Skocz do zawartości
  • 0

orzełek z furażerki

tombak

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
Jestem trochę zdziwiony. Tyle ludzi odwiedza a nikt nie ma pojęcia co ta za orzełek. Myślałem, że na takie charakterystyczne rzeczy powinna od razu paść odpowiedź. Może nikomu się nie chce pisać. To
proszę o linki ze wzorami polskich orzełków.
Pozdrawiam
Napisano
Wystawiałem taki sam do identyfikacji i sam doszedłem, iż jest to orzełek Polskich Sił Zbrojnych ( Polnische Wehrmacht) - bity na matrycy jednotaktowej z cienkiej blachy mosiężnej srebrzonej. Zaraz zapodam fotkę mojego. Pozdro israel
Napisano
Koledzy mam z nim podobny dylemat i różne rzeczy rózne osoby piszą:
http://odkrywca.pl/orzelek-polski-ustalenie-wz-,655331.html#655331

-ponadto koledzy z naszego forum stwierdzili że to wz-22
Napisano
Slaw - masz rację. Powinienem powyżej napisać podobny" a nie aki sam". Oprócz głowy to różnice chociażby ilości gwoździ na tarczy, koronie itd. Nadal się upieram - Polskie Siły Zbrojne. W którymś krakowskim katalogu aukcyjnym były 4 różne - różniące się wieloma szczegółami lecz wszystkie były wytwarzane z cienkiej blachy na jednotaktówce (pełne pod skrzydłami). Myślę, że tombaka to jedna z nich. Mogę się mylić, więc poczekajmy na inne opinie najlepiej podparte jakąś literaturą lub ikonografią. Pozdro - israel.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie