Słabosilny Napisano 31 Październik 2006 Autor Napisano 31 Październik 2006 Witam,pojawił sie na Allegro podpisany_przez_ dokument z rzekomym popisem samego Adolfa H.http://www.allegro.pl/item137552351_im_namen_des_deutschen_podpisany_przez_fuhrera.htmlProsiłbym o wyjasnienie jak to było z tego typu dokumentami.Moim skromnym zdaniem to faksymile podpisu, ale prosiłbym o wyjasnienie znawców tematu.Pzdr-Słaby.
Ginkofar Napisano 31 Październik 2006 Napisano 31 Październik 2006 Witam!Wzór podpisu wydaje się być prawdziwy. Proszę zerknąć na stronę http://rexcurry.net/bookchapter4a1a4.htmlPozostaje sprawą otwartą, czy ten podpis nie był przypadkiem odciskany z pieczęci.
woytas Napisano 31 Październik 2006 Napisano 31 Październik 2006 e na byle dokumencie to chyba faksymile.
kot05 Napisano 31 Październik 2006 Napisano 31 Październik 2006 jest to drukowany podpis-> faksymile 300 zl , cena minim. nie osiagnieta... mam nadzieje, ze nikt nie wpadnie na ta cene....pzdr
kot05 Napisano 31 Październik 2006 Napisano 31 Październik 2006 inny egzemplarz...drugi podpis, Meissner'a tez jest drukowany ;)pzdr
acer Napisano 31 Październik 2006 Napisano 31 Październik 2006 Jedyny oryginalny podpis Fuhrera widziałem kiedyś na blankieciku papieru firmowego" adjutantury wodza.Papierek oprawiony jak święty obrazek jest w posiadaniu pewnego weterana WP biorącego udział w szturmie Berlina.Na pamiątkę z wojny przywiózł właśnie taki świstek o ogromnej teraźniejszej wartości.
jaga1947 Napisano 1 Listopad 2006 Napisano 1 Listopad 2006 Każdy coś skrywa. Ja mam podpis Ericha Kocha. na potwierdzenie załączam skan.
DJ MHz Napisano 3 Listopad 2006 Napisano 3 Listopad 2006 U mnie w mieście jak remontowali rynek, to mali chłopcy w starych domach wyrywali deskowane podłogi, znajdywali często książki w słomie, dokumenty, zdjęcia itp. Po uzbieraniu przyjechali panowie z Muzeum Wrocławskiego i zabrali wszystko. W jednych papierach był nawet list do jednego polkowiczanina ( konfidenta) z podpisem Adolfa :/
U311 Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 Witam!Panowie, podpisy Adolfa Hitlera na dyplomach nadań co do odznaczeń o tak niskiej randze były składane przez tzw. osoby upoważnione. Są one traktowane w obecnej chwili jak podpisy złożone osobiście przez Fuhrera.
woytas Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 wazne sa urzedowo" ale to nie jest oryginalny podpis adiego
Kaligari Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 Doslowne tlumaczenie tego papierka to.:W imieniu narodu niemieckiego nadaje Inspektorowi technicznemu koleji rzeszy,Hansowi Olbrich w (z) Birnbaumkrzyz zaslugi wojennej 2 klasy.Berlin 30 Styczen 1941niewiem tylko kto za taki kawalek scierwa chce tyle pieniedzy wyrzucic,bo ten sfistek to nic istotnego.Konduktor koleji zlapal kogos na gape i za to dostal kzyzyk razem ze swistkiem podpisanym przez samego führera,hahahajestem ciekawy czy osoba ktora to kupila lub kupi wie wogole co to za kawalek papieru za ponad 300 zlotychpozdrawiam i zycze dalszych udanych lowow i wora pieniedzy na ich zakupy
Ryszard Ochucki Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 Czy podpis Adolfa to taki rarytas?Wujek ma książkę z jego autentycznym podpisem (kniga znaleziona na remontowanym poddaszu). Jak tylko pojadę do unkla to postaram się zrobić zdjęcie i tu zamieszczę.Podpis jest słabo czytelny (ołówkiem) ale jest:) -a Wiecie co jest w tym wszystkim najśmieszniejsze? Wujek nie jest w temacie i dla niego podpis jak podpis ale ksiązki oddac nie chce:) bo to stare i pewnie coś cenne jak są swastyki:)) Ile może być wart takowy autograf na książce z masą kolorowych rycin hitlerjugend,w dosyc dobrym stanie? Czy warto walczyć o tą książeczkę? Pozdrawiam
woytas Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 pewno, ze warto !Jak bylem na koloniach w CSSR (byl taki stwor) to sprzedawalismy oryginalne czeskie bidony z autografem Bonka ;P Sam podpisywalem- zibi sie nie buntowal :>
Ryszard Ochucki Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 heh! dobre! a Wyszedłeś na tym jakoś?? ;) mam nadzieję że pieniędzy z autografów starczyło na następne kolonie hehe! pozdrawiam
Ryszard Ochucki Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 Powiem Wam jeszcze że jak byłem w podstawówce to chciałem poprawić" ten podpis cienkopisem aby był bardziej czytelny:) -dobrze że ten pomysł nie został wprowadzony w życie..
woytas Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 dla mnie podpis adolfa nie ma zadnej wartosci poza historyczna - i tyle.a na bidonach to troche sie dorobilem ale szybko wydalem :>
Ryszard Ochucki Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 Dla mnie tez.Nie podniecam się tym, to tylko kawał historii. Pozdrawiam
kot05 Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 Witam ponownie,tez nigdy w zyciu bym nie zaplacil gruba kase za podpis Adolfa!Ale mam oryginala w kolekcij ;)Prosze bardzo.....Pozdrawiam
von Teuto Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 Witam.Interesujące. Czy może ma ktoś w kolekcji" oryginalne podpisy pogromców Hitlera na ich zdjęciach? Żeby wymienić tych ważniejszych : Żukowa, Rokossowskiego, Stalina, Churchill'a, Eisenhower'a, de Gaule'a, B. Montgomery'ego. No, i po ile chodzą" na giełdach ? Są droższe, czy tańsze ? A może mało kto o nich pamięta ? I to najważniejsze,- ile zapłaciłby kolekcjoner n.p. za zdjęcie z autografem Montgomery'ego czy Rokossowskiego ? Te pytania i skojarzenia to wynik rozmyślań o niedzielnym zachmurzonym poranku po lekturze (wpisach) tego wątku.:)Pozdrawiamv.T.
Ryszard Ochucki Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 Teuto - Jesli nie sprawi to problemu to podeslij mi swoją fotografię z autografem ;)
woyta Napisano 7 Listopad 2006 Napisano 7 Listopad 2006 Na krzyżu der deutsche Mutter" czy jakoś tak - za urodzenie min. 5 dzieci=synów był wygrawerowany podpis adiegopzdr woyta
woyta Napisano 7 Listopad 2006 Napisano 7 Listopad 2006 A tu wspomniany Ehrenkreuz der deutschen Mutter
woyta Napisano 7 Listopad 2006 Napisano 7 Listopad 2006 I tu też dyplom nadania z oryginalnym" podpisem adiegopzdr woyta
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.