Skocz do zawartości

Schrony SGO Narew

victor

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 486
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Mogły i owszem rfx-e ale ten służył za pal do mocowania krowich łańcuchów zakopany jakieś 70% w ziemi z dodatkową przyspawaną poprzeczką uniemożliwiającą wyrwanie na dole. Ale troche za niski jak na zasieki bądż potykacze ale kto wie. Pomysłowość naszych inżynieró nie ma granic.

Obawiam się malpa" ;)), że jest to na 90% schron w grobli wogóle nie zaznaczony na mapce Chudzina.

Podobne ujęcie jednak teren jest juz dość mocno opuszczony przez te 66lat (erozja,wylewy, działalność człowieka)
na fotce bodzia000000 w tle widać schron na wzgórzu 133 tu załonięty przez drzewo, widać te same ukształtowania terenu no i trzeba pamiętać, że za schronem powinna być rozkopana grobla.

Ponadto w tle schronu nr 9 z mapki chudzina nie będzie żadnego wzgórza pod takim kątem gdyż teren na dużej przestrzeni jest bardzo płaski co zreszto widać po pozomicy mapy.

A teraz z innej beczki.

Drzwi od polskiego schronu, dla mnie rewelacja. Nie wiem jak tam koledzy ze Śląska ale tam raczej takich rzeczy jest dość wiele. U nas po destruktach tylu obiektów i tak dobrze, że chociarz część się coś zachowało.

Teraz niepublikowane dotąd nigdzie zdjęcie niewątpliwie polskiego schronu. Sądząc po piachach może to być Wizna lub Nowogród ale oczywiście mogę się mylić. Kto może ma schematy schronów lub zna podobny obiekt będzie mógł powiedzieć więcej.
pozdr.

Do publikowanego zdjęcia schronu z dwiema kopułami na rkm miesczącego się przy drodze Nowogród - Miastkowo fotka współczesna (+ samochód do porównania gratis hehe) zdjęcie zrobione z perspektywy zbliżonej do oryginału

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie