Skocz do zawartości

Tesoro Tejon Czarni i srebrny

HARRY

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Nie wiesz?! Czarny jest fajniejszy:))
A na serio - Główna różnica w tzw. wersji pro" to dodanie punktu stałego(fabrycznego) do strojenia gruntu. Jest to ułatwienie dla tych, którzy nie radzą sobie ze strojeniem manualnym. Druga sprawa to rozciągnięcie nieco pasma dyskryminacji pomiędzy żelazem a folią, co ma zapobiec wycinaniu części cieniutkich sreberek.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Witam!

Absolutnie nie zgadzam się z twierdzeniem, że czarny Tejon ma mniejszy zasięg! Miałem oba naraz i nie ma tkiej możliwości - wyobrażacie sobie jaki raban podnieśliby zawodowcy w Anglii gdyby to była prawda? To bzdura, nikt by się na to nie zgodził.
Harry: Tu masz świetne filmiki, gdybyś potrzebował:
http://www.tesoro.com/Multimedia-Center.html

Pozdrawiam

VW
Napisano
HARRY nie otrzymałem od Ciebie na priv żadnego konkretnego zapytania odnośnie dostrajania do gruntu, mimo, że wysłałem mail w odpowiedzi na post.
Czarny Tejon produkowany na rynek brytyjski, ma mniejszy zasięg na pojedyńczą monetę ok. 3 - 7 cm od Tejona popielatego, w zależności od wielkości i metalu, z której jest wykonana. Potwierdzenie moich pomiarów można też znaleźć na stronie Staffordshire Metal Detectors Limited z Wielkiej Brytanii, gdzie jest test zrobiony przez zawodowców i to nie jest bzdura. Sam czarny Tejon jest bardzo dobrym wykrywaczem, niemniej moim zdecydowanym faworytem jest popielaty i nie zamierzam na ten temat dalej dyskutować.
Napisano
Witam!

O tych testach już pisano i zostały dawno zdyskredytowane.
Czy przypadkiem nie twierdzi się tu, że czarny Tejon ma mniejszy zasięg jedynie dlatego, że czarne nie są sprowadzane przez polskiego dystrybutora, czyli Raneda? Obojętnie o jakim Tejonie mówimy, to świetne maszyny, ale twierdzenie o zmniejszonym zasięgu jest nieprawdziwe i wprowadza ludzi w błąd.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Kłamstwem i wprowadzaniem ludzi w błąd się brzydzę. Można się zastanawiać dlaczego rzuca się takie oskarżenia. Linijka nie kłamie!!!
Czarny Tejon to private label". Robi się to po to aby zmienić wygląd, dostosować do warunków danego kraju i zazwyczaj dokonuje się kosmetycznych zmian (pokrętła, przełączniki). To oczywiście kosztuje, ale wprowadza większe zainteresowanie i być może po jakimś czasie inwestycja się zwróci. W przypadku Tejona brytyjskiego niestety rozszerzenie zakresu dyskryminacji dla słabo przewodzących pociągnęło ogólną utratę zasięgu. Nie wiem jak to jest w przypadku Tejonów francuskich (też czarnych)
bo nie miałem ich w ręku, ani w przypadku niemieckiej wersji Vaquero - Germania 2, ale Tejona brytyjskiego używałem przez 2 miesiące, równolegle z popielatym i wiem dokładnie co mówię o zasięgu.
Ja także nie zgadzam się z wieloma wynikami podanymi w teście Staffsmetaldetectors, zwłaszcza z zasięgami Explorerów, Sovereignów, Quattro, ale w ogólnym zarysie są
OK. Zasięg jest bardzo ważny, ale przy obecnej technologii są pewne granice i ważniejsza jest skuteczność wykrywacza, czego ani popielatemu ani czarnemu Tejonowi nie brakuje.
Napisano
Witam!

Muszę przyznać, że zaintrygowały mnie nieco powyższe wypowiedzi, jak i rzeczone testy i postanowiłem zasięgnąć języka, jak mawiają Anglicy - bezpośrednio z końskiego pyska, czyli zadzwoniłem do fabryki Tesoro;) Żeby nie było żadnych wątpliwości, rozmawiałem z szefem działu technicznego, który autorytatywnie stwierdził, że nie ma różnic w zasięgu między czarnym a szarym Tejonem, ani nie ma też różnic w jakości ich wykonania. Potwierdził jedynie, że różnice rzędu około pół cala mogą występować w testach powietrznych w każdej maszynie i Tejon nie jest tu wyjątkiem, niezależnie od wersji. Powiedział też, iż mogło to być również spowodowane wadliwą procedurą samych testów i w takim przypadku także czarny Tejon mógłby wykazywać większy zasięg, w zależności od egzemplarza i doświadczenia testującego.. Jedyne różnice to te o których wspomniałem już wyżej i czarna rurka zamiast szarej:)
Myślę, że to zamyka sprawę.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Różnice w jakości brytyjskiego, czarnego Tejona były następujące:
1. połączenie wysięgnika dolnego i górnego było bardziej dopasowane
2. wszystkie potencjometry chodziły twardziej, być może miały o-ringi założone w sklepie
Zasięg na pewno był o 3-5 cm mniejszy na monety.
Pomiary podane na stronie http://www.staffsmetaldetectors.co.uk/depth_test.htm to potwierdzają i nie sądzę abyśmy oboje ja i Kevin B., w końcu doświadczeni użytkownicy się mylili.
Teraz możemy sprawę zamknąć.
Napisano
Witam!

Czegoś tu jednak nie rozumiem - jeśli głos zabiera ktoś kto Tejony projektuje i produkuje, to on też się myli??!!
Kto tu jest bardziej doświadczony?
Podane testy były już nieraz dyskredytowane a jeszcze niedawno czytałem Twoją wypowiedź Raned, dotyczącą szarych Tejonów, w której stwierdzałeś, że owszem były luzy na pokrętłach a początku", ale teraz o-ringi w potencjometrach montuje się już fabrycznie.. Tymczasem z Twojej powyższej wypowiedzi wynika, że dotyczyło to tylko czarnych Tejonów (tyle że o-ringi zakładają w sklepie"?!) a szare w dalszym ciągu trzeba naprawiać przy pomocy gumki recepturki:))
W swoim poście wyżej, zacytowałem wypowiedź szefa działu technicznego Tesoro. Wybacz, ale jak dla mnie to większy autorytet w kwestii Tesoro, tym bardziej, że potwierdzają one moje własne obserwacje oraz Garego UK, autora książeczki o Tejonie, któremu doświadczenia z pewnością nie brak ;)

Pozdrawiam

VW
Napisano
Na szczęście istnieje takie pojęcie jak echniczne warunki odbioru sprzętu". Jest ono jednoznaczne i precyzyjne. Jeśli z jakiegokolwiek powodu nastąpiła utrata kalibracji, jestem w stanie doprowadzić każdy sprzęt Tesoro do takiego stanu w jakim opuścił fabrykę. Po zakończeniu okresu gwarancyjnego możliwe są także dodatkowe modyfikacje w tym również zmiana liniowości dyskryminacji, co w konkluzji oznacza, że jestem w stanie pogodzić wszystkich zwaśnionych, którym, jak i wszystkim innym życzę Wesołych Świąt.
Mrand
Napisano
Mrand,
Czy masz na myśli że możliwa będzie np. regulacja dyskryminacji w Ciboli, tak by rozszerzyć pasmo okołożelazne"? Bo w praktyce nie potrzebuję dyskr. powyżej 50% dostępnego zakresu. Natomiast walka idzie zwykle o niewielkie regulacje wokół Iron". Hmmm, ciekawe by to było, o ile nie wpłynie na inne parametry.
Napisano
Zakres regulacji dyskryminacji zawsze pozostaje ten sam, natomiast rzecz jest w tym aby uzyskać odpowiednią nieliniowość w pożądanych odcinkach tego zakresu. Inaczej mówiąc, tu rozrzedzić, tam zagęścić :) Jestem w stanie niemal dowolnie kształtować tę charakterystykę w przeważającej części detektorów Tesoro (niebawem w innych także). Wszelkie przeróbki i ewentualne modyfikacje mogą być wykonane wyłącznie po zakończeniu okresu gwarancyjnego. Nie powodują one zmiany żadnych cech użytkowych poza pożądanymi. Pozdrawiam
Mrand

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie