Skocz do zawartości

Dziś w UWADZE!!!

RG42

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jakieś 15 minut temu dostałem od mamy wiadomość, że dziś na TVN o godzinie 19:30 w programie UWAGA! Ma być jakiś wątek dotyczący poszukiwań. Dokładnie nie wiem o co chodzi, reportaż ma być chyba związany z militariami.

Pozdrawiam kolegów po fachu,
RG42
Napisano
O kurde, ale mi głupio!!!
Wszystkich zainteresowanych przepraszam za fałysze informacje.
Wniosek: nigdy nie podawać niesprawdzonych informacji.
Przepraszam za zamieszanie.

RG42

P.S. Szanowny Bocianie, jeśli możesz, to usuń ten wątek ( Kończ Waść - wstydu oszczędź" ) :D
Napisano
Ano nie do konca bijesz sie w piersi a mama cos slyszala ale nie dokladnie.Bedzie ten program(bynajmniej tak mi sie wydaje) jutro w telewizji chyba na 2 ale nie wiem dokladnie i bedzie dotyczyl tzw. przez redaktorow nieformalnej grupy poszukiwawczej z Poznania
Napisano
el0

hehe, same pomyłki ;)
Na TVP1 o godz. 22:costam 14.10.2003 jest Prawdziwy koniec wielkiej wojny", ale to jusz chyba każdy zna ;)

ps. Na Discovery codziennie leci progs Pola bitew" niestety nie mam discovery, czy ten program jest ciekawy?

PZDRW
Napisano
Pola Bitew" na Discovery nie są złe. Tylko Discovery (albo nasi rodzimi tłumacze) są zupełnymy laikami w dziedzinie wojskowości np. karabin maszynowy kalibru 75 mm lub cos w tym rodzaju. Właściwie ja Pola Bitew" oglądam tylko dla archiwalnych filmów ,ale i w tym są pomyłki ,chyba w odcinku o wojnie w zachodniej Europie w 1940 r. był fragment filmu z Tygrysem" i takie tam potkniecia. Ogólnie fajny program.

pzdr

bjar_1
Napisano
Jednym słowem tragedia.
Cholera mnie bierze jak widzę takie rzeczy.
Jestem śmiertelnie zbulwersowany.

Jest na tym forum któryś z tych Poznaniaków???

RG42
Napisano
Witam!
To na Polsacie to faktycznie kaszana, więc nic dziwnego że ich spisali :) (choc czy to nie był eality szoł" z tą strażą?)
Co zaś się tyczy Diskovery i serii Pola bitew" czy Narzędzia wojny" i tym podobnych serii to filmy dokumentalne mają kapitalne. Na czysto techniczne sprawy nie mogę sie wypowiadac gdzyz nie wyłapuję podobnych perełek jak ten o kalibrze 75mm, jednak po przyjrzeniu się przekazowi jaki niesie ta stacja w tych filmowych dokumentach uderza brak obiektywizmu oraz gloryfikacji wszystkiego co niemieckie (hitlerowskie). Sprzęt i wydarzenia po stronie sprzymierzonych sa dość marginesowe i z regóły to kolalicja antyhitlerowska coś spieprzyła a pomagło im tylko topografia terenu i aura.
Pozdrawiam
Marek
Napisano
Zgadzam się z przedmówcami - to na Polsacie to straszna kaszana ,a to ze strażą miejską wyglądało na kaszanę i pewnie nią było. W ogóle same bzdury... takie programy jak ten tylko pomagają w zaszufladkowaniu nas jako przestepców i złodzei/paserów ewentualnie dostawców uzbrojenia dla mafii.
....w koncu jest nas w kraju 15 tysiecy i walczymy między soba o miejsca do eksploracji"... :))))))

pzdr

bjar_1
Napisano
Szkoda mówić ,to mieli być poszukiwacze" ?
eeee..... raczej zbieracze złomu ,handlarze,
prawdziwy odkrywca wygląda i prezentuje sie trochę
inaczej , myślałem że pokażą coś ciekawego....

Pozdrawiam
Napisano
Wyglądało to dziwnie. Wszyscy mieli kaski na głowach z numerkami. Mówili, że są poznańskimi licealistami. Zbierali kawałki lotek moździeżowych. Pod koniec wyszli prosto na straż miejską, która ich spisała i zabrała fanty. Każdy z nich miał nocnik, coby w gacie nie narobić, ale bardziej kulturalnie ;-)). Wielki Szef opowiadał, co to on nie znalazł i za ile niemcy to kupili. Pełna kompromitacja, lub taki żart telewizyjny w stylu eality show" ;-))). W życiu nie widziałem takich idiotów.
No i był jakiś pan konserwator, co ich nazwał złodziejami, bo nie mają koncesji na szukanie no i on na tym traci ;-)).
Pozdrawiam
Napisano
Moze sie zbierzemy i nawiazemy kontakt z jakims redaktorem, ktory umozliwil by nam powiedzenie o co wlasciwie chodzi w naszym hobby. Dla mnie osobiscie to przyjemnosc znales kapsel czy kawalek łuski z czasow wojny i wczesniejszych. Moment wykopywania jest najleszpy. Widzisz juz poczesci przedmiot i podniecas sie moze to jakis helm, a po wykopaniu to jakas stara lopata:) Mialem tak z kumple, ale mimo ze nic nieznalezlismy do tej pory wspominamy ten moment. Byla to jedna z milszych w moim zyciu...
Napisano
Witam.

Onufry, Twój pomysł jest bardzo ciekawy i myślę, że pożyteczny, ale...
Ale jak zawsze jest jakieś ale".
Z autopsji wiem, że prezentowanie Naszej działalności za pośrednictwem dziennikarzy, którzy zazwyczaj są strasznymi laikami, jest dla Nas raczej przykre i krzywdzące.
Jest tak dlatego, że mimo iż, załóżmy, bierzemy udział w nagraniu jakiegoś reportażu, to i tak w efekcie końcowym na ekranie telewizora czy też na łamach jakiegoś regionalnego czasopisma, widzimy coś zupełnie innego. Najczęściej jest to działanie dziennikarzy, które ma na celu takie przedstawienie naszych wypowiedzi, aby były one jak najbardziej sensacyjne ( czytaj: chwytliwe, bo teraz tylko złe i kontrowersyjne tematy są chętnie konsumowane przez widzów bądź czytelników ).
Gdyby przedstawić aspekt poszukiwań z detektorem w takiej postaci,w jakiej on w rzeczywistości występuje, tzn. piękno, fascynacja, nauka itd. itp. ( jednym słowem same pozytywne cechy ), to nie byłoby to tak chwytliwe jak negatywne naświetlenie aspektu poszukiwań.
No bo kogo obchodzi, że dzięki tej pasji uczymy się, rozwijamy, dowiadujemy czegoś o naszych przodkach, poznajemy bardzo interesujących ludzi, odkrywamy rzeczy czasem od wieków nieodkryte. Kogo obchodzi, że dla niektórych ( dla mnie napewno ) jest to sens życia???
To brutalne co napiszę, ale tak niestety jest: dla producentów programów telewizyjnych jest to po prostu słaby, niechodliwy towar. Co innego poszukiwacze niewypałów, złodzieje ikon, czy handlarze, którzy cały dobytek kulturowy wywożą do Niemiec... Coś takiego to bardzo chętnie, bo to z pewnością przyciągnie ludzi do telewizorów ( nie mówiąc już o tym, jaki to będzie miało skutek dla Nas - wtedy, Drogi Poszukiwaczu, lepiej nie pokazuj się na oczy społeczeństwu!!! ).
Mimo tego wszystkiego co napisałem powyżej, uważam że jest jedna taka stacja, z którą możnaby zrobić coś sensownego. Mianowicie mam na myśli TVP3 ( dawny WOT ). Uważam że jest to jedna z najciekawszych stacji w telewizji polskiej. Wydaje mi się że to jedyna stacja, która nie poddaje się całej tej komercjalizacji ( no, może trochę, ale na pewno nie w takim stopniu, jak inne ( chociaż wiadomo, z czegoś musi się utrzymywać, ale od tego ma na szczęście bloki reklamowe ).

Co o tym sądzicie???
Proszę się ustosunkować ( zainteresowani ) :)

Jak zawsze, pozdrawiam kolegów po fachu,

RG42
Napisano
Witam!
Zgadzam sie z przedmówcą co do TV3 Wrocław. Jako jedyni emitowali serial o poszukiwaniach i poszukiwaczach, chodzi mi o Klub poszukiwaczy skarbów", który obiektywnie podchodził do całej sprawy. Szkoda że go zdjeto z wizji. Zastanawiajace jest tylko tempo w jakim to się stało, bowiem była zapowiedź kolejnego odcinka za tydzień i ... poleciało coś innego. Może sposób opowiadania i przedstawiania tago zagadnienia nie pasował do szeroko pojetej jakby to powiedzieć - polityki eksploracyjnej"...
Pozdrawiam
Marek
Rawicz
Napisano
Ja osobiscie jestem zdania im ciszej tym lepiej.
Po co sława i artykuły, jeszcze wszyscy zaczną uwazać swoje pola, lasy i dołki za kopalnie sakrbów i wtedy dopier zaczną do nas strzelać. :)
A tak jest jak jest i jest dobrze.Relax.

pozdrawiam
janek

Napisano
Tylko, że tamten program, to też bardzo oględnie traktował o kopaniu z wykrywaczem. W jednym było tak, że się rozbiegli po starej wsi, coś tam niby wykopali, ale jakieś dwa kawały złomu i tyle (żadnych monet, łyżek, odznak - dziwne). I nic więcej. A można by pokazać np. jednego gościa, co łazi i dołki kopie i ciekawe lub mniej ciekawe rzeczy wyciąga. No ale może wychodzili z założenia, że lepiej pokazać mniej niż za dużo.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie