś informacje o wysadzonych w powietrze przez własne załgi w dniu 16 stycznia 1945 roku koło Końskich pociagach pancernych Nr.24 i Nr.62 ???Interesuje mnie ta sprawa gdyż do Konskich mam 13 km ,a mimo to nigdy nie słyszałem o żadnych zniszczonych w czasie ofensywy stycznoiwej w tych rejonach pociągach pancernych...pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman Napisano 25 Październik 2003 Share Napisano 25 Październik 2003 nie w zimowej tylko w letniej na przełomie lipca lub sierpnia jak zesaknuje zdjecie to je tu wstawie dla niedowiarków Pogorzel Warszaska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 25 Październik 2003 Share Napisano 25 Październik 2003 Przecież piszę że zniszczony w Aninie 28 lipca 1944 roku.To o ofensywie styczniowej" to już inny temat.bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman Napisano 25 Październik 2003 Share Napisano 25 Październik 2003 to co robil pociag w pogorzeli tak sam sobie stał znam paru ludzi z anina ale nik nie wie nic na temat pociagu a tu Ak majo dokumety wciagali z niego karabiny ludzie w wsi majo jaszce kawalki pacerzy i co ty na to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman Napisano 25 Październik 2003 Share Napisano 25 Październik 2003 gg 3285243 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 25 Październik 2003 Share Napisano 25 Październik 2003 Wszystko wskazuje iż chodzi o pociąg nr 74, nie 75 - a oto artystyczna" wizja tego wydarzenia, czyli pudełko modelu Su-100 Tamiyi :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman Napisano 25 Październik 2003 Share Napisano 25 Październik 2003 Dziekuje bardzo a moze wiadom berze ajkom jednostkie podejrzewam 8korpus 2Armi pacernej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Październik 2003 Share Napisano 26 Październik 2003 Wybaczcie, ze sie wtracam, ale moze byscie zaczeli czytac, co napisaliscie , zanim nacisniecie przycisk dodaj"?Nie czepiam sie bledow ortograficznych(choc ilosc analfabetow jest przerazajaca), ale raczej wypowiedzi w stylu: ...a moze wiadom berze ajkom jednostkie..." Za cholere mnie moge pojac o co czlowiekowi chodzi.Jeszcze raz - myslcie, co piszecie i czytajcie, co napisaliscie.PozdrowieniaGrendelP.S.Temat mnie bardzo interesuje, jako , ze moja zona jest rodem z Pogorzeli , gdzie tez mieszkaja tesciowie.G. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hun97 Napisano 26 Październik 2003 Autor Share Napisano 26 Październik 2003 Dziekuje za odpowiedzi na moje pytanie,ale w dalszym ciągu nie mam pewności gdzie poległ ten pociąg.Czy ktoś wie to na 100%?Czy to była Pogorzel Warszawska, czy Anin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 26 Październik 2003 Share Napisano 26 Październik 2003 Według oficjalnych źródeł Panzerzug Nr.74 został zniszczony przez radzieckie czołgi dnia 28 lipca 1944 r. pod miejscowością Anin....ale źródła mogą się mylić - wtedy pociąg mógł byc rzeczywiscie zniszczony pod Pogorzelą Warszawską...bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman Napisano 27 Październik 2003 Share Napisano 27 Październik 2003 A czy ktos posiada zdjecia tego pociagu czy tylko sa dwa ktore juz mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.