Skocz do zawartości

Grupa Kalisko-Ostrowska cz. VI

Mariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Już wiem gdzie to było - za jednostką w Kościelnej, rzeczywiście leży tam tego :-) Jak jesteś z Gołuchowa to polataj trochę po lesie - z tego co wiem działo sie tam trochę w czasie wojny :-)o czym wspomina obelisk w parku koło zamku.

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Jakieś bitewki ze szwedami miały miejsce podobno w okolicach Kamienia koło Kalisza. Raz się wybrałem do Kamienia na łąkę wuja ale nic poza kulkami, nieciekawymi guziczkami i zniszczonymi monetkami nie wyszło. Teren dość wilgotny to i fanty w złym stanie.
ALe z opowieści wiem, że potopiły się tam jakieś wozy w czasach szwedzkich. Teraz są tam łąki i jakieś krzaki. Niestety, tereny prywatne i często odwiedzane.

Witam,
Kurcze Omi, to ja miałem zaproponować;)
W sobotę walny zjazd członków grupy. Ze względu na wagę tematów do omówienia oraz dokumentów jakie chcę przedstawić-obecność obowiązkowa.
Proponuję Kalisz, Złoty Róg (ogródek), godz. 18.30.
Aha. Jeżeli planuje przyjść ktoś, kto nie jest członkiem stowarzyszenia, to zapraszam na godz. 20.30 kiedy skończymy omawiać sprawy (ich wykaz roześlę mailem).

Proszę potwierdzać, kto będzie.

Pozdrawiam
Mariusz

Luke w okolicach Kamienia to nie czasy szwedzkie" tylko apoleońskie", przełom 1812/1813 dokładnie luty, sporo się tam działo, rzeczywiście z tego okresu krążą legendy o potopionych w bagnach wozach, w każdej legendzie jest ziarenko prawdy, w tym przypadku te ziarenka sprawdzałem, niestety bez rezultatów, poza drobiazgami nic ciekawego.

Witam.
Mam pytanie do kolegów interesujących się historią Kalisza.Czy ktoś wie gdzie w Kaliszu podczas II wojny Niemcy przetrzymywali dzieci zabrane Polakom w celu zniemczenia?Czy ten budynek jeszcze istnieje?Jeżeli tak,to co w nim znajduje się obecnie?
Pozdrawiam.
Passy
P.S.Mariusz.Ja i Irena na spotkaniu będziemy.

Passy to jest cały kompleks kościelno-klasztorny przy Rogatce. Budynki jeszcze istnieją, a oprócz tego jest tam tablica na murze, która upamiętnia to miejsce (co roku 1 listopada składam tam kwiaty). O ile dobrze pamiętam był to jeden z 3 na terenie Polski taki ośrodek. Ten powstał w 1942. Dzieci zniemczone tutaj szły do rodzin esesmanów. Przez ośrodek wg. moich informacji przeszło ok. 4200 dzieci w wieku od 3 do 9 lat. Po wojnie udało się ustalić losy kilkudzisięciu z nich. Losy pozostałych nadal są nieznane...

Passy proponuję Ci odwiedzić Bibliotekę Publiczną A. Asnyka w Kaliszu - powinno na Bank coś tam być - zarówno książki jak i artykuły na mikrofilmach, zresztą popatrz w poniższy katalog, może coś znajdziesz ???

http://www.mbp.info.kalisz.pl/

Luke mogę się z Tobą podzielić :-))), co do Kamienia z tego okresu ( 1812/1813 ) najwięcej możesz znaleźć przy drodze, im dalej w kierunku Kalisza tym tereny znaleziskowe" zaczynają rozlewać się na pola - co tam leży nie mam pojęcia ( :-))???? wykrywką jakąś drobnicę trafisz, na inne fanty typu kareta" potrzebna Ci jest intuicja i jakaś podstawowa aparatura do głębokich poszukiwań np elektrooporówka"

Wujek z Kamienia mówił mi, że jakiś jego znajomy z tejże miejscowości mu powiedizał, że jakiś czas temu, archeolodzy chciali u niego na łące czy tam polu czegoś szukać. To mnie nieco zaintrygowało.

może jakiegoś grodu, grodziska, osady ??? trochę tam w tych okolicach tego było (przykład na zdjęciu obok), wątpię żeby mieli jakiś konkretny namiar na karetę" - no chyba że :-)))popytaj ludzi gdzie były bagna w tym rejonie.

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 months later...
Witam,
Pierwszy raz piszę na tym forum, chociaż przeglądam je juz od dłuższego czasu.
Czy tzw. grupa kalisko-ostrowska funkcjonuje? Czy w jakiejś formalnej postaci?
Jeżeli spotykacie się to chętnie porozmawiał i wziąłbym udział w jakimś spotkaniu? Też interesuję się tematyką tego forum.
Pozdrowienia,
Marcin.

• 3 months later...
kiedys napisałem:
Znam w tamtej okolicy miejsce gdzie chłopi (wiosną'45) pochowali" resztki szwabskiego samolotu bo przeszkadzały w zasiewach,
No i silnik już na wierzchu :)polecam lekturę lokalnej prasy, już coś powinno być...

Witam i pozdrawiam wszystkich ziomali okolice Kalisza i Ostrowa i wszystkich poszukiwaczy mieszkam kolo Ostrowa Wielkopolskiego narazie mam na stanie NOKTE 106 PS duze zasiegi ,chetny jestem na spotkanie albo moge sie pobawic w duet ja badam swoim drugi mnie poprawia wykrywaczem z dyskryminacja na monetki moja kom 790815618-Jacek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie