Skocz do zawartości

polski hełm wz.31 & numery intendentur M.S.W.

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy mógłby ktoś zrobić dokładną fotkę lub rysunek jak wyglądało zapinanie paska (tego pod brodę) przy polskim hełmie wz.31 ?
Chcę sobie swoja skorupę wyremontować ,bo ostatnio złapałem zajawke ,żeby sobie skompletować polskie kompletne oporządzenie i jak się da dobra kopię munduru...może potem spróbuje wkręcić się do jakiejś ekipy...

Czy ktoś ma spis numerów przedwojennych intendentur M.S.W.?
Co to za numer intendentury 14" (na chlebaku)?

dzięki za pomoc
pzdr

bjar_1
Napisano
Co do Intendetur, to obawiam się, że nikt nic nie wie. Drążyłem już ten temat.
Pozdrawiam
Napisano
A przy okazji hełmu wz31, czy można gdzieś znaleźć jakieś rysunki?? chodzi mi o jakiś..linie teoretyczne, profile itp. Mam garnek, ale trochę spłaszczony. Reszta jest nawet niezła, ale nie da się tego wyklepać. Chciałbym dorobić czubek z tworzywa, może nawet z metalu, ale nie mam rysunków, albo formy (nie znam nikogo w okolicach 3miasta z 31 lub 31/50 żeby zdjąć formę np z gipsu) A robić na oko to mi jeszcze jakiś dziwny wyjdzie...

Michał ł
Napisano

Małe sprostowanie: zapinka wrzucona przez polsmola to kopia robiona współcześnie - w oryginale sam metalowa zapinka ma minimalnie inny kształt - jest mniej kanciasta i ma bardziej łukowate rogi - nie wiem czy mnie dobrze zrozumiecie ale wygląda to minimalnie inaczej ... była też druga wersja zapinki stosowana w hełmach wz.31 - ta przdstawiona przez polsmola widać w oryginale na fotce obok -niestety nie mam lepszej pod reką ale w hełmie po prawej widać na samym dole kształ zapinki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie