Skocz do zawartości
  • 0

Znaczek Rady Miejskiej?

Jacoby

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich.
Proszę o pomoc w identyfikacji znaczka-średnica 45 mm,rewers skorodowany(nie widać żadnych napisów).Landsberg (Warthe)jest ze względów oczywistych jasne.Niestety,pozostałe słowa nie figurują w żadnym ze znanych mi słowników.Dzięki z góry.Znaleziony na polu 10 km od Gorzowa Wlkp.
Pozdrawiam wszystkich eksploratorów.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Starostami powiatowymi Landsberg am Warthe (Gorzów Wielkopolski) w czasach nazistowskich byli:
Od listopada 1930 do lutego 1937 – dr Hans Faust jako Oberregierungsrat
Od lutego 1937 do 1945 - Friedrich Kurt von Alten jako Landrat

Tak więc ostatni był właścicielem znaczka.
Napisano

Witam wszystkich.
Proszę o pomoc w identyfikacji znaczka-średnica 45 mm,rewers skorodowany(nie widać żadnych napisów).Landsberg (Warthe)jest ze względów oczywistych jasne.Niestety,pozostałe słowa nie figurują w żadnym ze znanych mi słowników.Dzięki z góry.Znaleziony na polu 10 km od Gorzowa Wlkp.
Pozdrawiam wszystkich eksploratorów.

Napisano
Fajniutki! Moim zdaniem to rzeczywiście odznaka Landrata. A kolor taki czerwony, żeby właściciel wyróżniał się w tłumie innych posiadaczy podobnych odznak :-)
Szkoda tylko, że farba tak złazi...
Ciekawe czyim sprzętem go znalazłeś ;-)))
Napisano
Пошутили и хватит jak mawiają Rosjanie.
Nie będę już pisał, że Adolf H. osobiście ten znaczek ble, ble...

Piszecie, że znaczek pochodzi z tablicy rejestracyjnej (Kennzeichentafel). Widziałem tablice wojenne opieczętowane pieczęcią landrata (czerwony niezmywalny tusz). Jeżeli były tablice z nakładanym aluminiowym znaczkiem, to pokażcie fotę, proszę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie