torba5 Napisano 6 Styczeń 2007 Autor Napisano 6 Styczeń 2007 Witam w sumie jak w tytule mam okazje nabyć niemiecką rakietnice aluminiową w pieknym stanie,ale łamie sie bo w sumie nie wiem czy posiadanie takowej w naszym pięknym kraju jest legalne no i tu zwracam się z prośbą jak to jest faktycznie ,druga mniej istotna sprawa jaka by była ewentualna kwota jaką moge zaoferować za ową rzecz bo ja nie mam pojęcia a pan który chce sprzedać też nie wie ile żądać ma to od lat i mu niepotrzebne a za flaszke nie chce oddać pzdr Rafi
mauser29 Napisano 6 Styczeń 2007 Napisano 6 Styczeń 2007 Kupiłem 2 lata temu coś takiego za 50zł, stan idealny. co do legalności posiadania to nie wiem ale słyszałem ze kiedyś fachowcy" przerabiali bardzo łatwo takie rakietnice na amunicję myśliwską
okejos Napisano 6 Styczeń 2007 Napisano 6 Styczeń 2007 POSIADANIE RAKIETNICY JAK I AMUNICJI DO NIEJ JEST NIELEGALNE. A PO DRUGIE ALUMINIOWE RAKIETNICE SĄ B. NIEBEZPIECZNE ... 60 LAT TO W ALU ZACHODZĄ PEWNE ZMIANY..
k-szela Napisano 6 Styczeń 2007 Napisano 6 Styczeń 2007 W tym poje... kraju mało co jest legalne, i długo tak będzie, rakietnicą można zabić ,a owszem i gołymi rękoma też.
TIX Napisano 6 Styczeń 2007 Napisano 6 Styczeń 2007 proszę o podanie podstawy prawnej wg której posiadanie pistoletów sygnałowych i amunicji sygnałowej jest nielegalne
mauser29 Napisano 6 Styczeń 2007 Napisano 6 Styczeń 2007 fakt niebezpieczne są, wracając do przeróbek znajomy jeszcze milicjant opowiadał o takiej przeróbce aluminiowej rakietnicy na sztucera". wystarczyło w miejsce lufy wprasować kawałek rurki o odpowiednim rozmiarze i był sztucer". Jednak przeróbka ta dla kłusownika skończyła sie szpitalem, sprawą w sadzie i wyrokiem.aluminiowa konstrukcja nie wytrzymała siły strzału i rozerwało rakietnice raniąc gościapopieram kraj poje.. nie tylko pod tym względem, a mimo to na pewno nie jest bezpieczny
Cyrograf15 Napisano 6 Styczeń 2007 Napisano 6 Styczeń 2007 Na broń sygnalizacyjną i alarmową wymagane jest pozwolenie H. Bez pozwolenia jest bodaj do cal.6mm.Wojtek
liha Napisano 6 Styczeń 2007 Napisano 6 Styczeń 2007 to jest niesamowita , to nawet na rakietnice trzeba pozwolenie???? To jest po prostu popie...lony kraj ,albo władza sie boi , że ktoś wystrzela ich z rakietnicy .Dlaczego zawsze musimy iść ponad poprzeczką???? nie można tego usystematyzować w jakiś normalny sposób???????? ale nic to , już tu nie mieszkam i wrócę na wakacje , a z broni ostrej to ide jutro postrzelać.............legalnie .pozdro.liha
TIX Napisano 6 Styczeń 2007 Napisano 6 Styczeń 2007 to nawet w sklepach internetowych są znacznie większe kal. do kupienia ! już pomijam fakt, że z racji wykonywanej pracy mam na wyposażeniu rakietnice (nie ja jeden) i nikt nie musiał mieć pozwolenia na nią :) dlatego prosiłem o podstawę prawną
076 Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 Podstawa prawna USTAWA z dnia 21 maja 1999 r.o broni i amunicji.[Dz. U. Nr 53, poz. 549] ze zmianami wprowadzonymi ustawami:Dz.U. 2001 nr 27, poz 298 Dz.U. 2002 nr74, poz.676 Dz.U 2002 nr 117, poz.1007 [Dz. U. z dnia 28 marca 2003 r.]Art. 4. 1. Ilekroć w ustawie jest mowa o broni, należy przez to rozumieć:1) broń palną, w tym broń bojową, myśliwską, sportową, gazową, alarmową i sygnałową,Art. 7. 1. W rozumieniu ustawy bronią palną jest niebezpieczne dla życia lub zdrowia urządzenie, które w wyniku działania sprężonych gazów, powstających na skutek spalania materiału miotającego, jest zdolne do wystrzelenia pocisku lub substancji z lufy albo z elementu zastępującego lufę, a przez to do rażenia celów na odległość, z zastrzeżeniem ust. 2.2. W rozumieniu ustawy bronią palną sygnałową jest urządzenie wielokrotnego użycia, które w wyniku działania sprężonych gazów, powstających na skutek spalania materiału miotającego, jest zdolne do wystrzelenia z lufy o kalibrze nie mniejszym niż 25 mm substancji w postaci ładunku pirotechnicznego celem wywołania efektu wizualnego lub akustycznego.3. W rozumieniu ustawy bronią palną alarmową jest urządzenie wielokrotnego użycia, które w wyniku działania sprężonych gazów, powstających na skutek spalania materiału miotającego, wywołuje efekt akustyczny, a wystrzelona z lufy lub elementu ją zastępującego substancja razi cel na odległość nie większą niż 1 metrno cóż taka mamy ustawę w naszej bananowej republice i Warto naprawdę ja znać jeśli chce się bajdurzyć czy coś jest legalne czy nie. No chyba że ktoś jest partyzantem to znacznie zmienia postać rzeczy :)Ustawa jaka jest taka jest i wtym po...nym kraju nie ma co oczekiwać lepszej.
okejos Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 rozmawiale z Firmą" na gg i oto cytat moze to cos rozswietliJAK TO KEST PRAWNIE10:28:05Pozwolenia na broń nie wymaga się w przypadku:(...)8) używania broni palnej sygnałowej i alarmowej do celów wzywania pomocy,ratowniczych, poszukiwawczych oraz przez osoby uprawnione do sygnalizacjizawodnikom rozpoczęcia konkurencji sportowej w trakcie zawodówsportowych, jeżeli wymaga ona takiej sygnalizacji,10:28:45 okejos (11217)uzywania.... a co z posiadaniem?10:29:00Jasne, ak sobie" posiadac nie wolno.10:29:41 okejos (11217)no dobra... to jak plyne na jachcie to moge posadać rakietnicę? bez zezwolenia?10:29:55 tak10:30:31 okejos (11217)a jak mam w domu?10:30:35 np. na morzu to nawet musisz posiadac10:30:49 a gdzie Twoj jacht ?10:30:58 okejos (11217)czarter10:31:20 to jest wlasnie kwestia interpretacji ...10:31:26 okejos (1127)ano własnie10:31:46 ale pamietaj, ze interpretacja prostego policjanta bedzie taka:10:32:30 2. W rozumieniu ustawy bronią palną sygnałową jest urządzenie wielokrotnegoużycia, które w wyniku działania sprężonych gazów, powstających na skutekspalania materiału miotającego, jest zdolne do wystrzelenia z lufy o kalibrze niemniejszym niż 25 mm substancji w postaci ładunku pirotechnicznego celemwywołania efektu wizualnego lub akustycznego.10:32:42 jest bron palna ... i juz10:34:28 a jak jest na wyposazeniu to jest wpisana w papiery firmy ...10:36:27 okejos (11217)czyli np w wyposarzenie jachtu musi być wpisana.. a jak nie jet wpisana a bede miał na łajbie? to nielegal?10:36:39 zreszta JAK on ma rakietnice jednorazowa to co innego ...10:36:55ogolnie tak10:36:56 okejos (11217)a jak taka wojskową?10:37:08 wielokrotnego ... nielegal
TIX Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 no i rozjaśniła się sytuacja :) nie jestem pewien dokładnego kal. ale wydaje mi sie że jest około 1 cala - więc jeśli jest to np 20 mm to nie podlega juz ustawie" ? po drugie - wchodzi w skład zestawu (i jest wyszczególniona na zestawie) więc jest zarejestrowana" dodatkowo używana jest do celów atowniczych" (tfu tfu oby nie było potrzeby) :) tylko teraz jeszcze jedna opcja - jestem w pracy - ok.. mam prawo a po pracy ? jestem nadal ratownikiem i obowiązki ratownika nie omijają mnie po zakończeniu pracy ... więc i prawa chyba też ?
Cyrograf15 Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 To tak jak przeciętny policjant czy ochroniarz. Koniec służby = koniec broni. W wypadku pozwolenia H ma być wpisany zakres ograniczenia w adnotacjach urzędowych.Wojtek
rakietnica Napisano 7 Luty 2007 Napisano 7 Luty 2007 Koledzy czytam i wam wspulczuje ,polskiego absurdu ,(starego prawa komunistycznego) Korkowiec jest bronia? Muj kolega 30 lat temu stracil oko przez Korkowiec ale to tylko wypadek ,nastepny przyklad to na poligonie(Okonek) w roku 1985 podczas nocnych strzelan oswietlalismy poligon, muj kolega podczas naciagania kurka ,to byla zima palce zmarzniete, kurek sie sliznol i nastepny kolega dostal gwiazda w panterke( plecy ) gwiazda spadla na snieg, kolega mial tylko malego sinca . .Mieszkam w kanadzie i jestem kolekcionerem rakietnic .tu posiadanie racy jest legalne bez zezwolen ,race sie kfalifiku jako pistolet sygnal poniewarz gwiazda miotana nie przekracza 500(FPS) czyli 152.4M na sekunde , od kal: 26,5mm do 12 gu . (wojskowe ,cywilne to samo)ostatnio zakupilem 4 polskie race data prod 1952 nr 310 (11) piekne nowe ,a tydzien temu nastepny zakup race z lat 1960 niemieckie RFN,uzywane ,co do amun w kanadzie to jest problem jest bardzo droga ,ale morzna ja samemu ladowac . co do racy kiedy jade w lasy brytyjskiej kolumbi zabieram race z wkladka na 12 gu (fabryczna) amunicja hukowa. na odstraszanie niedzwiedzi i kugara . PS: co kraj to obyczaj . pozdrawiam wszystkich kolekcionerow Rakietnic w polsce nielegalnie, nie podawajcie sie pozdrawiam
rakietnica Napisano 7 Luty 2007 Napisano 7 Luty 2007 Koledzy czytam i wam wspulczuje ,polskiego absurdu ,(starego prawa komunistycznego) Korkowiec jest bronia? Muj kolega 30 lat temu stracil oko przez Korkowiec ale to tylko wypadek ,nastepny przyklad to na poligonie(Okonek) w roku 1985 podczas nocnych strzelan oswietlalismy poligon, muj kolega podczas naciagania kurka ,to byla zima palce zmarzniete, kurek sie sliznol i nastepny kolega dostal gwiazda w panterke( plecy ) gwiazda spadla na snieg, kolega mial tylko malego sinca . .Mieszkam w kanadzie i jestem kolekcionerem rakietnic .tu posiadanie racy jest legalne bez zezwolen ,race sie kfalifiku jako pistolet sygnal poniewarz gwiazda miotana nie przekracza 500(FPS) czyli 152.4M na sekunde , od kal: 26,5mm do 12 gu . (wojskowe ,cywilne to samo)ostatnio zakupilem 4 polskie race data prod 1952 nr 310 (11) piekne nowe ,a tydzien temu nastepny zakup race z lat 1960 niemieckie RFN,uzywane ,co do amun w kanadzie to jest problem jest bardzo droga ,ale morzna ja samemu ladowac . co do racy kiedy jade w lasy brytyjskiej kolumbi zabieram race z wkladka na 12 gu (fabryczna) amunicja hukowa. na odstraszanie niedzwiedzi i kugara . PS: co kraj to obyczaj . pozdrawiam wszystkich kolekcionerow Rakietnic w polsce nielegalnie, nie podawajcie sie pozdrawiam
Boruta Napisano 7 Luty 2007 Napisano 7 Luty 2007 U nas całe prawo jest takie, pisane na kolanie.Pozdrawiam
Shark14_a1 Napisano 7 Luty 2007 Napisano 7 Luty 2007 Balgam o foty wswzystkixh rakietnic .. Sa mi bardzo potrzebne
rakietnica Napisano 7 Luty 2007 Napisano 7 Luty 2007 shark wpisz Google szukaj (FLARE GUN ) , tam znajdziesz foto
huk 100 Napisano 7 Luty 2007 Napisano 7 Luty 2007 mauser29 -Nie wyobrażam sobie strzału z rakietnicy przerobionej –na nabój od dwururki -pozdro
rakietnica Napisano 7 Luty 2007 Napisano 7 Luty 2007 Rakietnica jest tylko przeznaczona do sygnalizacji TYLKO.... nie dla barana ktoren chce byc rambo , nie kombinujcie z raca bo popsujecie sobie stosunki z prawem polskim , prawa sie zmieniaja morz pewnego dnia raca bedzie legalna i nie bedzie traktowana jako bron. wescie sobie to do glawy koledzy.
walter56 Napisano 22 Luty 2007 Napisano 22 Luty 2007 Tak naprawdę to ludzie którzy tworzyli ustawę o broni palnej napewno powinni udać się do psychiatry.Fakt na zwykłą broń gazową trzeba mieć pozwolenie..natomiast na broń czarnoprochową nie trzeba mieć pozwolenia..z broni gazej nikt nikogo nie zabije..natomiast z czarnoprochowca jak najbardziej.Czy ktoś kiedyś słyszał by robiono napady z rakietnicami?Jak można niszyczyć broń która ma swoje lata i swoją historię..To tylko nasi bezmuzgowcy wymyślili taką ustawę bo boją się własnych cieni.Pozdrawiam wszystkichWalter
rakietnica Napisano 22 Luty 2007 Napisano 22 Luty 2007 Walter56 trafiles w 10 ,ps: ladna sztuka zycze nastepnych modeli .
rakietnica Napisano 23 Luty 2007 Napisano 23 Luty 2007 polska komedia z Radomia fabryka broni,Race tylko za $29,95 us ,szukaj w keepshooting.com, ale kpiny a oni karaja ludzi wiezieniem, pppolska zawsze byla ?.
rakietnica Napisano 23 Luty 2007 Napisano 23 Luty 2007 Zagadka .Jestem ciekawy kto byl pierwszy? .pistolet sygnalowy typu H@K czyli Heckler i Koch wz -1974 kal -26.5 mm wykonany z stali i plastik, A teraz polska wspaniala mysl tech inz b szpaderski i inz k styczynski wykonali w 98% taka sama rakietnice metal+ plastik wz 1978 cal 26,5 mm. Wtym modelu powstaly tylko male zmiany z porow- modelu niemieckiego, no i powstal dylemat kto byl szpiegiem i beszczelnym kopiarzem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.