Skocz do zawartości

Ciekawa tabliczka

IRONRAT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://cgi.ebay.com/WWII-GERMAN-PHOTO-ALBUM-100-photos-POLAND_W0QQitemZ140041993036QQihZ004QQcategoryZ104000QQrdZ1QQcmdZViewItem

Album z ładnymi zdjęciami z Polski, zrobionymi w czasie wojny przez jakiegoś Helmuta. Proszę zwrócić uwagę na 11 zdjęcie. Co myślicie o tej tabliczce.

Ironrat
Napisano
Gelbkreuzgranaten--byly to granaty artyleryjskie wypelnione gazem bojowym (musztardowym)uzyte po raz pierwszy przez niemcow 12 lipca 1912 roku pod miejscowoscia Ypern.Nazwa pochodzi od Zoltych krzyzy, ktorymi byly znakowane dla odruznienia .
Napisano

Powieść Andrzeja Struga dziejąca się we Francji i Niemczech I wojny światowej. Jednym z bohaterów jest fikcyjny prof. Wager wybitny niemiecki chemik twórca broni chemicznej, w postaci którego odnajdujemy Fritza Habera

Napisano
Fritz Haber nie był wynalazcą iperytu,jego dzieło to cyjanowodór.
Iperyt to dzieło Anglika Frederica Guthrie.
W książce Gellermanna Der Krieg der nicht stattfand" jest informacja,że Polacy w 1939 wykorzystali ładunki zawierające iperyt do zaminowania mostu i drogi.
Napisano
Chciałem tylko pokazać, że symbol żółtego krzyżą był w okresie międzywojennym dobrze znanym symbolem.
Powieść Struga nie jest dokumentem, jest natomiast wiernym obrazem epoki.
Napisano
Niemcy, z tego co mi wiadomo nie użyli w trakcie wojny broni chemicznej. Zatem amunicja zawierająca iperyt(senfgas) została przez nich odnaleziona lub zakopana.
W wydawnictiwe propagandowym z 1940 widziałem zdjecie wykonane na terenie Polski gdzie wejście do ziemanki zostało zagrodzone deskami, a na nich umieszczono tablicę z napisem w języku polskim Gaz-nie wchodzić".
Napisano
Niemniej jednak breslauer i niemiecki patriota Fritz Haber, noblista to jedna z ciemnych kart niemieckiej chemii. Zresztą źle zainwestował swoja wiedzę, bo naziści nie wybaczyli mu jego mało aryjskiego pochodzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie