Skocz do zawartości
  • 0

Panzer IV,Pomocy!!!!!

sten

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Za czas jakiś, najpierw przefotografować, bo zeskanować nie bardzo.
I zdecydowanie nie zgadzam się z Markiem, że wyrzutnia była na stałe przymocowana do kadłuba - jak dla mnie mogła się obracać, zresztą na zdjęciu powyżej ustawiona jest nierównolegle (czy raczej nieprostopadle) do kadłuba.
Napisano
Może coś w tym jest ;-)
Aha, zapomniałem nadmienić, że znalazłem też informację, że to wyrzutnia pocisków 30 cm - w każdym razie któreś z tych gruch.
A zdjęcie jest w Dornbergerze Peenemuende, die Geschichte der V-Waffen", wyd. Ullstein, bodaj 2001 - o ile dobrze pamiętam.
Napisano
To pojazd eksperymentalny na bazie Ausf C - Raketenwerfer.
W tej podniesionej części były 4 wyrzutnie rakierowe. Konstrukcja, która zastąpiła oryginalna wieże czołgu była na stałe przymocowana do kadłuba.
I tyle co mam na ten temat :-(
Napisano
BTW Encyklopedia znaczy to konkretnie:
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/1854095188/qid=1066902978/sr=1-1/ref=sr_1_1/102-2233052-1889749?v=glance&s=books
Polecam na większość pytań dotyczących niemieckiej pancerki tam znaduje się odpowiedź - absolotnie podstawowa pozycja dla każdego fan Panzerwaffe.
Napisano
Wiesz, w pierwszym odruchu (też z Encyklopedii) stwierdziłem to co Ty, ale gdy spojrzałem na to po raz kolejny, ta nierównoległość rzuciła mi się w oczy. Zresztą na tym zdjęciu strzału, jakkolwiek mało na nim widać, odnoszę wrażenie, że wyrzutnia skierowana jest do przodu.
Napisano
No to ja tylko powiem, co mi się w tej chwili subiektywnie wydaje :-)
Odpalano z tego (na oko ;-)) 28/32 cm Wk, a owszem, jest zdjęcie pokazujące strzał rakiety z Pz.Kpfw. IV - ale czy dokładnie z tego (chyba tak) - musiałbym zprawdzić w domu.
Napisano
Jak to byl strzal probny to calkiem mozliwe ze zalogi nie bylo w srodku pojazdu.

Do Marka J.
Dzieki za namiar na Literature.

Pzdr.
sten

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie