Skocz do zawartości

Rozmowy z katem

draven85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
chcialbym sie dowiedziec jak sie wam podobala lektura szkolna Rozmowy z katem chyba tego watku jeszcze nie bylo? pytanie uzasadnie jesli watek sie rozwinie :)
Napisano
a jesli powiem ze to powiedzial historyk z IPN wtedy uwierzysz? :) a i jeszcze jedno wlasnie on tez zawsze powtarza zeby wysluchac racji drugiej osoby i nie mowic odrazu ze gada glupoty ;)
Napisano
ksiazke napisal autor ktorego sie podaje oficjalnie tylko ze nie siedzial nigdy w celi z katem chociaz w tym samym wiezieniu a ksiazke napisal w oparciu o akta stroopa i chyba relacje pracownikow wiezienia :)
Napisano
o a kolega skąd może wiedzieć jaką ja mam wiedzę ????? poczytaj sobie słowo wstępne w książce to będziesz wiedział kto jest jej autorem !!
Napisano
ale ja w przeciwienstwie dociebie nie wyzywam nikogo od palantow troche kultury to po pierwsze po drugie nikt nie mowi ze jest inny autor tylko ze nie siedzial w celi ze stroopem. dziwne, ze jesli wbijaja wszystkim do glowy ze razem siedzieli to gdzies napisza oficjalnie ze bylo inaczej chociaz w wolnej Polsce juz by mogli ale w sumie po co jak widac i tak w to nikt nie uwierzy :)
Napisano
Jeśli zajmuje się tym IPN to wierzę bez zastrzerzeń w nową wersję wydarzeń. Słyszałem,że w najbliższych dniach IPN ma potwierdzić istnienie tajnej chodowli wąglika w Klewkach. Ale pewnie w to również nikt nie uwierzy;)))
Napisano
a ty pewnie jestes od ojca dyrektora buehehe dobra napisalem to jako taka ciekawostke nikogo nie zmuszam do uwierzenia a takie teksty jak przedmowcy to zwykly populizm pozdrawiam:)
Napisano
Zakładam draven, że cyferka 85 z Twojego nicka to rok w którym pojawiłeś się na świecie... Chociaż tekst o ojcu dyrektorze każe mi rozważyć wersję o podaniu przez Ciebie swojego ilorazu inteligencji. W tym wieku wierzy się w różne fajne rzeczy, które obalają dotychczasowy stan rzeczy. Nie ma w tym niczego złego chyba,że ta wiara jest całkowicie bezkrytyczna. Dziękujemy Ci bardzo za rewelacyjną wiadomość ale zaczekamy na potwierdzenie z innych, niezależnych żródeł.
Napisano
frost po pierwsze co ma wiek do rzeczy to nie wiem po drugie iloraz inteligencji rzecz subiektywna jako ze pewna piosenkarka ma wynik max. a co do wiadomosci z innych zrodel to pewnie ich nie bedzie bo ów historyk jest wykladowca na jednej z uczelni i mowila to podczas zajec pozdrawiam:)
Napisano
To nie żadne bzdury tylko najzwyklejsza prawda. Wydarzenia i szczegóły zawarte w książce Moczarskiego (bardzo dobrej zresztą) są prawdziwe, tyle że nie pochodzą z rozmów Moczarskiego ze Stroopem, a z protokołów przesłuchań prowadzonych przez śledczych UBP. Sprawa ta dotyczy wykorzystania talentu literackiego byłego szefa BIP-u do rozgrywek operacyjnych prowadzonych przez resort bezpieczeństwa przeciwko bodajże IV ZG WiN.
pozdro
Napisano
To nie żadne bzdury tylko najzwyklejsza prawda. Wydarzenia i szczegóły zawarte w książce Moczarskiego (bardzo dobrej zresztą) są prawdziwe, tyle że nie pochodzą z rozmów Moczarskiego ze Stroopem, a z protokołów przesłuchań prowadzonych przez śledczych UBP. Sprawa ta dotyczy wykorzystania talentu literackiego byłego szefa BIP-u do rozgrywek operacyjnych prowadzonych przez resort bezpieczeństwa przeciwko bodajże IV ZG WiN."

Źródło, please!
Napisano
O ile mniemam chodzi o nieco bardziej szczegółowe informacje- polecam Zeszyty Historyczne WiN-u, nie przypomnę sobie z pamięci ale troszkę tego było, trzeba przeszukać numery, ponadto co nieco w każdej bardziej obszernej publikcji o DSZ oraz WiN. Sprawa ogólnie znana także niepowinno byc problemu.
pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie