Skocz do zawartości

SAPERZY

Gość birkut

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Namierzyłem chyba rozrywkowy fant, w/g wstepnej diagnozy granat moździerzowy, przynajmniej 120 mm /w dołku widać było brzechwy stabilizujące/. Ściągnąłem policję, oflagowali teren biało-niebieską taśmą firmową" i dali znać saperom. A ja nie wiem, jak temat sie rozwinął i przede wszystkim co to było? Mogłem przecież narobić fałszywego alarmu. Od zgłoszenia minęło parę dni. Doradźcie, czy zadzwonic do saperów i wprost zapytać? Udzielają w ogóle takich odpowiedzi? Mozolne śledztwo na wałną rękę w tej sprawie mi się nie usmiecha, a zżera mnie ciekawość, co chyba jest zrozumiałe! Co robic?

Pzdr wszystkich, a szczególnie saperów" mimo woli!
Napisano
Jak tak dokładnie to opisałeś, to musi być granat moździerzowy. Saperzy z reguły nie udzielają informacji co i gdzie znależli.
Napisano
a pewnie, ze cierpię. I przeprowadze wizje lokalną. Zobaczę czy cos rozkopali, bo jak moździerz to pewnie by okolice tez przetrząsnęli. A wygglądało to tak: lotki /brzechwy stabilizujące/ nie za grube, przynajmniej 4 po jednej stronie dł. ok 5-8 cm, na końcu proste a z przodu lekko ukosne /co juz wyczułem palcem/. Zardzewialy. Kojarzy się wam jakoś?
Dzieki za odpowiedzi. Darz dół!
Napisano
Ja bym nie był taki pewny. Tylko w telewizji pokazują jak to polscy saperzy przeczesją teren w promieniu 2 km... :-) Tak naprawdę zabrali to cudeńko. Pochodzili z mackami i pojechali...

bartekl23
Napisano
witam mieszkam w przemyślu (twierdza przemyśl I wojna) podczas prac ziemnych w firmie Nafta&Gaz przy budynku 5 metrów od niego robotnicy wykopali pociski artyleryjskie robole wezwali saperów ci przyjechali z rzeszowa i zabrali się do roboty. jak przyjechałem na miejsce to zastałem taką sytuację dwóch żołnierzy siedziało w dole i wyciągali pociski później żucali je trzeciemu który stał na brzegu wykopku. pomyślałem sobie Boże drogi jak tenmu na górze wypadnie z rąk to będzie wesoło. na szczęście nic się nie stało zapakowali to na stara a uzbierało się tego sporo. podszedłem do jakiegoś porucznika i pogadałem sobie znim. wyjaśniłem gościowi z jakich armatek są te pociski ( 150 mm i 80 mm austryjackie z tradytorów fortecznych). morał saperzy to ludzie bez wyobraźni (nie wszyscy bez obrazy) ale tamci jej nie mieli. jak poskanuję fotki z tej imprezy to rzucę je na forum.

pozdrowienia dla wszystkich
Napisano

obiecane zdjątka marne bo marne (skany z wydruków laserowych)ale są. przyjżyjcie się dowódcy gość w prawym górnym rogu ęce w kieszeni" a w rowie chłopaki rzucają się pociskami

Napisano

a to już wnętrze stara ze wszystkim co wyciągnęli. ile jeszcze tam leży tego nikt nie wie oni również. mieli wojskowy wykrywacz który z metra czołgu ni znajdzie i metalowy pręt do nakłuwania.

Napisano
nieprawdopodobne ale prawdziwe robi wrażenie. goście są w ogóle bez wyobraźni. patrzyłem na zapalniki niektóre z nich były ebonitowe (rzadko spotykane) jakby któryś pocisk padł byłaby tragedia
pozdrawiam miggi1
Napisano
A tak na marginesie to dobrze że choć przyjechali. U nas znalazł ktoś w rzece niemiecką talerzówkę (parę lat temu). Ładnie oznaczono, czekała, czekała... i po dwóch tygodniach, gdy się saperzy nareszcie zjawili - znaleźli... puste miejsce gdzie była kiedyś mina.
Pozdr.
Napisano
Ci saperzy to w ogóle zabawny naród. Raz widziałem ich w akcji". Oczywiście dowódca drużyny prawidłowo zareagował czyli: Halt, halt. Nie wolno podchodzić bo wybuchnie :)). Nie wolno robić zdjęć bo teren gospodarstwa stał się terenem wojskowym na czas akcji (Paranoja)Jak zapytałem czy przyjadą wydobyć kilkadziesiąt moździerzówek ze stawu w mojej okolicy to stwierdzili, ze oni nie zajmują się poszukiwaniem po stawach tylko zabezpieczaniem i wywożeniem (Paranoja kwadrat). Ogólnie dowódca nie udzielal wyjaśnień i można było wyczuć że najbardziej to on lubi grzać d.. w kantynie , a nie zbierac jakieś żelastwo na zapiździewach.
Pozdrawiam
Grzech
Napisano
Zdecydowanie stanowisko przedstawione wyżej uznaję za krótkowzroczne i dziecinne.
Co by było jesliby saperzy mieli szukać niewypałów zabrakło by żołnierzy. System pracy mają interwncyjny.
Z braku funduszy jeden czy dwa patrole na powiat.itp
Napisano
Niech ci będzie, że nie oczyszczają wszystkiego ale takie są fakty z życia, a z nimi walczyć się nie da. I nie bądź taki do przodu bo ci z tyłu zabraknie. Zanim zaczniesz coś pisać to się wpierw lepiej zastanów bo nie wiesz do kogo pijesz, a takimi tekstami sam z siebie robisz dzieciaka.
Bez urazy Pozdr
Grzech
ps. Odcinam się od dalszej polemiki na ten temat ale w pełni zgadzam się z przedmówcami że saperzy czasem przeginają.
Napisano
Dwa patrole na powiat... gratuluje optymizmu!!! W rzeczywistości patrol saperski ma teren odpowiedzialności równy dawnemu województwu. Chłopaki podczas służby naoglądali się tylu niewybuchów, niewypałów, że nie będą podniecać się każdym kawałkiem żeliwa i oglądać go z nabożeństwem jak niektórzy poszukiwacze. Załadować, wywieźć, jak się nazbiera to kostka trotylu... i po sprawie. A swoją drogą należy im się chyba trochę uznania - praktycznie cały czas mają co robić, a ich praca to nie siedzenie w kantynie, zapewniam. Owszem, sam kiedyś widziałem, że żołnierze z patrolu zachowują się rutynowo, a ci mniej doświadczeni potrafią nawet szpanować" przed gapiami, demonstrując swoje obycie" z niebezpieczeństwem. Mimo wszystko, totalna krytyka żołnierzy z patrolów saperskich jest nieco krzywdząca - roczne statystyki wykazują setki tysięcy zniszczonych pamiątek" z wojen - o tym trzeba pamiętać.
Napisano
OK
Picia się nie boję:)
Fakt możliwe że troszke to za agresywnie potraktowałem i nie robię z Ciebie dzieciaka tylko tyczyło się to wypowiedzi. Pradą jest że saperzy czasami przeginają i to sformułowanie jest w pełni akceptowalne. Wkurza mnie tylko takie jednostronne podejście do tematu dlatego tak napisałem.
pozdrawiam serdecznie

ps: Też widziałem porozrzucane pancerfausty" po osiedlu i interwencje po kilku dniach. Na boga problem nie w saperach a głębiej.
pss:sorks

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie