Raned Napisano 2 Listopad 2006 Autor Napisano 2 Listopad 2006 średnica 7 cm, długość 27,5 cm, waga ok 3 kg. Ucho mogło być rodzajem zasuwki. Znalezione w miejscu bitwy napoleońskiej i działań II wojny. Czy może być niebezpieczne?
kopijnik2 Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 Nie wiem.Wygląda trochę podejrzanie.W czarnym scenariuszu" spodziewałbym się improwizowanego opakowania" ładunku saperskiego.zasuwka udostępniała by przestrzeń uzbrajania, zakręcana komora - wymienność wkładu. Forma przydatna jako fugas, niszczenie luf, lub samodestrukcji pojazdów.
woytas Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 nie mialem smialosci- ale tez mi to na siakis fugas wyglada.
acer Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 samodestrukcji pojazdów ? Za Napoleona ?- drewnianych wozów konnych ? :)Okrągłe i spore - jak już to powiedziałbym, że do rozsadzania luf armatnich, tudzież zwykły ładunek saperski do minowania i rozsadzania umocnień itp.
kopijnik2 Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 Acer, przeczytaj pierwszy post, ze zrozumieniem...inaczej wyjdzie, że:...Okrągłe i spore - jak już to powiedziałbym, że do rozsadzania luf armatnich, tudzież zwykły ładunek saperski do minowania i rozsadzania umocnień itp. ...Za Napoleona...
acer Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 Czytam ze zrozumieniem i kpię sobię:)))A już na serio ładunki np. do niszczenia zasieków z II WOJNY a nie epoki Napoleona były trochę dłuższe.Natomiast tak krótkiego dotychczas nie kopnąłem.
acer Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 O ile oczywiście jest to jakikolwiek ładunek zawierający materiał wybuchowy.
acer Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 Ale generalnie przedmiot niewiadomej prowieniencji - do zostawienia w spokoju na czas przybycia saperów.
kopijnik2 Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 Śmiały jesteś w sądach i ocenach...ostrożny byłbym z przyjęciem kryterium własnego doświadczenia jako oceny yło - nie było"...Wrocław, Bliski Wschód - i jescze parę miejsc i zdarzeń dowodzą óżnorakie zastosowanie" elementów hydraulicznych...Im bliżej końca wojny tym większa ilość improwizacji...Najprościej by było dać analogiczny przedmiot z udokumentowanym zastosowaniem, ja takiego nie znajduję.W innym przypadku zostaje analiza konstrukcji i próba dopasowania funkcji.I świadomość, że zawsze może być jakieś inne rozwiązanie".
acer Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 Dlatego napisałem - iść na dziewczyny a wykopka zostawić w spokoju, wezwać ewentualnie saperów - przecież nie chcemy bum, jeżeli ma to być właśnie taka niespodzianka.
HU13ERT Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 Ani ze mnie saper" ani znawca amunicji" a już na pewno nie ie tylko" ;) ale kojarzy mi też się ten element z ładunkiem do wysadzania dział. Było kiedyś o tym w daaaawnym numerze Odkrywcy" i było to znalezisko z czasów Powstania Warszawskiego. Działało to na tej samej zasadzie co urządzenie Kmicica vel. Babinicza w scenie masz Ci piesku kiełbasę-czyli instruktaż jak unieszkodliwiać szwedzkie kolubryny". Ten egzemplarz z Warszawy miał długi pręt zagięty do dołu i pełnił rolę trzymadła i blokady żeby ładunek nie wpadł do lufy... Ale to tylko moje skojarzenia potwierdzające Wasze toerie:)Pozdrawiam.HU13ERT
Pytanie
Raned
średnica 7 cm, długość 27,5 cm, waga ok 3 kg. Ucho mogło być rodzajem zasuwki. Znalezione w miejscu bitwy napoleońskiej i działań II wojny. Czy może być niebezpieczne?
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.