von Neumarkt Napisano 28 Grudzień 2006 Autor Napisano 28 Grudzień 2006 Czy może być to fragment bulli,a jeżeli tak, to czyja?.Materiał-Ołów,średnica zmierzona:36.5mm,gr.4mm,wzdłuż prostej krawędzi rowek.
von Neumarkt Napisano 28 Grudzień 2006 Autor Napisano 28 Grudzień 2006 Czy może być to fragment bulli,a jeżeli tak, to czyja?.Materiał-Ołów,średnica zmierzona:36.5mm,gr.4mm,wzdłuż prostej krawędzi rowek.
von Neumarkt Napisano 28 Grudzień 2006 Autor Napisano 28 Grudzień 2006 I druga strona,za wszelką pomoc z góry dziękuję v.N .
pompon Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 sorrki Panowie, ale dwie ostatnie litery to odwrócone majuskulne N i S. Wykonane majuskułą gotycką. To poniżej, to fragment szeryfa litery V bądź I oraz litera ISądzę, że to fragment bulli Klemensa VI, połowa XIV w. Legenda rewersu rozłożona w trzech wierszach brzmiała: CLE//MENS//PP VI.Co ciekawe wystęuje na niej owo ciekawe odwrócone N.POzdro
grba Napisano 28 Grudzień 2006 Napisano 28 Grudzień 2006 Na fotografii Bulla papieża Grzegorza IXhttp://dziedzictwo.polska.pl/katalog/skarb,Bulla_Grzegorza_IX_w_sprawie_wsi_Gora_i_Suchodol_z_dnia_17_III_1228_roku,gid,164666,cid,1217.htm
dudzin Napisano 28 Grudzień 2006 Napisano 28 Grudzień 2006 Zgadza się na mój rozum jest to typowa bulla papieska. Z jednej strony miały one zawsze wizerunek Piotra i Pawła, a druga strona pozwalała na identyfikację konkretnego Papieża. Bliższych info proponuję poszukać na jakiś stronach watykańskich.Pozdro Dudzin
dudzin Napisano 28 Grudzień 2006 Napisano 28 Grudzień 2006 Po zachowanych literach sugrowałbym, któregoś tam papieża Paschaliis czy coś takiego.
von Neumarkt Napisano 19 Grudzień 2011 Autor Napisano 19 Grudzień 2011 Witam,niemal dokładnie 5 lat później historia dopisała kolejny rozdział,natrafiono bowiem na drugą część bulli.
von Neumarkt Napisano 19 Grudzień 2011 Autor Napisano 19 Grudzień 2011 Znaleziona niedaleko miejsca gdzie poprzednia.
von Neumarkt Napisano 19 Grudzień 2011 Autor Napisano 19 Grudzień 2011 Clemens VI 1342-1352,panował w XIV wieku,w wieku prosperity Środy Śląskiej,w wieku ukrycia skarbu Średzkiego,ale to już inna historia,pozdrawiam v.N .
SirPolo Napisano 31 Grudzień 2006 Napisano 31 Grudzień 2006 w porządku, czekamy;) wszystkiego naj, w roku 2007pozdrawaim SirPolo
dudzin Napisano 29 Grudzień 2006 Napisano 29 Grudzień 2006 Forma pieczęci, zwanej Pieczęcią Rybaka, została ustalona przez Paschalisa II (pocz. XII w.), zresztą vide bulla Grzegorza IX (XIII w) w tym wątku.W pierwszym rządku imienia papieża był kropka a następnie z reguły 3 litery, w drugim 5-6 liter i kropka, w trzecim Pkropka - PP z koroną - kropka - umer" papieża - kropka. Ja odczytuję tutaj: ***C / *****IIS / ***I /Nie znam się dokłądnie na tym, ale pierwszym skojarzeniem był Paschaliis II - chyba jednak błędnym. 1. zakładam, że C jest trzecią literą z imienia2. mamy połowę bulli i trzy litery IIS (pierwsze I może być częścią innej litery) tak więc przed tym maksymalnie jeszcze 3 litery.3. numer moim zdnaiem widać na pewno I, ale możliwości jest sporo.Moim zdaniem trzeba szukać po łacinie imienia **C***(I)ISPozdro
von Neumarkt Napisano 29 Grudzień 2006 Autor Napisano 29 Grudzień 2006 Z tego co wiem bulla została znaleziona w szczerym polu.
von Neumarkt Napisano 2 Styczeń 2007 Autor Napisano 2 Styczeń 2007 Witam!!Wstawiam zdjęcia raz jeszcze,myślę że teraz widać nieco lepiej.
von Neumarkt Napisano 2 Styczeń 2007 Autor Napisano 2 Styczeń 2007 I drugie,a ja szukam dalej,ale zdjęć bulli jak na lekarstwo.Czy trójkącik w dolnym rzędzie to apostrof,czy może zdjęcie jest do góry nogami",pozdrawiam v.N .
dudzin Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 Nowe fotki = nowe sugestie.Moim zdaniem litera wpierwszym rzędzie, to nie C, ale raczej E. W drugim rzędzie US, co odpowiadałoby właściwej formie gramatycznej imienia. W rzędzie trzecim apostrof i I.Bulla na pewno nie jest odwórcona do góry nogami.Imię Papieża: ..E....US któryś tam. Może być np. Grzegorz = GREGORIUSA tak na marginesie proponuję wysłać e-maila z fotki do archiwum lub muzeum watykańskiego. Może odpowiedzą i coś pomogą:http://www.vatican.va/phome_en.htmZ niecierpliwością oczekuję wyników. Pozdro w nowym roku Dudzin.
SirPolo Napisano 28 Grudzień 2006 Napisano 28 Grudzień 2006 przepraszam, ale skąd ta bulla? znaleziona, wykopana, muzealna? btw, pontyfikat papieża Paschalisa I był, jak mi się wydaje w latach 817-24 (chrzest Polski w 966)... pozdrawiam
SirPolo Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 a jeśli chodzi o Grzegorza (XIII)- tego, który zasłynął rzezią hugenotów (franc. protestantów) w Paryżu. te daty są bardziej prawdopodobne: XVIw. (1572-85). natomiast mocniej związanym z Polską był jego następca: Sykstus V (1585-1590)(czy symbole z bulli odpowiadają temu imieniu?) który bezpośrednio wspierał Stefana Batorego w wojnach na Węgrzech (z Turkami). pozdrawiam
von Neumarkt Napisano 30 Grudzień 2006 Autor Napisano 30 Grudzień 2006 Poproszę właściciela,aby dostarczył mi ją w celu dokładniejszego obejrzenia,ale będzie to dopiero po pierwszym stycznia,a dzisiaj życzę forumowiczom wszystkiego najlepszego w nowym,2007roku.
pompon Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 tu link do porządnej pracki o bullachF.-J. de Lasalla, Tipologia dei sigilli dei papali, Roma 2003 [http://www.unigre.it/pubblicazioni/lasala/sigilli_papali.pdf]pozdro;p
pompon Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 z tego linku będzie łatwiej: http://www.unigre.it/pug/pubblicazioni/Pubblicazioni.htmPublikacja jest w PDF;p
dudzin Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 Poniżej link do ciekawej stronki, gdzie mozna znaleźć parę widoków bulli papieskich.http://dziedzictwo.polska.pl/katalog/index,Dokumenty_papieskie_na_przestrzeni_wiekow,cid,540.htmPrzyszło mi do głowy, ze w ostatniej linijce, to nie musi byc apostrof, a byc może górny ogonek od rzymskiej V, wtedy nr ppaieża mógłby być np. VI, XVI, XXVI.Jeżeli Grzegorz, to może VI (XI w). W podanym linku mozna zobaczyć np., że bulle XVI w. mają trochę inny układ strony z Piotrem i Pawłem, dlatego obstawiałbym okres do wieku XV.
von Neumarkt Napisano 5 Styczeń 2007 Autor Napisano 5 Styczeń 2007 Rzeczywiście masz rację,to jest Klemens VI,dla mnie najbardziej podobna,ale nie wyrażna jest tu www.netmarshall.co.uk/bulla.jpg ,ale czy to ta sama?,twoja informacja to strzał w dziesiątkę,dziękuję za pomoc.
SirPolo Napisano 29 Grudzień 2006 Napisano 29 Grudzień 2006 w szczerym polu... (polskim?) tak więc datowanie bulli prawie na pewno można zacząć dopiero od 966r. w górę (chyba, ze jakiś emisariusz, czy wysłannik papieski ją zgubił w Polsce znacznie wcześniej, na co jest cyba 0,001%szansy :D) w sumie Paschalis II rozpoczął pontyfikat w 1099 roku a zakończył go w 1118. tak więc drugie stulecie istnienia państwa polskiego" (piastów). co prawda mamy faktycznie tylko połowę, więc są to tylko domysły. jakich mieliśmy jeszcze papieży pasujących do tego fragmentu? (da cie tam coś odczyścić, albo zrobić szkic ołówkiem?)
Pytanie
von Neumarkt
Czy może być to fragment bulli,a jeżeli tak, to czyja?.Materiał-Ołów,średnica zmierzona:36.5mm,gr.4mm,wzdłuż prostej krawędzi rowek.
29 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.