Skocz do zawartości

Polskie Lotnicwto na zachodzie

Zbychub

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przeczytajcie i napiszcie co tym sadzicie....
http://newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=7882 jesli chodzi o mnie to slow mi brak...
Pozdrawiam
Napisano
A co nowego w tym artykule? Nic.
I czy zawsze musi ktoś rotrwaniać się nad tym jacy to Polacy bohaterscy i biedni, poszkodowani???

Niewykluczone, że to ich udział w bitwie o Anglię zadecydował o wygranej i zmusił Hitlera do rezygnacji z planów inwazji. "

Bzdura, kolejna 'legenda' - Te 70-80 zestrzelonych maszyn o niczym w skali strategicznej nie zaważyło.

Polacy bili się świetnie i wykazali się rewelacyjnym zmysłem myśliwskim. Ale nie wygrali bitwy dzięki temu!

A jeżeli ktoś się dziwi, że wielcy władcy olewają Polskę w rozważaniach USA - ZSRR, to jest naiwny IMHO... Czemu więc 'brak słów', co w tym dziwnego????? Tak samo Polska g**** znaczyła dla innych kiedyś i tak samo znaczy teraz (vide konflikt iracki). Mnie nic nie dziwi, ja po prostu nie obiecuję sobie zbyt wiele.

pozdr,M
Napisano
beaviso, nie całkiem zgodzę się z Tobą. Jednak wiele Polacy pomogli Aliantom, może te kilkadziesiąt samolotów wiele nie znaczyło, jednak juz Enigma pomogła. Zapewne udąło by się ją złamać Brytyjczykom ale dopiero po jakimś czasie, z resztą wykrywacz min tez był polskim wynalazkiem.
Co do tego że nikt się z nami nie liczył to fakt, ale tez i efekt działania naszych polityków. Do walki jesteśmy dobrzy, tylko efektów brak. Co tu dużo mówić przegraliśmy wojnę, pomimo milionów ofiar,no i do teraz nie możemy się z tego podnieść. Czasami się zastanawiam, czy nie lepiej było mieć postawę jak np. Czesi. Polacy przelewali krew, a na niewiele to się nie przydało. Zginęli najlepsi ludzie, czego efektem jest np aktualna miernota wszelakich elit". Innym wariantem mógłbyć wariant węgierski, wtedy to Polacy lataliby w osłanie niemieckich bombowców. Ale to takie gdybanie...
Napisano
Dokładnie Mietek: efekt działania polityków, którzy wszystkich potrafią wydymać (sorry za określenie)...

A co do Enigmy - właśnie ją uważam za największy udział Polaków w wojnie - zwłaszcza po przeczytaniu Blair'a Wojny Ubootów" - dzięki rozszyfrowaniu Enigmy ogromna większość konwojów po prostu omijała wilcze stada...
W poprzednim poście miałem na myśli BoB.
Napisano
mowiąc brak mi słów chodziło mi o potraktowanie naszych polskich zołnierzy którzy walczyli praktycznie na wszystkich frontach II wojny światowej
Pozdrawiam
Napisano
Masz rację Beaviso ten artykuł nie wnosi nic nowego ( w każdym razie nie wnosi nic nowego dla osób , które regularnie czytają opracowania dotyczące Bitwy o Anglię zwłaszcza te wydane w ostatnich latach.

Dla większości Polaków Bitwę o Anglię wygrał Dywizjon 303 i jest to wynik :

1. Jednej książki Arkadego Fiedlera
2. Polskiej propagandy powojennej.

Prawda jest jednak bardziej prozaiczna.

Co do ilości zestrzeleń dokonywanych przez pilotów w czasie Bitwy o Anglię to były one zawyżone średnio 2,5 raza przez Aliantów.Z kolei piloci niemieccy zawyżyli swoje zestrzelenia o około 3 - 3,5 raza.

Nie wiem skąd autorzy wzieli odsetek zestrzeleń w latach 1941 - 1943 , bo źródła wskazują na zawyżanie zestrzeleń przez Aliantów o około 4 - 6 razy przynajmniej w latach 1941 - 1942.
Rok 1943 to zupełnie inna historia bo główny ciężar walk spadł na USAF

Napisano
Jeśli by się dokładnie przyjrzeć bitwie o Anglię, to wychodzi na to że została wygrana dzięki jednemu pilotowi. I nie jest to żart. Niemiecki pilot omyłkowo zrzucił bomby na Londyn zamiast na inny cel strategiczny, dzięki czemu Churchil nakazał bombardowanie Berlina, po czym z kolei Hitler nalazał bombardowanie angielskich miast zamiast lotnisk, a było to czego dokładnie potrzebowali anglicy; oddechu dla własnego lotnictwa, bez czego mogli nie przetrwać. Jest to dość niezwykłe i nieprawdopodobne jak jeden człowiek mógł zmienić losy wojny.
Napisano
Ten artykół jest o tyle fajny, że jest to przy okazji wydania książki o 303 w stanach. Nam to nic nowego nie daje (ten artykół), ale fajnie, że w takich stanach poczytają o 303. W sobotę była prezentacja tej książki w Airventure Museum w Oshkosh w USA
http://www.airventuremuseum.org/
pzdr
michał ł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie