Skocz do zawartości

Orły

paul

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Od dłuższego czasu usiłowałem zlokalizować miejsce pewnej potyczki we wrześniu 39r.
Chyba wreszcie mi się to udało dowodem czego jest dublet pięknych orzełków. Zdjęcia nie są rewelacyjne bo wykonane telefonem.

Napisano

i ogólny przegląd znalezionych w tym miejscu fantów.
Były w pobliżu dwie połowki nieśmiertelników - czyste , oraz sporo guzików wz.34.
Generalnie ciekawe miejsce bo oprócz pamiątek po wrześniu wyszły też trochę starsze rzeczy ( klamrę carską- artyleryjską już gdzieś wrzuciłem na forum) , min. nieśmiertelnik chyba carski a może radziecki ewentualni austriacki bo podobne były (jak gdzieś czytałem) , trochę krajcarków, kopiejek i inne duperelki.

• 3 weeks later...
Napisano

Witam!
Ponownie odwiedziłem miejscówkę ", i znów wyszło kilka fajnych ( jak dla mnie) rzeczy.
Do orłów dołączył trzeci ( to już prawie klucz - tym bardziej że czwartego wydłubał kolega),

Napisano

Kilka nieśmiertelników zamykanych ( pustych ) i taka blaszka - chyba nieśmiertelnik wykonany własnym sumptem - niestety mało czytelny a i to dopiero po przetarciu oliwką.

Śnieg mnie wczoraj dopadł i w chwili gdy pomyślałem że to definitywny koniec sezonu trafiła się klamerka.
Jeśli nawet to były ostatnie wykopki w tym roku to myślę bardzo udane.
Pozdrawiam i już teraz samych udanych wypraw w nowym roku życzę wszystkim!!
Paweł.

• 2 months later...
Napisano
Witam!
Udało mi sie wczoraj wyrwać na godzinkę w teren.
Efektem porannego spaceru z wykrywaczem są kolejne orzełki , tym razem innego wzoru ( chyba furażerkowe -jeśli sie mylę proszę o sprostowanie). Nie ukrywam że bardzo mnie ucieszyły, ponieważ ze względu na pogodę i inne uwarunkowania dawno nie używałem wykrywacza. Na dodatek wyfrunęły" w miejscu w którym wielokrotnie chodziłem . Ciekawostka - obok każdego z nich znajdowała się 1 ( słownie jedna ) łuska polskiego mauserka.
Pozdrawiam !
  • 10 months later...
Napisano

Witam!
W związku z tym, że razem z końcem ubiegłego roku zakończyłem swoją działalnośc wykrywczą", chciałbym na koniec dorzucić jeszcze parę zdjęć orzełków które wyszły w opisywanym terenie.
Nr. 1

Napisano

Ten wyszedł nie z piasku ( jak poprzednie ) lecz z pobliskiej łączki . Wydaje mi się że policyjny - może ktoś potwierdzi?

Napisano

I na koniec w jednym z ostatnich dni starego roku wyszedł fragment carskiego orła. Niestety nie będę już miał okazji żeby poszukać reszty.
Pozdrawiam wszystkich i życzę super fantów !

Napisano

Jak jestem zakochany w polskich fantach i pałam do nich nieskrywanym sentymentem to jakbym znalazł taki fant jak na ostatnim zdjęciu to jak to mówili w którymś tam wieku zesraj się a nie daj się"... koczowałbym ale resztę bym znalazł. Szczerze gratuluję i niech tylko zejdzie to białe badziewie jak na foto ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie