Słabosilny Napisano 31 Październik 2006 Autor Share Napisano 31 Październik 2006 Witam,pojawił sie na Allegro podpisany_przez_ dokument z rzekomym popisem samego Adolfa H.http://www.allegro.pl/item137552351_im_namen_des_deutschen_podpisany_przez_fuhrera.htmlProsiłbym o wyjasnienie jak to było z tego typu dokumentami.Moim skromnym zdaniem to faksymile podpisu, ale prosiłbym o wyjasnienie znawców tematu.Pzdr-Słaby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ginkofar Napisano 31 Październik 2006 Share Napisano 31 Październik 2006 Witam!Wzór podpisu wydaje się być prawdziwy. Proszę zerknąć na stronę http://rexcurry.net/bookchapter4a1a4.htmlPozostaje sprawą otwartą, czy ten podpis nie był przypadkiem odciskany z pieczęci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 31 Październik 2006 Share Napisano 31 Październik 2006 e na byle dokumencie to chyba faksymile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kot05 Napisano 31 Październik 2006 Share Napisano 31 Październik 2006 jest to drukowany podpis-> faksymile 300 zl , cena minim. nie osiagnieta... mam nadzieje, ze nikt nie wpadnie na ta cene....pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kot05 Napisano 31 Październik 2006 Share Napisano 31 Październik 2006 inny egzemplarz...drugi podpis, Meissner'a tez jest drukowany ;)pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otto33 Napisano 31 Październik 2006 Share Napisano 31 Październik 2006 czyli jednym słowem..oszustwo..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 31 Październik 2006 Share Napisano 31 Październik 2006 Jedyny oryginalny podpis Fuhrera widziałem kiedyś na blankieciku papieru firmowego" adjutantury wodza.Papierek oprawiony jak święty obrazek jest w posiadaniu pewnego weterana WP biorącego udział w szturmie Berlina.Na pamiątkę z wojny przywiózł właśnie taki świstek o ogromnej teraźniejszej wartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaga1947 Napisano 1 Listopad 2006 Share Napisano 1 Listopad 2006 Każdy coś skrywa. Ja mam podpis Ericha Kocha. na potwierdzenie załączam skan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DJ MHz Napisano 3 Listopad 2006 Share Napisano 3 Listopad 2006 U mnie w mieście jak remontowali rynek, to mali chłopcy w starych domach wyrywali deskowane podłogi, znajdywali często książki w słomie, dokumenty, zdjęcia itp. Po uzbieraniu przyjechali panowie z Muzeum Wrocławskiego i zabrali wszystko. W jednych papierach był nawet list do jednego polkowiczanina ( konfidenta) z podpisem Adolfa :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U311 Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 Witam!Panowie, podpisy Adolfa Hitlera na dyplomach nadań co do odznaczeń o tak niskiej randze były składane przez tzw. osoby upoważnione. Są one traktowane w obecnej chwili jak podpisy złożone osobiście przez Fuhrera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 wazne sa urzedowo" ale to nie jest oryginalny podpis adiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 Wtedy też było już coś takiego jak faksymile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaligari Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 Doslowne tlumaczenie tego papierka to.:W imieniu narodu niemieckiego nadaje Inspektorowi technicznemu koleji rzeszy,Hansowi Olbrich w (z) Birnbaumkrzyz zaslugi wojennej 2 klasy.Berlin 30 Styczen 1941niewiem tylko kto za taki kawalek scierwa chce tyle pieniedzy wyrzucic,bo ten sfistek to nic istotnego.Konduktor koleji zlapal kogos na gape i za to dostal kzyzyk razem ze swistkiem podpisanym przez samego führera,hahahajestem ciekawy czy osoba ktora to kupila lub kupi wie wogole co to za kawalek papieru za ponad 300 zlotychpozdrawiam i zycze dalszych udanych lowow i wora pieniedzy na ich zakupy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryszard Ochucki Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 Czy podpis Adolfa to taki rarytas?Wujek ma książkę z jego autentycznym podpisem (kniga znaleziona na remontowanym poddaszu). Jak tylko pojadę do unkla to postaram się zrobić zdjęcie i tu zamieszczę.Podpis jest słabo czytelny (ołówkiem) ale jest:) -a Wiecie co jest w tym wszystkim najśmieszniejsze? Wujek nie jest w temacie i dla niego podpis jak podpis ale ksiązki oddac nie chce:) bo to stare i pewnie coś cenne jak są swastyki:)) Ile może być wart takowy autograf na książce z masą kolorowych rycin hitlerjugend,w dosyc dobrym stanie? Czy warto walczyć o tą książeczkę? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 pewno, ze warto !Jak bylem na koloniach w CSSR (byl taki stwor) to sprzedawalismy oryginalne czeskie bidony z autografem Bonka ;P Sam podpisywalem- zibi sie nie buntowal :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryszard Ochucki Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 heh! dobre! a Wyszedłeś na tym jakoś?? ;) mam nadzieję że pieniędzy z autografów starczyło na następne kolonie hehe! pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryszard Ochucki Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 Powiem Wam jeszcze że jak byłem w podstawówce to chciałem poprawić" ten podpis cienkopisem aby był bardziej czytelny:) -dobrze że ten pomysł nie został wprowadzony w życie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 dla mnie podpis adolfa nie ma zadnej wartosci poza historyczna - i tyle.a na bidonach to troche sie dorobilem ale szybko wydalem :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryszard Ochucki Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 Dla mnie tez.Nie podniecam się tym, to tylko kawał historii. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kot05 Napisano 5 Listopad 2006 Share Napisano 5 Listopad 2006 Witam ponownie,tez nigdy w zyciu bym nie zaplacil gruba kase za podpis Adolfa!Ale mam oryginala w kolekcij ;)Prosze bardzo.....Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Teuto Napisano 5 Listopad 2006 Share Napisano 5 Listopad 2006 Witam.Interesujące. Czy może ma ktoś w kolekcji" oryginalne podpisy pogromców Hitlera na ich zdjęciach? Żeby wymienić tych ważniejszych : Żukowa, Rokossowskiego, Stalina, Churchill'a, Eisenhower'a, de Gaule'a, B. Montgomery'ego. No, i po ile chodzą" na giełdach ? Są droższe, czy tańsze ? A może mało kto o nich pamięta ? I to najważniejsze,- ile zapłaciłby kolekcjoner n.p. za zdjęcie z autografem Montgomery'ego czy Rokossowskiego ? Te pytania i skojarzenia to wynik rozmyślań o niedzielnym zachmurzonym poranku po lekturze (wpisach) tego wątku.:)Pozdrawiamv.T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryszard Ochucki Napisano 5 Listopad 2006 Share Napisano 5 Listopad 2006 Teuto - Jesli nie sprawi to problemu to podeslij mi swoją fotografię z autografem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woyta Napisano 7 Listopad 2006 Share Napisano 7 Listopad 2006 Na krzyżu der deutsche Mutter" czy jakoś tak - za urodzenie min. 5 dzieci=synów był wygrawerowany podpis adiegopzdr woyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woyta Napisano 7 Listopad 2006 Share Napisano 7 Listopad 2006 A tu wspomniany Ehrenkreuz der deutschen Mutter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woyta Napisano 7 Listopad 2006 Share Napisano 7 Listopad 2006 I tu też dyplom nadania z oryginalnym" podpisem adiegopzdr woyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.