Skocz do zawartości

Witmann w 1939 roku

jazlowiak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!!!

Z tego co wiem Wittman rozpoczął swe walki na froncie wschodnim w batalionie dział samobieznych StuG IIIb. Dopiero potem przesiadl sie na czolgi. W jego historii nie pamietam aby wogole walczyl w 39 roku.
Nie jestem jakims wielkim fanem tego czlowieka wiec moge sie mylic.

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Wittmann walczył we wrześniu '39 w Polsce w ramach LSSAH jako dowódca SdKfz 232.

pozdr,M

PS> Jazłowiak - wspomniałeś 7. pułk strzelców konnych. Dysponujesz może jakąś listą oficerów powiązaną z przydziałami do konkretnych elementów tej jednostki w '39? Brat dziadka tam walczył jako ppor., ale nie dane było mu przeżyć (Starobielsk).
Napisano
Z góry dziękuję :-) (Choć czy to pewne, że był w Centrum? Nie wiem też, czy nie był z rezerwy - bo studia miał raczej cywilne").

A nazywał się: Tadeusz Hoffmann (z Szamotuł).

pozdrawiam,
Michał
Napisano
beavisto ma rację - Wittmann był wtedy dowódcą Sd Kfz 222 z oddziału samochodów pancernych LSSAH. Z tego co pamiętam co kiedyś czytałem na ten temat jego udział w walkach był dość krótki, bo został w Polsce ranny. Niestety tutaj autorytatywną odpowiedź może udzielić ktoś kto posiada biografię Wittmanna.
Marek
Napisano
Szczerze Panu dziękuję, Jazłowiak! :-)
Teraz wiem czemu trafił am, do nich"...

Może odwdzięczę się tym - żurawiejkami:
http://www.zurawiejki.horsesport.pl/zuraw/zuraw.html

Hej, dziewczęta, w górę kiecki!
Jedzie ułan jazłowiecki."

Baczność baby, w górę kiecki!
Oto ułan jazłowiecki."

Hej, dziewczęta, chyżo z krzaków!
Jedzie szwadron Jazłowiaków."

PS>
Sorry darling, na dół kiecki,
już nie może jazłowiecki..."

;-))) Ot, ułańska fantazja!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie