Gość Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 Witam!Namierzyłem chyba rozrywkowy fant, w/g wstepnej diagnozy granat moździerzowy, przynajmniej 120 mm /w dołku widać było brzechwy stabilizujące/. Ściągnąłem policję, oflagowali teren biało-niebieską taśmą firmową" i dali znać saperom. A ja nie wiem, jak temat sie rozwinął i przede wszystkim co to było? Mogłem przecież narobić fałszywego alarmu. Od zgłoszenia minęło parę dni. Doradźcie, czy zadzwonic do saperów i wprost zapytać? Udzielają w ogóle takich odpowiedzi? Mozolne śledztwo na wałną rękę w tej sprawie mi się nie usmiecha, a zżera mnie ciekawość, co chyba jest zrozumiałe! Co robic? Pzdr wszystkich, a szczególnie saperów" mimo woli!
piterb1 Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 czym tu sie podniecac granatow mozdzierzowych jest mnostwo- problemem jest na nie nietrafiac.pozdr
Gość Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 Jak tak dokładnie to opisałeś, to musi być granat moździerzowy. Saperzy z reguły nie udzielają informacji co i gdzie znależli.
feeder Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 I w tym momencie przydałaby się cyfrówka. Zrobiłbyś zdjęcie i by się zidentyfikowało. A tak: cierp duszo odkrywcyPozdrawiamFeeder
Gość Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 a pewnie, ze cierpię. I przeprowadze wizje lokalną. Zobaczę czy cos rozkopali, bo jak moździerz to pewnie by okolice tez przetrząsnęli. A wygglądało to tak: lotki /brzechwy stabilizujące/ nie za grube, przynajmniej 4 po jednej stronie dł. ok 5-8 cm, na końcu proste a z przodu lekko ukosne /co juz wyczułem palcem/. Zardzewialy. Kojarzy się wam jakoś?Dzieki za odpowiedzi. Darz dół!
bartekl23 Napisano 11 Październik 2003 Napisano 11 Październik 2003 Ja bym nie był taki pewny. Tylko w telewizji pokazują jak to polscy saperzy przeczesją teren w promieniu 2 km... :-) Tak naprawdę zabrali to cudeńko. Pochodzili z mackami i pojechali...bartekl23
miggi1 Napisano 11 Październik 2003 Napisano 11 Październik 2003 witam mieszkam w przemyślu (twierdza przemyśl I wojna) podczas prac ziemnych w firmie Nafta&Gaz przy budynku 5 metrów od niego robotnicy wykopali pociski artyleryjskie robole wezwali saperów ci przyjechali z rzeszowa i zabrali się do roboty. jak przyjechałem na miejsce to zastałem taką sytuację dwóch żołnierzy siedziało w dole i wyciągali pociski później żucali je trzeciemu który stał na brzegu wykopku. pomyślałem sobie Boże drogi jak tenmu na górze wypadnie z rąk to będzie wesoło. na szczęście nic się nie stało zapakowali to na stara a uzbierało się tego sporo. podszedłem do jakiegoś porucznika i pogadałem sobie znim. wyjaśniłem gościowi z jakich armatek są te pociski ( 150 mm i 80 mm austryjackie z tradytorów fortecznych). morał saperzy to ludzie bez wyobraźni (nie wszyscy bez obrazy) ale tamci jej nie mieli. jak poskanuję fotki z tej imprezy to rzucę je na forum.pozdrowienia dla wszystkich
miggi1 Napisano 13 Październik 2003 Napisano 13 Październik 2003 obiecane zdjątka marne bo marne (skany z wydruków laserowych)ale są. przyjżyjcie się dowódcy gość w prawym górnym rogu ęce w kieszeni" a w rowie chłopaki rzucają się pociskami
miggi1 Napisano 13 Październik 2003 Napisano 13 Październik 2003 to samo co poprzednio ale bez pocisku
miggi1 Napisano 13 Październik 2003 Napisano 13 Październik 2003 a to już wnętrze stara ze wszystkim co wyciągnęli. ile jeszcze tam leży tego nikt nie wie oni również. mieli wojskowy wykrywacz który z metra czołgu ni znajdzie i metalowy pręt do nakłuwania.
miggi1 Napisano 13 Październik 2003 Napisano 13 Październik 2003 nieprawdopodobne ale prawdziwe robi wrażenie. goście są w ogóle bez wyobraźni. patrzyłem na zapalniki niektóre z nich były ebonitowe (rzadko spotykane) jakby któryś pocisk padł byłaby tragediapozdrawiam miggi1
bjar_1 Napisano 13 Październik 2003 Napisano 13 Październik 2003 :) I tak ,że na Starze układali te zabaweczki w stosiki ,a nie rzucali jeb!" na pakę - mógłby byc niezły hardcore ;)pzdrbjar_1
wittman Napisano 13 Październik 2003 Napisano 13 Październik 2003 to wszystko potwierdza teze :SAPERZY NIE MUSZA BYC MADRZY , WYSTARCZY ZE BEDZIE ICH DUZO :(pozdrawiam
Cyrograf15 Napisano 13 Październik 2003 Napisano 13 Październik 2003 Motto bardzo ładne:)Proponuję małą modyfikację, słowo saperzy zastąpić słowem poszukiwacze albo kolekcjonerzy.Wojtek
MK Napisano 14 Październik 2003 Napisano 14 Październik 2003 A tak na marginesie to dobrze że choć przyjechali. U nas znalazł ktoś w rzece niemiecką talerzówkę (parę lat temu). Ładnie oznaczono, czekała, czekała... i po dwóch tygodniach, gdy się saperzy nareszcie zjawili - znaleźli... puste miejsce gdzie była kiedyś mina. Pozdr.
janek_toruń Napisano 14 Październik 2003 Napisano 14 Październik 2003 słusznie bo to fajny fant :)a chłopaki w wojsku nawet kasy na paliwo nie mają,postarajcie się spojrzeć z drugiej strony,i nie napiszę co sądzę tym rzucaniu ale też relax,pozdrjanek
majstergrzech Napisano 14 Październik 2003 Napisano 14 Październik 2003 Ci saperzy to w ogóle zabawny naród. Raz widziałem ich w akcji". Oczywiście dowódca drużyny prawidłowo zareagował czyli: Halt, halt. Nie wolno podchodzić bo wybuchnie :)). Nie wolno robić zdjęć bo teren gospodarstwa stał się terenem wojskowym na czas akcji (Paranoja)Jak zapytałem czy przyjadą wydobyć kilkadziesiąt moździerzówek ze stawu w mojej okolicy to stwierdzili, ze oni nie zajmują się poszukiwaniem po stawach tylko zabezpieczaniem i wywożeniem (Paranoja kwadrat). Ogólnie dowódca nie udzielal wyjaśnień i można było wyczuć że najbardziej to on lubi grzać d.. w kantynie , a nie zbierac jakieś żelastwo na zapiździewach.Pozdrawiam Grzech
janek_toruń Napisano 14 Październik 2003 Napisano 14 Październik 2003 Zdecydowanie stanowisko przedstawione wyżej uznaję za krótkowzroczne i dziecinne.Co by było jesliby saperzy mieli szukać niewypałów zabrakło by żołnierzy. System pracy mają interwncyjny.Z braku funduszy jeden czy dwa patrole na powiat.itp
majstergrzech Napisano 14 Październik 2003 Napisano 14 Październik 2003 Niech ci będzie, że nie oczyszczają wszystkiego ale takie są fakty z życia, a z nimi walczyć się nie da. I nie bądź taki do przodu bo ci z tyłu zabraknie. Zanim zaczniesz coś pisać to się wpierw lepiej zastanów bo nie wiesz do kogo pijesz, a takimi tekstami sam z siebie robisz dzieciaka. Bez urazy PozdrGrzechps. Odcinam się od dalszej polemiki na ten temat ale w pełni zgadzam się z przedmówcami że saperzy czasem przeginają.
danieloff Napisano 14 Październik 2003 Napisano 14 Październik 2003 Dwa patrole na powiat... gratuluje optymizmu!!! W rzeczywistości patrol saperski ma teren odpowiedzialności równy dawnemu województwu. Chłopaki podczas służby naoglądali się tylu niewybuchów, niewypałów, że nie będą podniecać się każdym kawałkiem żeliwa i oglądać go z nabożeństwem jak niektórzy poszukiwacze. Załadować, wywieźć, jak się nazbiera to kostka trotylu... i po sprawie. A swoją drogą należy im się chyba trochę uznania - praktycznie cały czas mają co robić, a ich praca to nie siedzenie w kantynie, zapewniam. Owszem, sam kiedyś widziałem, że żołnierze z patrolu zachowują się rutynowo, a ci mniej doświadczeni potrafią nawet szpanować" przed gapiami, demonstrując swoje obycie" z niebezpieczeństwem. Mimo wszystko, totalna krytyka żołnierzy z patrolów saperskich jest nieco krzywdząca - roczne statystyki wykazują setki tysięcy zniszczonych pamiątek" z wojen - o tym trzeba pamiętać.
janek_toruń Napisano 14 Październik 2003 Napisano 14 Październik 2003 OKPicia się nie boję:)Fakt możliwe że troszke to za agresywnie potraktowałem i nie robię z Ciebie dzieciaka tylko tyczyło się to wypowiedzi. Pradą jest że saperzy czasami przeginają i to sformułowanie jest w pełni akceptowalne. Wkurza mnie tylko takie jednostronne podejście do tematu dlatego tak napisałem.pozdrawiam serdecznieps: Też widziałem porozrzucane pancerfausty" po osiedlu i interwencje po kilku dniach. Na boga problem nie w saperach a głębiej.pss:sorks
danieloff Napisano 14 Październik 2003 Napisano 14 Październik 2003 Aha - należy też pamiętać, że za interwencję saperów płaci gmina (koszta paliwa). Niektórzy wolą oszczędzać...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.