Gość Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 a może dołączyć śmigłowce jeden np. stoi w świdniku
Gość Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 W Krośnicach koło Milicza w parku przy szpitalu stoi chyba JAK oraz w Jeleniej Górze na lotnisku sportowym stoi MIG.
Gość Napisano 16 Listopad 2003 Napisano 16 Listopad 2003 To co stoi w Łukowie to zdewastowany Lim 2(Mig - 15 bis)nr obecnie 1980 kiedy go ustawiono 1927, na pewno nie Iskra, widziałem wczoraj
wolff Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 W Ksawerowie woj.łódzkie przy szkole ogrodniczej.Upamiętnia starcie lotnicze z 1939r.Tak a propo to w tym miejscu było lotnisko polowe armi Łódź w 1939r.wolff
Gość Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 Orneta woj. warm-maz. MIG, na terenie szkoły
Indian Chief Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 Dokładnie w Łukowie stoi Lim 2. Odnowili go trochę ale zaklepali wloty powietrza. Tragedia. Kiedys mmożna byłowejść do środka. Sam mam kawałek pancenej szyby z przodu owiewki.Przy okazji wspominania lasu Jata (pomniki- czołgi) stało tam kilka postrzelanych mig 21 chyba.
Gość Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 Co to jest las Jata jeśli mozna spytać, czytałem gdzieś o opuszczonym lotnisku na mazurach na którym stoi kilka zdezelowanych migów, ale teraz nie pamiętam gdzie jest to dokładnie
zelig Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 Mig23 przy trasie Lębork-Wicko (stacja benzyn.)
Perkuno Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 Oto warecki LIM 2 czyli MIG 15. Pomnik znajduje się przy ulicy Długiej na głównym przystanku PKS i upamiętnia chrzest bojowy 1PLM Warszawa".
Indian Chief Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 Jata jest kompleksem leśnym na pn od Łukowa na pd od Siedlec. Miejsce stacjonowania wszelakiej maści grup partyzanckich nawet podczas powstania styczniowego. Ks. Brzóska ostatni partyzant zlikwidowany przez Rosjan dopiero w 1865.Aktualnie (jeszcze) poligon dla orzełków z Dęblina. Troche bombardowań itp. Sporo sprzętu jako cele. Pare lat temu widziałem jeszcze samochody Lublin ale zywot takich pojazdów jako celu jest krótki. Co innego czołgi
Gość Napisano 18 Listopad 2003 Napisano 18 Listopad 2003 Dzięki Indian za odpowiedź szkoda troche tych celi ćwiczebnych jakimi są lubliny pamiętam ze w Oleśnicy koło wrocławia do niedawna z drogi widać było jakieś zdezelowane limy i na pewno cos srebrnego dwusilnikowego wrstającego w trawę
paulus76 Napisano 18 Listopad 2003 Napisano 18 Listopad 2003 to srebrne dwusilnikowe to byly resztki il-28. bawilem sie w nim z 15 lat temu. gdzie jest teraz nie mam pojecia.
marg33 Napisano 18 Listopad 2003 Napisano 18 Listopad 2003 W Szprotawie stoi samolot jako pomnik,nie wiem jaki ,nie znam się na tym,na pewno radziecki.Znaleźć łatwo,na trasie do Żagania,Żar.
Monsun Napisano 18 Listopad 2003 Napisano 18 Listopad 2003 W Toruniu na Rubinkowie stoi myśliwiec odrzut. na terenie Straży Pożarnej - droga na Olsztyn, oraz Suchatówka na trasie Toruń- Inowrocław.PozdroMarcin
Gość Napisano 18 Listopad 2003 Napisano 18 Listopad 2003 O pomnikach lotniczych, w tym także samolotach-pomnikach, na Dolnym Śląsku można przeczytać na http://www.sanko.wroclaw.pl/pomniki/pomniki.html
Robert Długi Napisano 20 Listopad 2003 Napisano 20 Listopad 2003 Tak sobie siedzę i przeglądam ten wątek forum i o mało nie spadłem z krzesła. Informacja o śmigle Łosia w Pawłosiowie pochodzi chyba sprzed samej katastrofy. Od samego początku (dosłownie, bo mogiła dała początek miejscowemu cmentarzowi) nad grobem wisiało śmigło od Zlina. Niestety parę lat temu ktoś je zap ... ezpieczył. Dziś znajduje sie tam wirnik ogonowy od Mi-2 który przy całym szacunku dla działań miejscowej społeczności (zadbana mogiła i izba tradycji w miejscowej szkole, pasuje tam jak pięść do nosa. W tym miejscu warto zaznaczyć, że istnieje możliwość wykonania przez profesjonalistę laminatowej repliki śmigła Łosia i umieszczenia jej na miejscu wirnika. Koszt takiego zespołu (trójłopatowe śmigło + kołpak) to ok. 2000 zł. Koszt kolejnych ewentualnych kopii (a przydadzą sie chocby w pobliskich Charytanach gdzie prowadzone są poszukiwania grobu załogi drugiego Łosia)byłby znacznie mniejszy. Panie i Panowie, co wy na to!?
Gość Napisano 29 Listopad 2003 Napisano 29 Listopad 2003 W Witkowie pod Gnieznem (wielkopolskie) stoją dwa samoloty w doskonałym stanie. Mam nawet zdjęcia. Jak Cię interesują, to mogę przesłać.pozdrawiam
bjar_1 Napisano 29 Listopad 2003 Napisano 29 Listopad 2003 Sunsin! Wyslij mi te fotki na bjarrsbcrew@poczta.onet.pl ,a ja je tutaj wstawię.pozdrawiambjar_1
Orto Napisano 29 Listopad 2003 Napisano 29 Listopad 2003 na E7 między Warszawą a Radomiem są dwa. Jeden nie zabardzo wiem co to stoi przed stacją benzynową BP (to syba Su) drógi pod radomien a dokładniej niedaleko Wsloi Iskra pod kontem 50 nadita silnikiem na mocowanie
Szefo Napisano 29 Listopad 2003 Napisano 29 Listopad 2003 ten co orto wymienił na stacji bp jest w połowie drogi między grójcem a białobrzegami,tak mniej więcej, ale nie jest to pomnik tylko go sobie ktoś postawił, jest jeszcze iskra, także na trasie radom-wwa, tez za białobrzegami przed grójcem ale też jest na terenie prywatnym więc nie jest to pomnik bo facet swojego czasu miał sporo kasy i sobie kupił dla zabawy", nie wiem w jakim jest stanie bo zawsze go widziałem z samochodu:)
szaman3 Napisano 29 Listopad 2003 Napisano 29 Listopad 2003 Witam.W Mońkach na podlasiu. Nie znam marki.
vis Napisano 30 Listopad 2003 Napisano 30 Listopad 2003 w Gizycku na terenie j.w.kiedys nazywało sie to WOSSZiB,teraz to jakis pułk BZmech. jest Lim
paulus76 Napisano 12 Październik 2004 Napisano 12 Październik 2004 Z przykrością informuję, że niniejszy Lim-5p (nr fab. 1D0621)stojący do niedawna przy stacji benzynowej w Smardzowie (trasa nr 8, Wrocław - Oleśnica)został kilka tygodni temu pocięty... Prowadzę małe śledztwo czy zrobiono to w miarę legalnie (np.: koniec umowy między relkamodawcą a właścielem gruntu), czy do akcji wkroczyli nasi ulubiebni kolekcjonerzy złomu :( Jeśli będę wiedział coś w tej sprawie - dam znać.pozdrawiamPaweł
kudlaty Napisano 12 Październik 2004 Napisano 12 Październik 2004 z tego co wiem paulus to limek miał od jakiegoś czasu urwany statecznik pionowy, myśle że koszt naprawy był zbyt duży i właściciel go sprzedał na zyletki :-( a szkode bo przez tyle lat to go nawet polubiłem. Pozdrawiam Mateusz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.