Skocz do zawartości

Żółknięcie papieru.

AK77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy stary papier ( mapa ) przesłonięty szybą przy działaniu bezpośrednim promieni słoneczych będzie żółkł ? Jak zabezpieczyć aby ten proces nie postępował ?

Pzdr
Napisano
Wiem, ze gazetowy papier, to papier tzw. kwaśny, no i on niestety sie bez specjalnej konserwacji nie uchowa. Kwas to jest kwas i w próżni też bedzie działał. Zresztą nie wiem, po co próżnia, no i jak ją uzyskać.
Pozdrawiam
Napisano
jak uzyskać?? zrobić szczelna ramkę i wyssać powietrze. A co to da?? bez tlenu który jest w powietrzu te kwasy z papieru nie będą działać.
Pozdrawiam
Napisano
Zółknięcie papieru można opóźnić, ale nie da się praktycznie całkowicie wyeliminować. Szyba odcina szczególnie szkodliwe promienie UV inicjujące procesy żólkniecia, ale to tylko jeden z czynników. Azot owszem ogranicza mozliwość degradacji utleniajacej tlenem z otoczenia (ale technicznie dość kłopotliwe jak sie domyslacie). Zaklejanie papieru w środowisku kwaśnym, z czasem powoduje rozpad hydrolityczny celulozy, a w konsekwencji spadek wytrzymałosci (papier może sie rozpadac w rękach) - nie potrzeba do tego procesu nawet tlenu z powietrza, wystarczy woda czyli wilgoć w papierze. Obecność powietrza (na północnej półkuli zawiera duzo SO2 - źródło kwasu siarkowego),kwaśny papier i ekspozycja na światło - wszystkie te zjawiska moga równocześnie degradowac papier.
rada: nie wystawiac papierów zabytkowych zbyt często na ekspozycje światła, a szczególnie emitujacego UV, w przypadku papierów kwasnych - zalkalizowac papier do pH około 7,5 do 8 ( z pamieci więc moge trochę pomylić optymalnyb zakres) - stworzy sie rezerwa alkaliczna, która ograniczy mozliwość degradacji papieru wskutek hydrolizy. Sa rózne technologie od b. drogich do tańszych, od stosowania do tzw. masowego odkwaszania papieru (na UJ to maja), ale mozna próbowac bawic sie samemu specjalnymi bibułkami nasyconymi alkaliami.
pzdr
Napisano
witam moja rada jest taka trzeba zrobić kserokopie orginalnych dokumentów i eksponować je z dopiskiem za zgodnością orginału a orginał zapakuj w blok techniczny i schowaj do szafy w ciemne miejsce tak przeczeka czas aż ktoś wymyśli tańsze środki do konserwacji papieru polecam ten sposób pozdrawiam .
Napisano
Tradycyjne ksero strasznie naświetla i zwłaszcza w wypadku starodruków jest nie wskazane. Fotokopie w ostateczności skaner.
Wojtek

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 14:33 26-12-2006
Napisano
Nie wie, jaka ta mapka jest duża, ale ładnie wyglądaja stare mapki oprawione w ramkce z szybą,koniecznie z passpartout, mogą być eksponowane na scianie, kategorycznie bez mozliwości bezpośredniego oświetlenia światłem słonecznym, można ramka zaopatrzyc w zasłonkę na sznureczku jako ochrone przed swiatłem.
pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie