ppp.p Napisano 8 Listopad 2006 Autor Share Napisano 8 Listopad 2006 Witam! Jeśli był podobny wątek proszę o wyrozumiałość. Niedawno odwiedziłem Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu. W jednej z gablotek stoi hełm opisany jako Pierwszy polski hełm stalowy wz.1928". Tymczasem wydaje mi się (a jest to przypuszczenie graniczące z pewnością), iż jest to pomalowany na zielono polski hełm strażacki wz.35. Rozumiem, że o oryginalny hełm tego typu jest ogromnie trudno, jednak... czy nie wystarczyłoby dorobić ładny grzebyk i dopisać Rekonstrukcja"? Wiem, że 99% narodu przejdzie obojętnie i będzie wielkim sukcesem, jeśli choć promil z nich kojarzyć będzie w przyszłości owy hełm, jednak 1% to nieco przeszkadza... Mam mieszane uczucia.Interesuje mnie Wasza opinia na temat, jak daleko mogą posunąć się Muzea w worzeniu rekwizytów i historii". A może znacie jakieś podobne odzynki"? Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 8 Listopad 2006 Share Napisano 8 Listopad 2006 Czy powinny - w/g mnie nie powinny .ale jest to nagminne ....najlepszym przkładem jest MWP w Wawie gdzie są takie kwiatki w gablotach że normalnie można paść ze śmiechu, ale z drugiej strony niestety będąc świadkiem kilku wycieczek oprowadzanych przez nauczycieli to chyba nie ma to ŻADNEGO wpływu...dyrdymały jakie się prawi ludziom odwiedzającym muzea jako wycieczki są dopiero ciekawostkami historycznymi , a ludzie OPOWIADAJĄCY nie dość że nie rozróżnią tego chełmu z twojego przykładu to nie bardzo wiedzą czy mają użyć słowa chełm czy kask ...więc spuśćmy zasłonę miłosierdzia ...i idźmy dalejPATRON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 8 Listopad 2006 Share Napisano 8 Listopad 2006 Może kiedyś na tym miejscu wisiał autentyk ,a potem doszło pewnie do ajemniczej" zamiany na COŚ ...podobnego i ładniej pomalowanego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 8 Listopad 2006 Share Napisano 8 Listopad 2006 jacenty mowi prawde- amba fatima...panie kiedys byl ale nikt nie widzial...tak jak w filmie vinci"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 8 Listopad 2006 Share Napisano 8 Listopad 2006 O MWP nie mówmy - szwajcary zamiast mundurów WH, kradzież batorówek, kopie z opisami jako oryginały zdobyte w Moskwie.Kwiatki wszędzie się zdarzają, i trzeba jakoś wyjść z tego a sztuka jest sztuka i gra z papierem.Albo z hełmem jest to metoda zabezpieczenia się przed kradzieżą- oryginał głęboko schowany na kłódkę, a tu wystawiono odrobinę podobny fant. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 8 Listopad 2006 Share Napisano 8 Listopad 2006 jesli zabezpieczenie przed kradzieza- to okjesli zabezpieczenie przed odkryciem kradziezy to mniej ok... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 8 Listopad 2006 Share Napisano 8 Listopad 2006 Inwentaryzacja w takim Muzeum to już nie przelewki - groźba proroka" na karku i § wymusza intensywne myślenie co tu zrobić żeby było git - no i może ktoś wpadł na pomysł.Ale nie bądźmy pesymistami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 9 Listopad 2006 Share Napisano 9 Listopad 2006 Podmianki to normalka w naszych muzeach.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 9 Listopad 2006 Share Napisano 9 Listopad 2006 A kto robi taką inwentaryzację? panie sprzątaczki czy pani z szatni??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 9 Listopad 2006 Share Napisano 9 Listopad 2006 Sztuka jest sztuka, jak w wojsku.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.