Skocz do zawartości

Operacja Barbarossa - 27.05.2007

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 231
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
dlaczego tak sadzisz jestes uprzedziony do ludzi z dlugimi wlosami ;) wydaje mi sie ze nie bedzie przezroczyctych helmow a widzialem juz pare osob ktore miale dlugie wlosy a podczas rekonstrukcji biegaly swobodnie i nie odruzniali sie od innych walczacych" wydaje mi sie ze jest to tylko sprawa dobrego ulozenia wklosow , nalozenia siatki i podciecia wlosow na karku . nie sadzisz??

Marcinie doskonale wiesz, że jestem pełen podziwu dla Twoich umiejętności kamuflażowych i nigdy bym nie śmiał złego słowa przy Twojej osobie powiedzieć.

No i oczywiście masz rację... chyba przesadziłem ;)

Horrido
Gohan

Swego czasu samemu nosiłem długie włosy :) Była na to prosta metoda - bandaż na całą głowę, który dokładnie zakrywał włosy. Minusem była konieczność utrzymywania tego na głowie przez 16h na dobę, ale czego się nie robi dla urody ;)

Witam. Już staram się odpowiedzieć na wszystkie pytania. Najpierw odpowiem koledze Teutonicowi, który dokonał jako nieliczny (na szczęście nasze) potrzebej krytyki po ubiegłorocznej inscenizacji.
Ma być to rekonstrukcja historyczna oparta na autentycznych wydarzeniach z czerwca 1941 roku. Ważną rolę odegra w niej grupa Pionier 39, która zgodnie z zachowanymi relacjami dokona unieszkodliwienia ładunkow wybuchowych na moście kolejowym, armatka 37 mm kolegów z AA7 strzelać będzie z tego samego miejsca co w 1941, a także niemiecki czołg zostanie zniszczony z radzieckiej 45 mm w tym samym miejscu co kilkadziesiąt lat temu. Z tym, że nie mamy francuskiego Somua, więc ta rola przypadnie Pz II Okejosa. Jedynie samą końcowkę odrobinę zbeletryzujemy, bo w miejscu gdzie staly kamienice są dziś planty. Zostały one zniszczone wlaśnie podczas walk o most przez niemiecką artylerię. Teraz artyleria" też będzie ostrzeliwała ten rejon.
Co do przestrzegania umundurowania i wyposażenia, a także wyglądu zewnętrznego. W jednym z początkowych wątków powiedziane zostało o regulaminie mundurowym, więc każda ze zgłoszonych grup zapoznala się z nim i powinna go przestrzegać. Liczę więc na samodyscyplinę i samokrytykę. Ponadto osoby, które są zgłoszone i przyjadą a będą posiadały rażące błędy w umundurowaniu jak i wyglądzie zewnętrznym niestety, ale nie będą mogły wziąść udziału w rekonstrukcji. Dowódcy grup i garnizonów będą dbali o te sprawy.
Co do długich włosów.Są niedopuszczalne. Sama rekonstrukcja to nie wszystko. Grupy przyjeżdzają już od piątku i obowiązuje mundur garnizonowy. W programie jest zwiedzanie miasta i fortów, a nie obraź się kolego 12286, ale pod furażerką ich nie schowasz. Poza tym robiąc wyjątek dla Ciebie musielibyśmy zrobić go dla innych, a jest to niemożliwe i proszę o zrozumienie.
Poza tym lista uczestników została zamknięta z dniem 1 maja br., a tak naprawdę to 7 maja, kiedy to nadeszły jeszce listy od spóźnialskich i zanioslem listy z wykazami do UM w Przemyślu celem ubezpieczenia rekonstruktorów i calej imprezy. Wiadomo, że duża rekonstrukcja wiąze się z dużymi kosztami i sądze, że każdy potrafi to zrozumieć.
W rekonstrukcji udzial wezmą takie grupy jak TGRH, 3 Bastion Grolman, AA 7, SRH Wrzesień 39, GRH Rhein, Pionier 39, KVH Carpathia, KVH Kosice, KVH Ceskoslovensti udernici, KVH Armus, PSRH X. D.O.K", GRH Podkarpacie, Kozienicka GRH., a także koledzy z Rosji z klubu Dobrowolnicy XX wieku. I tu należy się wyjaśnienie, żeby nie było niedomówień i bezpodstawnych zarzutów później. Koledzy z Rosji przyjadą w liczbie 6 osób w mundurach polowych Luftwaffe. Przy każdej niemieckiej dywizji Wehrmachtu znajdowali się oficerowie i żołnierze Luftwaffe w celu naprowadzania lotnictwa na cele na pierwszej linii. Taką samą rolę pełnić będą tutaj, choć jeszcze nie mamy lotnictwa.
Starałem się wyjaśnić obszernie wszelkie wątpliwości. Jak są jakieś pytania to proszę pytać, będę starał się odpowiadać jak tylko czas pozwala, a mam go bardzo mało.
Kolego Thorsten nie dostałem na razie maila od Ciebie.

Mirek
PSRH X. D.O.K"

Tak. To nowo powstałe Przemyskie Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej X Dowództwo Okręgu Korpusu" ( okres międzywojenny ). Realizujemy 3 projekty. Drużyna piechoty Wechrmachtu, sekcja piechoty polskiego września 39, oraz dzialon ppanc z armatką 45 mm 4 DP Wojska Polskiego na Wschodzie.
Staramy się, aby wypaść jak najlepiej.

mirek1978przemysl, wynika z Twojej wypowiedzi pod moim adresem, że ponownie chyba :-))) przeczytałeś moje wypowiedzi z ubiegłego roku po Barbarossie. Sam je teraz ponownie przyczytałem :-))) i podtrzymuję. Należy się Tobie jako organizatorowi już dziś szacunek, że czytasz, wyławiasz to co sensowne w tym chaosie na forum i mam wielką nadzieję, że uda się Tobie wcielić w życie w czasie tej rekonstrukcji. Pilnuj tego!!! I jeśli (oby nie, ale nikt nie jest doskonały hahha) nowe uwagi po tegorocznej Barbarossie, analizuj i wyciagaj wnioski. Warto może po tegorocznej rekonstrukcji w Przemyślu załozyć wątek na forum pt krytyczne uwagi dot. tej rekonstrukcji" (wzorem Akagiego i Bzury)??? Dzięki temu dążymy do doskonałości". Pozdrawiam.

Twoja krytyka Teutonic jest zawsze konstruktywna dlatego wziąłem ją sobie do serca. Zapraszam do Przemyśla 27.V. Spanie i jedzonko zapewnimy. Staramy się, aby wszystko było jak należy, ale z pewnością jakieś potknięcia da się wychwycić jak w każdej rekonstrukcji. Wątek podobny do Bzury założę na pewno.
Pozdrawiam
Coś mi się wydaje, że kolega Stadler się do nas wybiera. :)

Witam szykuje sie fajna impreza wpadł bym ale mój mundur wojsk niezwycięzonej armi czerwonej :) ma wiele do życzenia wiec odpad bym w przedbiegach ale życze wam powodzenia i udanej inscenizacji

Grupa z Rzeszowa chłopakow tez nie wezmie udziału poniewaz nie mamy wz 35 bo poprostu tak sie staraja o wz i material a ja dojsc nie mam ;/

Wiec barbadose sobie odpuscimy bo nie mamy .

W związku z dużą ilością pytań na maila dotyczących noclegów i pobytu w Przemyślu informuję, że Przemyśl posiada wystarczającą bazę noclegową w postaci hoteli, hotelików i pensjonatów jak Gromada, Bialy Orzeł, Krasiczyn i inne, a także camping Zamek. Z noclegiem więc jak i gastronomią problemu nie ma. Warto zatrzymać się na kilka dni w celu zwiedzenia zabytków miasta i okolic. ( brzmi jak reklama, co?)

ee pole namiotowe a najlepiej wlasny oboz i spanie pod celtami/pałatkami i kocami to jest to, jak waćpanowi nie pasuje to najlepiej będzie ulokować się w hotlu 5 gwoiazdkowym a mundur zamienić na ciuszki dla metro pimpusiów ; )

(dla narwańców - druga częśc postu to żart)

Propo noclegów to jako często przejeżdzający przez Przemyśl polecam schornisko PTTK - cena za nocleg w pokoju wieloosobwym po 20 zl. Ino musicie pamiętać że schronisko jest na przeciwko ... prokuratury ;) Ale ogólnie warunki bardzo fajne i blisko centrum, a nad rzekę 100m.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie