panzerhrabia Napisano 10 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2007 WitamChodzi mi o taka sprawę proszę piszcie tutaj o największych trafieniach z jednego miejsca pewnych na 100% o których wiecie a nie takich że kolega kolegi mówił ze gdzieś tam ktoś tam, piszcie tylko o sprawdzonych dużych trafieniach militariów i nie tylko ja napisze o swoich o których wiem na 100% Trafienie ponad 300 szt. Karabinów Manlicher ( spalone były) pod Hrubieszowem jakieś ok. 5 lat temu Trafienie dużej ilości broni w okolicach Tczewa samych RKM-ów było ponad 40 sztuk i całą masa innej broni na pewno ponad 100szt jakieś ok. 5 lat temu Trafienie 93 szabli po miejscowością Wytyczne ok. Chełma jakieś ok. 10 lat temu Trafienie 50 orzełków wrześniowych z czapek ok. 3 lata temu Trafienie 300 zamków do KB .Mauser z września 2 lata temu pod TomaszowemBeczka Visów czytałem gdzies ale nie wiem o tym na 100% podobnie o kilkustet sztukach Walterów znalezionych gdzies na zachodzie kraju w bunkrze ale to juz tylko słyszłąme gdzies od kogos i nie mam pewności czy to prawdaPozdrawiamPanzerhrabia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robroy70 Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 Waltery to prawda ponad 100 sztuk - obecnie zdeponowanePozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik.S Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 Walthery P 38 trafiono w Gryfinie (9 lat temu. Była to produkcja z 1945 roku,MP 44 - było tego kilka skrzyń w jeziorze Bierzwnik (ok 9 lat temu)19 MG 08 i coś jeszcze w okolicach Kostrzyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 Beczka VISow jest wspomniana tu http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=331755 , Bierzwnik tu http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=243284 i do tego w jednym z numerow pisma Nurkowanie, a te Walthery to z Kostrzyna nad Odra (ok 300 sztuk). Wspomniano takze jeszcze o kilkuset sztukach broni palnej" w tym kostrzynskim bunkrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 Jeszcze co do Bierzwnika: bylo tego ponad 200 sztuk, same MP43, bez magazynkow, bez czesci drewnianych oraz wiekszosc byla rozhartowana co wskazuje, ze plonely zanim wyladowaly w wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik.S Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 Co do wspomnianych 19 sztuk MG08 to z tego co wiem większość miała otwory w chłodnicy robione przebijakiem. Jakieś dwa miesiące temu dwa takie były na allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk6 Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 Waltery w Gryfinie? A nie w Kostrzynie? Całkiem nedawno było o tym w Militariach XX wieku. Do tego pełno Panzerfaustów i pojemników na lufy do mg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cbndm Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 Okolice Warszawy ok 200szt,zeszły rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 lufy od panhery ,paków 40,88,105 koło Zwolenia -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 11 Styczeń 2007 Share Napisano 11 Styczeń 2007 panzerhrabia mozesz cos wiecej powiedziec o tym trafieniu 93 szabli po miejscowością Wytyczne ok. Chełma jakieś ok. 10 lat temu "np: czy skrzynia cala?i czy to ktos z tych rejonow chelma wyciagnal?pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzerhrabia Napisano 11 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2007 witam szable były rzucone w jeden dołek w bardzo kwaśnej glebie prawdopodobnie rozbroił sie tam KOP, Ludzie którzy to wykopali byli prawdopodobnie z pod waway ale nie jestem pewnien na 100% były raczej w złym stanie strasznie przeżarte.. pozdrawiam panzerhrabia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zx75 Napisano 12 Styczeń 2007 Share Napisano 12 Styczeń 2007 Czy mogł by ktoś powiedziec coś wiecej o tym trafienu koło Tczewa??Bardzo mnie to interesuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mahon Napisano 13 Styczeń 2007 Share Napisano 13 Styczeń 2007 Witam, może nie jest to największe trafienie ale zawsze.... Ok. 200 hełmów na niezawodnym Helu. Nie wszystkie wyciągnęliśmy z kolegą bo nam się już znudziło :-) Wzięliśmy sobie po dwa najlepsze, reszta tak została, żeby podzielić się z innymi. Za kilka dni nie było śladu po nich. Obok , w kolejnym dole kilkadziesiąt niemieckich masek pgaz, do dziś zostały jeszcze pordzewiałe puszki, których nikt już nie chciał wziąć ze względu na stan...Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matrix14xxx Napisano 13 Styczeń 2007 Share Napisano 13 Styczeń 2007 Witam nie chce nic mowic ale chyba widzialem juz te zdjecie (hełmy)na ruskich stronach (z podpisem jakiegos ruskiego fotografa).Pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 13 Styczeń 2007 Share Napisano 13 Styczeń 2007 Nie psuj Mahonowi reputacji:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 13 Styczeń 2007 Share Napisano 13 Styczeń 2007 moze nie ilościowo ale tonażowo.kompletna rama od sdk fz 251 - bieszczady1/4 wieży od shermana i browing kal .50 z montarzem do wiezy.dwa przody od sdk fz 251 (jako psie budy)lufa od pak 40 i 3 lufy od zis-ów 3górny oporopowrotnik jako słupek w płocie od 88mmtylnie zaluzje silnikowe od t 34/76 - studziankipół płyty bocznej prawej od t 34/76 i tak z 300 kg blah i kół od panzer IV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 13 Styczeń 2007 Share Napisano 13 Styczeń 2007 Pół wanny od jagdpanzera w Szwarcenowie( z prawej strony koło napedowe oraz dwa wachacze z resorami kompletna skrzynia biegów oraz obie zwolnice)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 13 Styczeń 2007 Share Napisano 13 Styczeń 2007 matrix14 ma racje - ja tez ta fote juz widzialem na jakiejs wschodniej stronie. Oj, Panie mahon, chyba ktos tu bajki pisze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 13 Styczeń 2007 Share Napisano 13 Styczeń 2007 trzy łuski od mośka i dwie od pepeszki, cztery kapsle i kilo odłamków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grubas Napisano 13 Styczeń 2007 Share Napisano 13 Styczeń 2007 Sturmgeschutz IV, Grzegorzew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 13 Styczeń 2007 Share Napisano 13 Styczeń 2007 okejos- to miało być o najwiekszych ,a nie przecietnych kawalkach sprzetów...grubas - nie rozśmieszaj... wątek był poważny.a jeśli już żartujemy to w kwestii największe : blok żeliwny służący jako cel lotniczy jakieś 30 ton to spokojnie PATRON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bonzo74 Napisano 13 Styczeń 2007 Share Napisano 13 Styczeń 2007 mam dołek z polecenia nieliczyłem ale paredziesiąt lebeli i berthierów tam było,do tego jakieś mausery,cuda niewidy i inne wynalazki z IIWŚ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 13 Styczeń 2007 Share Napisano 13 Styczeń 2007 Grubas to o czym piszesz to nie stug IV i chyba raczej pod Grzegorzew tego nie podciągniesz.No chyba ze piszesz o tym pod mostem.Bo to o czym mówiliśmy to cuś większego.Ale ciiiiiiiisza.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mahon Napisano 13 Styczeń 2007 Share Napisano 13 Styczeń 2007 Panowie, jeżeli ktoś mi zarzuca, że umieściłem tu zdjęcie z hełmami z ruskiej strony internetowej, to niech je zamieści albo link - porównamy. Mieszkańcy okolic Trójmiasta dobrze wiedzą co można było i co (chociaż już rzadziej) można jeszcze od czasu do czasu wytargać z Helu, Grabówka albo Dębogórza. Czasami wystarczy lepszy wykrywacz albo trochę chęci żeby pokopać głębiej w ziemiance. Bywalcy znają miejscówkę z której jest to zdjęcie: Hel-Bór, 100 m za jednostką wojskową, byłem tam przed Sylwestrem, puchy po maskach jeszcze leżą. Pogoda dobra więc powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryszard Ochucki Napisano 13 Styczeń 2007 Share Napisano 13 Styczeń 2007 Cześć Panzerhrabio!Podaję do wiadomości:1. Około 100 Panzerkampfabzaichen w kopertach (stan menniczy)jakieś piętnaście lat temu- od znalazcy, Ś.P Waldka dostałem nawet pięć sztuk.Trafienia Tego szlachetnego człowieka-legendy to oddzielna sprawa i myślę że wymieniać można by było spokojnie kilka godzin...2. 197 blaszek Kriegsmarine 3M5 FLUM"-numery od 1-197 :)3. Dwa kilogramy odznaczeń wraz z kwitami nadania (czystymi) dla obcokrajowców.4. Czterdzieści siedem Hindenburgów" 5 RM.5. Około 300 wszelkiej maści odznak i odznaczeń w jednym sztabowym dołku- między innymi spanienkreuz I kl. ,pilot nawigator,schnellbot (zamieszczam foto-odznaka niedawno wyplynela na jednej z aukcji)6. 68 tarcz Kubań" -stan niestety większości agonalny,może około 10 szt było ładnych ale Pytasz w końcu o ilość:)7. Około 200 szt. wraz z Waldkiem na połowę szturmów piechoty z chyba najlepszej fabryki jeśli chodzi o stan zachowania F.O."8.Dwie taczki podków pakowanych w pęczki w jednym dole (podkowami zainteresowali się błyskawicznie złomiarze)To było by na tyle.Kto chce niech wierzy,kto nie to nie:) Wszystko to a i wiele innych gadgetów wypływało około 15-20 lat temu.Przypominam sobie hasło Taty Sramy na czarne krzyże i szturmy piechoty ile można tego wyciągać,przydało by się coś lepszego!" - Za nie udany wypad uważało się przytarganie takowych odznaczeń upchanych w kieszonce" na radio naszego dzielnego żółtego fiatolo 126p...Niestety kilkanaście lat temu znajomy namówił Tatę na podżyrowanie kredytu.Był to na tyle dobry kolega że nic nie zapowiadało smutnego zakończenia tej historii-Wszystko trzeba było sprzedać łącznie ze sprzetem.Teraz widuję czasami na aukcjach asze" odznaczenia vide foto i pojawia się łza w oku nawet. Jaki z tego morał? Chcesz stracić przyjaciela to podżyruj mu kredyt! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.