majros Napisano 12 Luty 2007 Napisano 12 Luty 2007 Witam. Czy ten orzełek jest także z furażerki? troche się różni od przedstawionych.
Kostuch Napisano 5 Luty 2007 Napisano 5 Luty 2007 witamJestem trochę zdziwiony. Tyle ludzi odwiedza a nikt nie ma pojęcia co ta za orzełek. Myślałem, że na takie charakterystyczne rzeczy powinna od razu paść odpowiedź. Może nikomu się nie chce pisać. To proszę o linki ze wzorami polskich orzełków. Pozdrawiam
Kostuch Napisano 11 Luty 2007 Napisano 11 Luty 2007 Dzięki panowie za odopowiedzi czasem trzeba odnowić post aby uzyskać odpowiedź. Mersi
Ostoja Napisano 30 Sierpień 2011 Napisano 30 Sierpień 2011 WitamOrzełek wz. 22 ? Prosze o potwierdzenie lub zaprzeczenie ;)
israel Napisano 6 Luty 2007 Napisano 6 Luty 2007 Wystawiałem taki sam do identyfikacji i sam doszedłem, iż jest to orzełek Polskich Sił Zbrojnych ( Polnische Wehrmacht) - bity na matrycy jednotaktowej z cienkiej blachy mosiężnej srebrzonej. Zaraz zapodam fotkę mojego. Pozdro israel
stock84 Napisano 30 Sierpień 2011 Napisano 30 Sierpień 2011 Cynkowy orzełek na furażerkę i rogatywkę polową, okres II RP.Niektórzy zwą go wz 22...
Roadrunner Napisano 9 Lipiec 2009 Napisano 9 Lipiec 2009 Koledzy mam z nim podobny dylemat i różne rzeczy rózne osoby piszą:http://odkrywca.pl/orzelek-polski-ustalenie-wz-,655331.html#655331-ponadto koledzy z naszego forum stwierdzili że to wz-22
SLAW 100 Napisano 6 Luty 2007 Napisano 6 Luty 2007 Eeeee, to nie ten sam rysunek .Orzeł tombaka - ma rzecz charakterystyczna : głowa wystaje mocno nad skrzydła.Slaw
israel Napisano 7 Luty 2007 Napisano 7 Luty 2007 Slaw - masz rację. Powinienem powyżej napisać podobny" a nie aki sam". Oprócz głowy to różnice chociażby ilości gwoździ na tarczy, koronie itd. Nadal się upieram - Polskie Siły Zbrojne. W którymś krakowskim katalogu aukcyjnym były 4 różne - różniące się wieloma szczegółami lecz wszystkie były wytwarzane z cienkiej blachy na jednotaktówce (pełne pod skrzydłami). Myślę, że tombaka to jedna z nich. Mogę się mylić, więc poczekajmy na inne opinie najlepiej podparte jakąś literaturą lub ikonografią. Pozdro - israel.
Pytanie
tombak
jaki to wzór? proszę o informacje
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.