Skocz do zawartości

Nowe trafienia- 2007

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 131
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Czyli jak rozumiem, moja racja została uznana.. skrzynka ze zdjecia kol. kloki jest bezsprzecznie pudełkiem na części zapasowe..
P.S. Sprawdzałem taśme można wkładać do niej tylko pod lekki kontem ,a i tak nie sposób włożyć ją tak,żeby potem karabin mógł swobodnie ją zaciągnąć..
Pozdrawiam
Konigsberger

--->Konigsberg
Nigdzie nie przyznałem Panu racji bo osobiście nie widzę tam żadnych cech wykluczających skrzynię amunicyjną. Teraz to już właściwie nie wiem co by musiało sprawić, że ta skrzynia jest na amunicję. Na początku pisze Pan, że nijak się nie da włożyć taśmy do tej skrzynki-potem, że jednak się da pod lekkim kątem. Potem pojawił się argument wąsów, który potem został zakwalifikowany jako przypuszczenie".
A to teraz z innej beczki: Skoro jest to regulaminowa skrzynka na części zapasowe różniąca się diametralnie od Patronenkasten M36 to jaka jest sygnatura tego modelu??
http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H057156.html
Oczywiście na linku, który nie jest pewnie wiarygodnym źródłem też nie ma wąsów a mimo to jest opisana jako amunicyjna na 150 sztuk ammo.
Pozdrawiam.
H.

P.S. KADET- Też chciałbym dowiedzieć się o sposobie czyszczenia tej odnzaki bo wykopałem już kilkadziesiąt a jeszcze nie udało mi się tak doczyścić żadnej.

osobiście to uważam że raczej nie było rozrónienia na skrzynki do amo i na esratzowe części....po prostu te drugie były adaptowane z tych pierwszych....bardzo często trafia się skrzynki 250 do mg z częściami zapasowymi -mają często wymalowaną literkę E"..i nie są to żadne inne skrzynki tylko zwykłe amunicyjne...co do tego zródła to akurat jest to książeczka poglądowa (zdaje się że jest to uzbrojenie WH i SS" czy coś w tym rodzaju ) i nie można się na niej nijak opierać...

Witam, pisze w sprawie skrzynek niestety dopiero teraz ale to dla tego,że nie miałem dostępu do internetu.
Obydwaj tj. HU13ERT i koinsberg macie racje. Skrzynka ta była produkowana przez niemców jako skrzynka na amunicje. Charakteryzowała się tym, że w mieściła się w niej większa ilość amunicji oraz to iż pokrywa jej była dzielona". Mam na myśli to iż w pokrywie znajdowała się klapka dociskana sprężyna. Umożliwiało to po załączeniu taśmy zamkąć pokrywe i mimo to prowadzić ogień (poprez tą klapkę). Niestety niemcy zaprzestali produkcji tej skrzynki jako amunicyjnej, a egzemplarze już wyprodukowane przerabiali na skrzynki narzędziowe w ten sposób, że klapkę z pokrywy jako nieprzydatną zaspawawywali. W chwili obecnej jest podobno b. mało takich skrzynek nieprzerobionych.
Jednocześnie nie wiem po co niemcy wprowadzili te skrzynki może miały być na wyposażeniu samolotów czy sprzężonych karabinów np. na okrętach ale to już moje przypuszczenia. Tego co napisaełm na wstępie jestem pewien a 100%" a książka, którą przytacza koinsberg jest mi znana i w tej jak i paru innych kwestiach ma nieścisłości. Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie