Louis Napisano 20 Styczeń 2007 Autor Napisano 20 Styczeń 2007 Witam,dzisiaj trafiłem na stanowisko MG-tki (teren walk z 1944)i wśród kilkunastu charakterystycznie pozaginanych łusek produkcji niemieckiej trafiły się dwie polskie.Często trafiacie na tego typu animozje"? :-). PozdrawiamLouis
MK Napisano 21 Styczeń 2007 Napisano 21 Styczeń 2007 Taśmy uzupełniano wszystkim, co było pod ręką. U nas często znaleźć niemiecką łuskę na stanowisku MG jest trudno, ostatnio ciekawa mieszanka się trafiła - poza Czechami w 90% ilości trafiają się polskie, Jugole, litewskie, a nawet SS i z produkcji niemieckiej dla Hiszpanii w okresie wojny domowej. Trafić zwykłego Polciaka" to sztuka ;)A czy dziwne? Niemcy szczególnie po aneksji Czechosłowacji przejęli kolosalne ilości amunicji.
Louis Napisano 20 Styczeń 2007 Autor Napisano 20 Styczeń 2007 Witam,dzisiaj trafiłem na stanowisko MG-tki (teren walk z 1944)i wśród kilkunastu charakterystycznie pozaginanych łusek produkcji niemieckiej trafiły się dwie polskie.Często trafiacie na tego typu animozje"? :-). PozdrawiamLouis
KamAndy Napisano 20 Styczeń 2007 Napisano 20 Styczeń 2007 Witam.Jeśli są zagniecione tak samo jak niemieckie to pewnie musiały być w zestawie. W 1939 roku Niemcy zdobyli sporo polskiej amunicji, zarówno na pobojowiskach jak i w magazynach. A że system broni był ten sam to się im przydała. Trochę dziwne, że jeszcze w 44 mieli takie zapasy, ale to pewnie zależało od systemu zaopatrywania.Pozdrawiam. Andy.
k-szela Napisano 21 Styczeń 2007 Napisano 21 Styczeń 2007 Na opolszczyźnie też trafiają się często polskie ammo jak i łuski z lat 30-stych, jest też bardzo dużo czeskich nieraz 90% ogółu znalezionych łusek i ammo, zdarzają się też takie egzotyki jak grecja, oczywiście na pozycjach z 1945. Niemieckie często są z produkcji przedwojennej.
jaca2003 Napisano 20 Styczeń 2007 Napisano 20 Styczeń 2007 Nic dziwnego.W 44 brali wszystko.polska czeska niemiecka.Wsio ryba aby sztuka była.W Gdańsku tez się trafiają.Pozdrawiam
wolff Napisano 21 Styczeń 2007 Napisano 21 Styczeń 2007 Witam.Zgodzę się z wami ostatnio kopałem też na 44 w okolicach Tomaszowa Mazowieckiego i wychodziła czeska z zbrojowki.pozd.wolff
Pytanie
Louis
dzisiaj trafiłem na stanowisko MG-tki (teren walk z 1944)i wśród kilkunastu charakterystycznie pozaginanych łusek produkcji niemieckiej trafiły się dwie polskie.
Często trafiacie na tego typu animozje"? :-).
Pozdrawiam
Louis
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.