Skocz do zawartości

Muzea - czy powinny?

ppp.p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jeśli był podobny wątek proszę o wyrozumiałość.
Niedawno odwiedziłem Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu. W jednej z gablotek stoi hełm opisany jako Pierwszy polski hełm stalowy wz.1928". Tymczasem wydaje mi się (a jest to przypuszczenie graniczące z pewnością), iż jest to pomalowany na zielono polski hełm strażacki wz.35. Rozumiem, że o oryginalny hełm tego typu jest ogromnie trudno, jednak... czy nie wystarczyłoby dorobić ładny grzebyk i dopisać Rekonstrukcja"? Wiem, że 99% narodu przejdzie obojętnie i będzie wielkim sukcesem, jeśli choć promil z nich kojarzyć będzie w przyszłości owy hełm, jednak 1% to nieco przeszkadza... Mam mieszane uczucia.
Interesuje mnie Wasza opinia na temat, jak daleko mogą posunąć się Muzea w worzeniu rekwizytów i historii". A może znacie jakieś podobne odzynki"? Piotrek

Czy powinny - w/g mnie nie powinny .
ale jest to nagminne ....najlepszym przkładem jest MWP w Wawie gdzie są takie kwiatki w gablotach że normalnie można paść ze śmiechu,

ale z drugiej strony niestety będąc świadkiem kilku wycieczek oprowadzanych przez nauczycieli to chyba nie ma to ŻADNEGO wpływu...dyrdymały jakie się prawi ludziom odwiedzającym muzea jako wycieczki są dopiero ciekawostkami historycznymi , a ludzie OPOWIADAJĄCY nie dość że nie rozróżnią tego chełmu z twojego przykładu to nie bardzo wiedzą czy mają użyć słowa chełm czy kask ...więc spuśćmy zasłonę miłosierdzia ...i idźmy dalej

PATRON

O MWP nie mówmy - szwajcary zamiast mundurów WH, kradzież batorówek, kopie z opisami jako oryginały zdobyte w Moskwie.
Kwiatki wszędzie się zdarzają, i trzeba jakoś wyjść z tego a sztuka jest sztuka i gra z papierem.
Albo z hełmem jest to metoda zabezpieczenia się przed kradzieżą- oryginał głęboko schowany na kłódkę, a tu wystawiono odrobinę podobny fant.

Inwentaryzacja w takim Muzeum to już nie przelewki - groźba proroka" na karku i § wymusza intensywne myślenie co tu zrobić żeby było git - no i może ktoś wpadł na pomysł.

Ale nie bądźmy pesymistami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie