Łukasz Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 Witam!Materiał wierzchu- tu sygerowałbym wojenne pochodzenie /szyta na wschodzie- mam oficera piechoty z identyczną tkaniną/.Daszek wygląda na powojenny ze zdjętym okuciem? Z czego jest wykonany?Podpinka- wygląda na starannie zrobioną.itd. itp.Stawiałbym na koniec wojny lub wczesny okres powojenny.Pozdrawiam, Łukasz
soli Napisano 13 Styczeń 2008 Napisano 13 Styczeń 2008 WitamTak wygląda moja rogatywka KBW z Sanoka. Wszywka Szyk Sanok.Pozdrawiam
MAB Napisano 24 Luty 2008 Napisano 24 Luty 2008 Panowie, czy oficerskie rogatywki polowe wz. 37 były szyte również z gabardyny?Pozdrawiam, Mariusz
Łukasz Napisano 24 Luty 2008 Napisano 24 Luty 2008 Witam!Oficerowie mieli z szewiotu /tak podają książki, m.in. Wielecki/. Oryginału chyba nigdy nie widzialem.Pozdrawiam, Łukasz
Dr_Oszak Napisano 24 Styczeń 2009 Napisano 24 Styczeń 2009 WitamCzy ktoś ma może wykaz kolorów otoków stosowanych w pułkach kawalerii II RP?
muslim Napisano 24 Styczeń 2009 Napisano 24 Styczeń 2009 TakA chodzi Ci o coś konkretnego? bo nie mam skanera a troche by trzeba wklepywwać.
Dr_Oszak Napisano 24 Styczeń 2009 Napisano 24 Styczeń 2009 Chodzi mi o 25 i 26 pułki ułanów wielkopolskich
muslim Napisano 25 Styczeń 2009 Napisano 25 Styczeń 2009 25 - otok- szkarłatny, proporczyk - pasek żółty biało-szkarłatny, Spodnie wieczorowe - granatowe, lampasy/wypustki - szkarłatne.26 - otok - różowy, proporczyk - pasek chabrowy różowo biały, spodnie wieczorowe - granatowe, lampasy/wypustki - różowe.
arisza Napisano 25 Styczeń 2009 Napisano 25 Styczeń 2009 Bardzo proszę , o informację czy na niektórych rogatywkach polowych sprzed 1939 r. były umieszczone stopnie wojskowe. Dołączam zdjęcie rogatywki o którą mi konkretnie chodzi.pozdrawiam
TicTac Napisano 12 Marzec 2009 Napisano 12 Marzec 2009 Rogatywka garnizonowa miękka", poprzedniczka rogatywek wz. połowa lat 30-tych, ta przedstawiona przez Berlin-a, posiada otok ez koloru". Od kiedy zatem wprowadzono oznaczenia kolorem poszczególnych formacji np. PAL-e -zielony" DAC-czarny", piechota-granatowy" itd.?
ArturSz Napisano 13 Marzec 2009 Napisano 13 Marzec 2009 W latch 20, z ktorych pochodzi rogatywka z otokiem w kolorze ochronnym, czapke te stosowano zarowno do ubioru polowego jak i do wystapien innych - sluzba, uroczystosc itd. trudno wiec tu mowic o ostrym rozgraniczeniu ogatywka polowa i garnizoanowa" w ówczesnym okresie.Artyleria np posiadala od samego poczatku otoki we wlasciwej dla siebie barwie. Piechota zas otoki w barwie ochronnej. Dopiero rok 1930 przyniosl zmiane w postaci otokow granatowych w piechocie.
Z Kanady Napisano 18 Marzec 2009 Napisano 18 Marzec 2009 Ile kostuje rogatywka przed wojena???DzienkujeSorry for my bad Polish
Z Kanady Napisano 18 Marzec 2009 Napisano 18 Marzec 2009 Co jest Koszt średni przedwojennym Rogatywka?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.